fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • December 23, 2024, 10:16:42 am
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 15

Author Topic: Rozwiązanie problemu setek altów.  (Read 46906 times)

vilaz

• #1 Cat's Paw Fan!
Re: Rozwiązanie problemu setek altów.
« Reply #150 on: June 11, 2010, 08:03:07 pm »

Nie nadążam :] z pojedynczego tematu zrobiła się wielowątkowa debata. A w dodatku, to taka w której każdy odpiera, podważa, zaprzecza, lub zgadza się z kimś drugim, trzecim i setnym x)

Niektórzy grają uczciwie, więc bez takiego uogólniania.
Wiadomo, że niektórzy nie mają życia i koxają po 5 postaci, ale to nie jest zasada.

Na to odpowiedział Elmhedi, powtórzę skrócę: 35000 kont na serwerze (świeże dane) po 3 miesiącach od wipa na 1000 aktywnych graczy. To nam daje całkiem niezłe 35 główek wirtualnych na jedną realną (chociaż wiem mocno uprościłem :P).

A może ja nie chce mieć żadnego craftera... Bo nie kreci mnie zabawa w Setlersów... ( przez co nie potrzebne były by alty do craftowania)
A przez ten cały crafting to jest zabawa w lemingi... Tworzymy okolo 40 altów.. którymi można zapętlić zbieranie jakiegoś surowca bez oczekiwania na cooldown...

Bez zgryźliwości nie umiem tego powiedzieć. Jeżeli chcesz biegać i zabijać podniesioną z ziemi bronią, to przesiądź się na jakiegoś FPS'a. FOnline to mimo wszystko gra RPG, w której jest stworzony świat i są pewne zależności międzyludzkie i między-NPC'towe.

P.S.3
A jeśli chodzi o kasę... Ok dobra za założenie konta płacimy 1-2$... ale dlaczego nie pójść dalej...
10$- Postać na max levelu...
Opłata miesięczna za gre na serwie 30$
Zdięcie bana 15$

FOnline nigdy nie będzie płatny, w żaden możliwy sposób. Kwestie prawne.

P.S.4
A jeśli będzie zdjęte ograniczenie Lev...
To będzie 5x więcej altów...
Dlaczego...
Ponieważ wystarczy dobić postać do 21 lev zrobić takich 20 kopi...
I jak pojawi się ktoś z 70 Lev to po prostu trzeba będzie zużyć większą ilość altów na jego zabicie...

Zawyżony levelcap pod warunkiem stałej ilości HP. Czytaj, proszę cię, uważniej

P.S.5
Powerbuildowi zawsze będzie brakowało SK nawet jeśli będzie ich miał ~1000 SK
Np.
-190% BG
-250% FA (mały cooldown) -  Praktycznie co (50s)  mamy full hp
-300% Doc  (mały cooldown) - Masakra dla snajperów jak będzie można uleczyć sobie złamaną rękę czy rozwalone oko po 30 sek
-140% Out

Podejrzewam, że to były tylko przykładowe cyfry.

Czyli w paru slowach na uwienczenie 10 stronicowej paplaniny mozna by powiedziec ze wrocilismy do punktu wyjscia - FO z przed nerfienia encounterow...

Pewne osiągi już są, debata przeniosła się na angielskie wody ;)

Problem łatwo rozwiązać stawiając drugi serwer PvP bez ekspienia, craftu, po prostu w celu grania. Dalej istniałyby alty, ale ich ilość by drastycznie spadła.
Po prostu po śmierci nie opłaca się czekać 3 minuty na reloga skoro w pełni wyposażony na pole bitwy wrócisz szybciej.
Parę dni temu testowaliśmy w ten sposób nowy system TC i to były moje najlepsze chwile grania w Fonline,
naprawdę w końcu miałem wrażenie że betatesterzy naprawdę coś testują, i było w tym 100% GRY a nie łażenia do kopalni po skałki.
Podziękowania dla devów za profesjonalne podejście do tematu i oby więcej takich testów!

Prawda, przydałyby się takie rzeczy częściej. :]
Polskie Pustkowia http://forum.newfmc.pl

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #151 on: June 11, 2010, 09:20:37 pm »

P.S.
Ja chce mieć możliwość farmienia Avek,CA,Ammo z Karawan...
Dlaczego mam być zmuszony do craftowania.... Skoro nie chce specjalizować się w tej dziedzinie !!!
Dlaczego postacie bojowe uzależnione są od CRAFTERÓW...
Powinien być jakiś podział...
Jeśli ktoś lubi cały dzień biegać jak idiota po surowce i je przerabiać... To niech ma to swoje RPG
Ale jeśli ktoś lubi Walczyć to dlaczego jest mu odebrana możliwość gry w taki sposób aby mógł wykorzystać potencjał swojej postaci...
Która by farmiła stuff z karawan który jest jej potrzebny...
Niegłupie, nie wiem doprawdy czemu to zlikwidowano. Ja jako pacyfista wolałbym uprawiać settlersyzm, niż quakizm, ale nigdy za mało wolnego wyboru, więc i farmienie mogłoby zostać.
P.S.3
A jeśli chodzi o kasę... Ok dobra za założenie konta płacimy 1-2$... ale dlaczego nie pójść dalej...
10$- Postać na max levelu...
Opłata miesięczna za gre na serwie 30$
Zdięcie bana 15$
Poskutkuje to masą bogatych debili, którzy będą robić co im się spodoba. Wyjątkowo głupi pomysł.
P.S.4
A jeśli będzie zdjęte ograniczenie Lev...
To będzie 5x więcej altów...
Dlaczego...
Ponieważ wystarczy dobić postać do 21 lev zrobić takich 20 kopi...
I jak pojawi się ktoś z 70 Lev to po prostu trzeba będzie zużyć większą ilość altów na jego zabicie...
Przyznam, że nie rozumiem tych dwudziestu kopii - mógłbyś naświetlić? Działa jakieś ctrl+c ctrl+v?

Ja, stary settlers, wolałbym mieć jednego ludzika, który rucha ubranka, pukawki i stimpaki, niż trzy. To jest zwyczajnie wygodniejsze.
Rzecz jasna alty będą dalej, w każdym systemie zabezpieczeń i utrudnień. Nie da rady na jednym kompie, to naruchasz dwa. Nie da na jednym łączu, naruchasz Play Online albo podłączysz się do niezabezpieczonego WiFi sąsiada. I tak dalej. A chodzi o to, żeby nie kopać się z koniem i nie walczyć z wiatrakami.

Nie czytasz uważnie żołnierzu - rozmawiamy tu o zablokowaniu przyrostu HP powyżej 21 levelu, ewentualnie ustaleniu ich ilości na stałym poziomie od początku rozgrywki.
P.S.5
Powerbuildowi zawsze będzie brakowało SK nawet jeśli będzie ich miał ~1000 SK
Np.
-190% BG
-250% FA (mały cooldown) -  Praktycznie co (50s)  mamy full hp
-300% Doc  (mały cooldown) - Masakra dla snajperów jak będzie można uleczyć sobie złamaną rękę czy rozwalone oko po 30 sek
-140% Out
Jasne, bo ten drugi może mieć 191% BG i 252% FA, a przegrać w Broken Hills wstyd i hańba. Ech, ludzie :>

Pierwszy raz od niepamiętnych czasów trwa dyskusja na temat zdjęcia, nie nałożenia ograniczeń i blokad, nikt nie postuluje nerfienia czegoś tam, nie chodzi o utrudnienie komukolwiek czegokolwiek, a wręcz przeciwnie. I mimo to nadal są sprzeciwy. Pewnie dlatego Korwin-Mikke ciągle zbiera poparcie w granicach błędu statystycznego.
Nie biegaj za stadem.

« Reply #152 on: June 11, 2010, 10:20:45 pm »

Więc tak...

co do P.S.3
Podałem tylko taki przykład... ale sądzę ze każdy wie że coś takiego nie może istnieć przez kwestie prawne...

P.S.4

Chodzi tutaj o to ze jedna postać jest w stanie zaopatrzyć się w stuff...
Ale po wiec mi co zrobisz jeśli potrzebujesz Fabrykę produkującą stuff aby zaopatrzyć całą armię... ???
I potrzebujesz stworzyć tony sprzętu...

A jeśli chodzi o zablokowanie HP... No ok niech będzie zablokowany przyrost HP... ale tak jak napisałem jeśli postać bojowa będzie miała
(NP.) 300% fa i 300 doc jest w stanie być w pełni sprawną postacią po 30-20 sekundach...
Poza tym czas na zrobienie takiej postaci byłby bezsensowny... Lepiej i prościej jest zrobić 20 altów... na np.21 lev
A jeśli będzie jakaś ustalona ilość hp na początku rozgrywki to już widzę jak tony altów na 1 lev które maja po 250 hp biegają po polu bitwy tylko po to aby coś z lootować...

P.S.5
To był tylko przykład... ;]
« Last Edit: June 11, 2010, 10:22:38 pm by MANIAC-RULES »

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #153 on: June 11, 2010, 10:36:51 pm »

Dlatego też nie postuluję nigdzie zabronienia altów czy innej faszystowskiej bzdury - one i tak będą, zwłaszcza w przypadku wymaganych hurtowych ilości pestek do miniguna czy czegoś tam.

Chodzi bardziej o to, żeby ktoś, kto zasiada popykać w wolny wieczór raz na tydzień miał jakieś szanse w starciu ze skorpionem albo mógł zwiedzić kawałek mapy inny niż zagroda z gównami w Hub. Jasne, na chuj komu takie nuby - tyle że o braku czasu i koniecznym wielogodzinnym grindowaniu ludzika słyszałem od graczy PvP, nie jakichś nubów spod śmietnika w NCR.
Nie biegaj za stadem.

« Reply #154 on: June 11, 2010, 10:41:06 pm »

I tak samo mogą znaleźć się tacy, co nie mają życia i dokoksują jedną postać do levelu 70 - ale również nie będzie to zasada

W ogóle jakieś chore myślenie.
Sytuacja wygląda tak - Ci co mają alty i produkują nimi stuff dla głównej postaci łamią zasady. Rozwiązanie jest bardzo proste - nie zmiana mechaniki, żeby złodzieje z łaski swojej przestali kraść tylko zwyczajnie trzeba wyłapać i pożegnać złodziei.

Ja chce mieć możliwość farmienia Avek,CA,Ammo z Karawan...
Dlaczego mam być zmuszony do craftowania.... Skoro nie chce specjalizować się w tej dziedzinie !!!
Dlaczego postacie bojowe uzależnione są od CRAFTERÓW...

W takim wypadku crafterzy byliby zbędni co pewnie akurat tobie by odpowiadało, bo liczy się tylko klikanie na ludków z minigunnem w ręku.
Swoją drogą słabą grę sobie wybrałeś, bo pvp w Fo nad którym tak się rozpływacie nie wymaga praktycznie żadnego skilla, a jedynie odrobiny refleksu.

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #155 on: June 11, 2010, 10:56:59 pm »

zwyczajnie trzeba wyłapać i pożegnać złodziei.
Nigga please, ustaliliśmy już że to niewykonalne.
Nie biegaj za stadem.

NTR

« Reply #156 on: June 11, 2010, 11:18:17 pm »

W takim wypadku crafterzy byliby zbędni co pewnie akurat tobie by odpowiadało, bo liczy się tylko klikanie na ludków z minigunnem w ręku.
Swoją drogą słabą grę sobie wybrałeś, bo pvp w Fo nad którym tak się rozpływacie nie wymaga praktycznie żadnego skilla, a jedynie odrobiny refleksu.
Za to dla ciebie liczy się tylko klikanie na skałki z młotkiem w ręku :) Uogólniaj dalej :)
PvP w FO to nie tylko refleks, nie chce mi się już nawet pisać dlaczego. I nie zmienimy gry na UT czy Quake bo nie mają takiego klimatu jak Fallout.
I za klimat uważam np. porządną akcję z komunikacją głosową w realiach Fallouta, a nie to że sobie wykrafcę karabinek.
« Reply #157 on: June 11, 2010, 11:18:51 pm »

Ehe tak jakby nie było mmorpg'ów, w których posiadanie alta jest zabronione, a zasada ta egzekwowana.

Takim śmiesznym argumentem to można zamknąć każdą dyskusję, zostawmy dual-log'i w spokoju, bo się nie da tego rozwiązać w żaden sposób.
NIE DA się i chuj, bo wichura tak powiedział. Po prostu boisz się o swoje dupsko i zamiast uciąć proceder altowania crafterów wolisz wymyślać coś dzięki czemu Ty i tobie podobni (oszuści) będą mogli grać jedną postacią (nie łamiąc zasad).

Nie tędy droga, co dalej - jak zacznie się problem botowania na większą skalę to się wprowadzi wbudowanego w Fo bota?

I za klimat uważam np. porządną akcję z komunikacją głosową w realiach Fallouta, a nie to że sobie wykrafcę karabinek.

Klimat to to wszystko razem i rozróby i crafting na wszystko jest miejsce.

PvP w FO to nie tylko refleks, nie chce mi się już nawet pisać dlaczego.
Nie tylko, co nie zmienia faktu, że nawet retard z beznadziejną koordynacją ruchową może być genialny w PvP w FO, bo za prawdę kliknięcie na przeciwnika z burstem lub niesamowite 2! kliki wprzypadku snajpienia nie czynią z tego rozgrywki skillowej i to miałem na myśli.

I nie zmienimy gry na UT czy Quake bo nie mają takiego klimatu jak Fallout.
Nie zmienicie też dlatego, że Q czy UT jest kilkanaście razy szybsze od Fo i mało kto z "wymiataczy pvp" miałby tam cokolwiek do powiedzenia.

« Last Edit: June 11, 2010, 11:48:35 pm by Yanglegend »
« Reply #158 on: June 11, 2010, 11:37:45 pm »

Yanglegend
Nie tędy droga, co dalej - jak zacznie się problem botowania na większą skalę to się wprowadzi wbudowanego w Fo bota?

Boty do FO już były... ;]

manero

• FO:Reloaded
« Reply #159 on: June 11, 2010, 11:51:59 pm »

Nie tylko, co nie zmienia faktu, że nawet retard z beznadziejną koordynacją ruchową może być genialny w PvP w FO, bo za prawdę kliknięcie na przeciwnika z burstem lub niesamowite 2! kliki wprzypadku snajpienia nie czynią z tego rozgrywki skillowej i to miałem na myśli.
Nie zmienicie też dlatego, że Q czy UT jest kilkanaście razy szybsze od Fo i mało kto z "wymiataczy pvp" miałby tam cokolwiek do powiedzenia.

Od razu widać, że nie masz bladego pojęcia o pvp w FOnline. Chyba, że przez rasowe pvp rozumiesz kampienie pod miastem czekając aż ktoś przypadkiem wpadnie po czym Ty zakatujesz go serią z bursta zanim wczyta mu się mapa. Skill w FOnline to zdolność wykorzystania warunków w których się znalazłeś i dostosowanie ich do aktualnej sytuacji(pomijając już kwestie umiejętności opracowania użytecznego buildu pod samotny player killing czy TC i totalnie abstrahując od skilla wymaganego do gry w drużynie, bo wbrew pozorom to nie tylko bieganie w kilka gunów więcej), bliżej mu do strategii niż szybkich łapek i bystrego oka(chociaż i one się przydają) z Counter Strika. Tyle ode mnie. Sorry za offtop.

PS. A zmiana gry na unreala czy kwaka nie wynika z naszych "ślimaczych" ruchów tylko chęci wykazania się na wielu płaszczyznach(rozwój postaci, konstrukcja nowych buildów) których żadna z powyższych nie oferuje.
« Last Edit: June 12, 2010, 12:05:51 am by manero »
« Reply #160 on: June 12, 2010, 12:05:37 am »

bliżej mu do strategii niż szybkich łapek i bystrego oka

Jak w każdej możliwe grze gdzie walka jest masywniejsza niż 1v1 występuje jakiś tam aspekt taktyki i zgrania drużyny.
Nie ma się co nad tym specjalnie spuszczać.

Co nie zmienia faktu, że pod względem manualnym/skillowym pvp jest banalne nawet dla ruchowych retardów. Z faktami nie ma co walczyć.

Od razu widać, że nie masz bladego pojęcia o pvp w FOnline.
Dobry argument, twój najlepszy imo. ;]
Jak się nie ma nic konkretnego do powiedzenia to się atakuje rozmówcę, a nie jego opinie, tezy.
« Last Edit: June 12, 2010, 12:08:31 am by Yanglegend »

manero

• FO:Reloaded
« Reply #161 on: June 12, 2010, 12:11:31 am »

Doskonale wiem kim jesteś w grze i wiem, że pojęcia tego jesteś pozbawiony. Poza tym zdaje sobie również sprawę z Twojej zajadłości w forumowych przepychankach(albo trollowaniu, jak kto woli) także nie licz, że wciągniesz mnie w jakąś "dyskusję".
« Reply #162 on: June 12, 2010, 12:17:27 am »

Doskonale wiem kim jesteś w grze i wiem, że pojęcia tego jesteś pozbawiony. Poza tym zdaje sobie również sprawę z Twojej zajadłości w forumowych przepychankach(albo trollowaniu, jak kto woli) także nie mam żadnych argumentów.

fixed

Doskonale wiem kim jesteś w grze i wiem, że pojęcia tego jesteś pozbawiony.
Ja mam miasto, a Ty masz pojęcie o pvp... teoretycznie.

Nice_Boat

• I shot a man in Reno just to watch him die.
« Reply #163 on: June 12, 2010, 12:18:52 am »

Ehe tak jakby nie było mmorpg'ów, w których posiadanie alta jest zabronione, a zasada ta egzekwowana.
Ale tutaj nie jest zabronione. W czym problem? Nie wolno tylko robić fast relogów - i gdyby postać timeoutowała po 10 minutach zamiast 3 to by było banalne do egzekwowania.

Takim śmiesznym argumentem to można zamknąć każdą dyskusję, zostawmy dual-log'i w spokoju, bo się nie da tego rozwiązać w żaden sposób.
NIE DA się i chuj, bo wichura tak powiedział. Po prostu boisz się o swoje dupsko i zamiast uciąć proceder altowania crafterów wolisz wymyślać coś dzięki czemu Ty i tobie podobni (oszuści) będą mogli grać jedną postacią (nie łamiąc zasad).
Przecież Wichura jest jedną z nielicznych osób które wcale nie altują.

Było. Ba, bot wbudowany w FO został wprowadzony - nazywa się slave i kopie za ciebie. Podobnie jest z kumulatywnymi cooldownami na gathering. Po prostu do devteamu chyba dociera że grind to nie jest serce tej gry.

Klimat to to wszystko razem i rozróby i crafting na wszystko jest miejsce.
I fajnie by było móc wybrać sposób w jaki zdobywa się sprzęt... zwłaszcza amunicję, bo tej akurat potrzebuje absolutnie każdy i chyba nie ma na serverze kogoś kto z czystym sumieniem może powiedzieć że ma za dużo 5mm albo MFC.

No to cię zaskoczę bo bardzo wielu prawdziwych "wymiataczy pvp" grało wcześniej w Q3 albo StarCrafta - i zaręczam że część miała tam sporo do powiedzenia. Nie żeby kosili, ale dawali radę grać na przynajmniej kompetentnym poziomie. Bo prawda jest taka że FO wymaga momentami sporego refleksu i przede wszystkim taktycznego myślenia - czyli rzeczy które te niby "szybsze" gry świetnie wyrabiają na pewnym poziomie.
« Reply #164 on: June 12, 2010, 12:20:54 am »

Ja tylko chialem dodac do Waszej paplaniny ze wlasnie jem zimne truskawki z cukrem...

Dziekuje!
Pages: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 15

Page created in 0.224 seconds with 21 queries.