fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • December 23, 2024, 06:34:08 am
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 10 11 [12] 13 14 15

Author Topic: Rozwiązanie problemu setek altów.  (Read 46883 times)

Re: Rozwiązanie problemu setek altów.
« Reply #165 on: June 12, 2010, 12:30:39 am »

Yanglegend czytając twoje marnej jakości wypociny o pvp jako "prostym klikaniu w ludka mając miniguna/snajpę" nic innego niż stwierdzenie "O kurwa, ten typ nie ma bladego pojęcia o pvp" się nie nasuwa. Tzw. skill najczęściej decyduje o tym, że podczas akcji jeden typek zabije sam kilka osób i nie zginie, a drugi nie zdąży wystrzelić ani jednego bursta mimo, że mają bardzo zbliżone buildy i to samo wyposażenie. Oczywiście czynnik losowy też wchodzi w grę - niestety jednak (albo i stety) nie jest on na tyle duży, jak ty czy tobie podobni sobie wyobrażają.
« Reply #166 on: June 12, 2010, 12:34:47 am »

No to cię zaskoczę bo bardzo wielu prawdziwych "wymiataczy pvp" grało wcześniej w Q3 albo StarCrafta - i zaręczam że część miała tam sporo do powiedzenia.

Nie wiem kto jest bardziej zaskoczony ja, czy moje 5 letnie konto na netwars.
Sporo do powiedzenia... ;p

Ale tutaj nie jest zabronione. W czym problem?
Problem w tym, że kooperujące ze sobą alty jednego gracza są zabronione i w tym problem.

Przecież Wichura jest jedną z nielicznych osób które wcale nie altują.
Mylisz się, co najwyżej jest osobą, która przez długi czas nie altowała.

I fajnie by było móc wybrać sposób w jaki zdobywa się sprzęt... zwłaszcza amunicję, bo tej akurat potrzebuje absolutnie każdy i chyba nie ma na serverze kogoś kto z czystym sumieniem może powiedzieć że ma za dużo 5mm albo MFC.
Może inaczej, a teraz Twoim zdaniem farmienie tego nie jest wystarczająco proste?
Rozumiem, że dla niektórych najlepiej by było jak itemy by się summonowało komendą /gief plx, ale trzeba na to spojrzeć trochę z szerszej perspektywy.

Twoja propozycja jest z serii taki, żeby MI było wygodnie.
TO teraz zadaj sobie pytanie jaki byłby sens robienia craftera z gigantycznymi stratami w statach i skillpointsach skoro powerbuild był by sobie w stanie sam wystrzelać to wszystko co crafter jest w stanie wyprodukować.
« Last Edit: June 12, 2010, 12:42:48 am by Yanglegend »

Nice_Boat

• I shot a man in Reno just to watch him die.
« Reply #167 on: June 12, 2010, 12:52:01 am »

5? Krótko ;D

Sporo do powiedzenia... ;p
Problem w tym, że kooperujące ze sobą alty jednego gracza są zabronione i w tym problem.
Obecnie nie są. Nikt za to banów nie daje.

Może inaczej, a teraz Twoim zdaniem farmienie tego nie jest wystarczająco proste?
Rozumiem, że dla niektórych najlepiej by było jak itemy by się summonowało komendą /gief plx, ale trzeba na to spojrzeć trochę z szerszej perspektywy.
A jest? Ammo do BG teraz w ogóle nie nafarmisz, innych rodzajów się nie opłaca. Moja perspektywa jest taka że wolałbym żeby farmienie trwało nawet nieco dłużej niż craft, ale żeby po prostu było możliwe.

Twoja propozycja jest z serii taki, żeby MI było wygodnie.
TO teraz zadaj sobie pytanie jaki byłby sens robienia craftera z gigantycznymi stratami w statach i skillpointsach skoro powerbuild był by sobie w stanie sam wystrzelać to wszystko co crafter jest w stanie wyprodukować.
Moja propozycja jest z serii "by żyło się lepiej". Poza tym naprawdę sądzisz że gracze zrezygnowaliby z powerbuildów gdybyś wyeliminował altowanie? Guzik, po prostu w każdym gangu zostałoby odkopanych kilka osób które już prawie nie grają i osoby te robiłyby hurtowo amunicję z doniesionych przez resztę surowców. Ew. pozatrudniałoby się trochę noobków do tego zbożnego celu. Efekt? Gracze solowi mają przejebane, a ja czy Manero po cichu się z tego śmiejemy.

Bo prawda jest taka że większość ludzi którzy tu narzekają na alty gra w jakimś małym gangu albo samotnie i próby zamienienia tych narzekań na realne rozwiązania są jednoznaczne z samobójstwem w świecie tej gry. Chcecie się powiesić na swoich złudzeniach? Spoko, nawet chętnie popatrzę. A może jednak nie, bo póki co realia są takie że nawet tego logoff timeouta do 10 minut podnieść się nie da bo Cvet musiałby coś grzebnąć w kodzie a mu się nie chce/jest zajęty.
« Reply #168 on: June 12, 2010, 01:09:45 am »

5? Krótko
Ehe świetny flex.

Obecnie nie są. Nikt za to banów nie daje.
Obecnie to jak już jest jakiś GM to robi zajebisty event z zamienianiem ludzi w krowy, więc nie mówmy o jakichkolwiek banach.

A jest? Ammo do BG teraz w ogóle nie nafarmisz, innych rodzajów się nie opłaca. Moja perspektywa jest taka że wolałbym żeby farmienie trwało nawet nieco dłużej niż craft, ale żeby po prostu było możliwe.
Różnica między famnieniem z PvE i craftem i tak musi być ogromna, żeby w jakiś sposób rekompensowała zainwestowane w crafting staty/sp.

Poza tym naprawdę sądzisz że gracze zrezygnowaliby z powerbuildów gdybyś wyeliminował altowanie?
A skąd pomysł, że ja bym chciał wyeliminować powerbuildy.

Guzik, po prostu w każdym gangu zostałoby odkopanych kilka osób które już prawie nie grają i osoby te robiłyby hurtowo amunicję z doniesionych przez resztę surowców. Ew. pozatrudniałoby się trochę noobków do tego zbożnego celu.
Bingo, interakcja, ekonomia = pełen sukces

Efekt? Gracze solowi mają przejebane
Szkodza, że zawsze piszą to ludzie z gangów, gdy obawiają się pewnych zmian.
Niesamowita empatia w stosunku do solo graczy swoją drogą, dobry z Ciebie człowiek musi być, pewnie bardzo im też ingame pomagasz. ;]

Nice_Boat

• I shot a man in Reno just to watch him die.
« Reply #169 on: June 12, 2010, 01:30:43 am »

Obecnie to jak już jest jakiś GM to robi zajebisty event z zamienianiem ludzi w krowy, więc nie mówmy o jakichkolwiek banach.
Pogadaj o tym z VSB (mogę się mylić, ale wiem że jeden z czołowych gangów miał taki problem tylko nie pamiętam który, późno już :P), podobno niedawno "stracili" na kilka dni prawie cały skład.

Różnica między famnieniem z PvE i craftem i tak musi być ogromna, żeby w jakiś sposób rekompensowała zainwestowane w crafting staty/sp.
A skąd pomysł, że ja bym chciał wyeliminować powerbuildy.
Nie musi być ogromna, bo sprzętu dostarczasz cały czas a expisz przez 2 dni. Wystarczy że będzie jakieś 25-50% dłużej.

Bingo, interakcja, ekonomia = pełen sukces
Żaden sukces, po prostu żeby kilka osób mogło grać kilka będzie musiało udawać że gra. Tak się nie projektuje dobrych gier.

Szkodza, że zawsze piszą to ludzie z gangów, gdy obawiają się pewnych zmian.
Niesamowita empatia w stosunku do solo graczy swoją drogą, dobry z Ciebie człowiek musi być, pewnie bardzo im też ingame pomagasz. ;]
Ale powiedz czego ja się mam obawiać? Ja jestem ustawiony, tak samo jak każdy człowiek z dobrego gangu (i to kolejna rzecz której tacy dzielni solowcy nie rozumieją - w tej grze chodzi o znajomości, ludzie z gangów mają znajomości, kropka). Fakt, przygotowanie sobie "bazy surowcowej" trochę mi zajmie (ot, tak z 24 godziny) - ale w przeciwieństwie do samotnego gracza ja sobie z tym spokojnie poradzę. Czy ludziom ingame pomagam? Czasem mi się nawet zdarza z jakimś noobkiem połazić po wm i potłumaczyć co i jak albo dać jakiś sprzęcior, więc raczej nie trafiłeś :P

Po prostu patrzenie jak tak liczna grupa ludzi robi sobie gorzej myśląc że będzie dobrze jest... przykre. I było tego przykładów w historii 2238 wiele. Dziwnym trafem zawsze wychodziło na moje, a "genialne i rewolucyjne" zmiany były po jakimś czasie ze znacznie mniejszym zadęciem odwracane (ułatwienie craftu, przywrócenie instakilli itp).
« Last Edit: June 12, 2010, 01:33:27 am by Nice_Boat »
« Reply #170 on: June 12, 2010, 01:32:37 am »

Możesz wskazać wypowiedź lub post kogoś z devteamu który mówi o tym że jest to zabronione? A i nie mam tutaj na myśli fast relogów czy dual logów. Od początku gry w FOnline nie słyszałem o tym żeby pomaganie altami jednej postaci było niedozwolone, więc to chyba zasada wymyślona przez ciebie...
« Reply #171 on: June 12, 2010, 01:45:20 am »

Żaden sukces, po prostu żeby kilka osób mogło grać kilka będzie musiało udawać że gra. Tak się nie projektuje dobrych gier.
Bez przesady wiadomo, że można zrobić przydatnego w walce taxi drivera i tak samo można zrobić z crafterem.

Do tego Ty chyba nie wiesz jak dużo graczy solo gra crafterami - tak bez altów.
Może w końcu handel by ruszył.

NTR

« Reply #172 on: June 12, 2010, 02:29:00 am »

Bez przesady wiadomo, że można zrobić przydatnego w walce taxi drivera i tak samo można zrobić z crafterem.

Do tego Ty chyba nie wiesz jak dużo graczy solo gra crafterami - tak bez altów.
Może w końcu handel by ruszył.

Zrobić można, tylko potem trzeba i tak zrobić powerbuilda:P
A handel nigdy nie ruszy przy obecnej ekonomii, gdzie NPC zapłaci więcej niż normalny gracz.

Ja cały czas nie rozumiem ludzi którzy czują potrzebę spędzania jeszcze większej ilości czasu na wykonywanie powtarzalnych, nudnych czynności jakimi jest crafting.
Podejrzewam że jakieś 70-80% altów należy do dużych gangów w których na początku funkcjonowała linia produkcyjna i tworzyło się po kilka / kilkanaście postaci żeby ominąć cooldowny i szybciej zyskać przewagę. Kto tu jest winny, gracze czy ten kto wymyślił system?

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #173 on: June 12, 2010, 03:14:18 am »

Takim śmiesznym argumentem to można zamknąć każdą dyskusję, zostawmy dual-log'i w spokoju, bo się nie da tego rozwiązać w żaden sposób.
NIE DA się i chuj, bo wichura tak powiedział. Po prostu boisz się o swoje dupsko i zamiast uciąć proceder altowania crafterów wolisz wymyślać coś dzięki czemu Ty i tobie podobni (oszuści) będą mogli grać jedną postacią (nie łamiąc zasad).
Nie dual-logi, tylko fast-relog. To wbrew pozorom dość duża różnica.
Jakbym naprawdę miał tu coś do powiedzenia, pod nickiem pisałoby "developer". Widzisz tam coś podobnego?

Co złego jest w graniu jedną postacią, która może być samowystarczalna w dużym stopniu? Co złego jest w tym, że chcę spróbować ukrócić proceder fast-relogowania (poprzez zlikwidowanie konieczności posiadania altów do wszystkiego) i ułatwić grę tym, którzy mają na nią mało czasu, a chcieliby sobie pobiegać po pustyni? Narysuj mi to proszę.
Przecież Wichura jest jedną z nielicznych osób które wcale nie altują.
Zawiodłem cię zapewne, wybacz - mam alty, dwa. Upadłem na tyle nisko, że ćwiczę sobie pseudo-małpkę, a naprawiatoro-krawiec ma już 20 level. Przepraszam.

A już bez nabijania się z samego siebie - po prostu w pewnym momencie stwierdziłem, że dalej tak się nie da. Można sobie wciskać dowolne bzdury, jaka to interakcja między graczami jest pożyteczna i wspaniała, jak to dobrze, że każdy char jest inny, że są ograniczenia w ilości profesji, bo wtedy kolega zrobi ci stimpaki, ty zrobisz mu pancerzyk, a potem jeszcze inny zrobi wam loda. To zwyczajnie nie działa i dlatego natłuczono tu już 12 stron, bo jest kilka pomysłów na zmianę tego stanu.
I naprawdę dziwi mnie ten opór, zupełnie jakby powstawał tu plan znerfienia wszystkiego, co strzela do poziomu BB Guna.
Nie biegaj za stadem.

« Reply #174 on: June 12, 2010, 06:24:05 am »

No właśnie też tego nie rozumiem. Wybacz nitro i wybaczcie osoby, które pisza o "wydłużaniu czasu gry który spędzamy na powtarzajacych się czynnościach". To tylko świadczy o tym jak duży chaos w tej rozmowie występuje. Bo większość osób, którzy tak usilnie walczą z altami ( w tym ja) chcą żeby zamiast mieć osobne 2 alty: do kopania i do walki, miec mozliwosć stowrzenia jednej postaci z podobnymi możliwosciami. Sam jestem timeoutami i cooldownami obrzygany po pas, więc wcale nie zalezy mi na jeszcze dluzszym siedzeniu przy skalkach
« Reply #175 on: June 12, 2010, 07:38:53 am »

P.S.4
A jeśli będzie zdjęte ograniczenie Lev...
To będzie 5x więcej altów...
Dlaczego...
Ponieważ wystarczy dobić postać do 21 lev zrobić takich 20 kopi...
I jak pojawi się ktoś z 70 Lev to po prostu trzeba będzie zużyć większą ilość altów na jego zabicie...

Hmm, to ciekawe ;). Zgodnie z tym rozumowaniem, obecnie zamiast jednej postaci na levelu 21 bardziej się opłaca 20 postaci na levelu 5? MANIAC-RULES właśnie zrewolucjonizowałeś PvP !!

A tak zupełnie na serio, to ludzie generalnie wolą grać jedną postacią, bo tak jest wygodniej i przyjemniej. Obecnie niestety cena takiej gry (rezygnacja z PvP) jest jednak za wysoka. Oczywiście, jak wszędzie, znajdą się osoby z zaburzeniami osobowości, tworzące 20 postaci tylko po to, żeby innych wk...wić, ale to już jest problem medyczny.

P.S.5
Powerbuildowi zawsze będzie brakowało SK nawet jeśli będzie ich miał ~1000 SK
Np.
-190% BG
-250% FA (mały cooldown) -  Praktycznie co (50s)  mamy full hp
-300% Doc  (mały cooldown) - Masakra dla snajperów jak będzie można uleczyć sobie złamaną rękę czy rozwalone oko po 30 sek
-140% Out

300% doc?? Mój snajper ma 81% I prawie zawsze mi się udaje naprawić sobie rękę, nogę czy oko, a umiejętność ta przydaje się raczej rzadko, więc cooldown ma małe znaczenie.

A jeśli będzie jakaś ustalona ilość hp na początku rozgrywki to już widzę jak tony altów na 1 lev które maja po 250 hp biegają po polu bitwy tylko po to aby coś z lootować...
Na 1 levelu mógłbyś mieć max 180 hp, jakby było za dużo to możnaby obniżyć.

(NP.) 300% fa i 300 doc jest w stanie być w pełni sprawną postacią po 30-20 sekundach...

Przy 300% fa, cooldown to będzie ok minuty – nie manipuluj danymi ;).

Sytuacja wygląda tak - Ci co mają alty i produkują nimi stuff dla głównej postaci łamią zasady. Rozwiązanie jest bardzo proste - nie zmiana mechaniki, żeby złodzieje z łaski swojej przestali kraść tylko zwyczajnie trzeba wyłapać i pożegnać złodziei.

(Głosujesz na PiS, prawda? ;)) Przypomina mi to myślenie socjalistów: zrobić ludziom problem i ścigać tych, którzy próbują go ominąć. Ja bym po prostu usunął problem ;).

Żyjemy w tym samym świecie, ale trochę inaczej go widzimy.

I co za profesję zrobisz? 1 lvl? Na 3 potrzebne jest 90% science i 120% repair, czyli 188 skill pointow przy 6 inta, zakładając że te skille są nieotagowane. Jak je otagujesz to kosztem Doca lub FA, a co to za powerbuild skoro nie może się leczyć tak efektywnie jak ktoś z wszystkimi wolnymi punktami wladowanymi w skille medyczne? Wiadomo, grać tym jak najbardziej można ale już na starcie jesteś na gorszej pozycji, czyli ten powerbuild nie jest taki "power".

Omawianej, przykładowej postaci do uniwersalności faktycznie jeszcze kilku leveli brakuje. Ważne jest jednak, że byłoby to wtedy jedynie kwestią czasu, a miałbyś kraftera zdolnego do PvP.
« Last Edit: June 12, 2010, 09:33:30 am by Elmehdi »

Glave

• Trolling de geso~
« Reply #176 on: June 12, 2010, 04:01:36 pm »

O kurwa, ale ważniak.
You have received a warning due to the fact of deliberately breaching the Internet etiquette of the Fonline 2238 community, posting inflammatory, extraneous, or off-topic messages to bait or excite users into responding or to test the forum rules (...)

Imprezobus

• Imprezobus here!
    • Forum Los Alamos Warriors
« Reply #177 on: June 12, 2010, 04:50:32 pm »

nie chce mi się czytać dalej tych stron, zmęczyły mnie gdzieś na 7. Mam jednak pewien pomysł który mógłby pomóc w zwalczaniu altingu i uprzyjemnić trochę grę.

ludzie altują główne dlatego iż:
-na gathering/crafting jest cooldown, przelogowywują się więc na inną postać by kopać z niej, utrudnione jest to antyaltem, antyalta obejść można na wiele sposobów
-przejebali starcie jedną postacią i chcą spróbować naprawić swój cipizm drugą, trzecią etc, utrudnione jest to antyaltem, co z nim zrobić wiemy

Jeżeli oficjalne stanowisko twórców jest takie, że wymienione przeze mnie rzeczy są niepożądane, rozwiązanie jest proste
zmienić antyalta. Założyć system kont do których przypisana będzie więcej niż jedna postać. Cooldown na gathering byłby odgórnie przypisany do konta. Cooldown na crafting - kwestia dyskusyjna. W danym momencie tylko jedna z postaci ma możliwość strzelania. Przelogowywać można się bez żadnych ograniczeń, jednak przerzucenie "prawa strzału" z postaci na postać trwa 10 minut. W ten sposób:
-chuj strzelił przelogowywanie się dla craftu
-chuj strzelił walkę na 3 postaci, ostatnimi czasy pzdr dla gracza "root"
-przelogowywanie się by wygodniej zarządzać bazami jest bezproblemowe
-możliwość przesiadywania na tym ludku, na którym chcemy akurat przesiadywać jest nieograniczona, ograniczone są tylko jego możliwości - czasowo
-w przypadku powstania dobrze zrobionej blokady zmiany konta - nawet przypisywania klient-konto (ściągasz taką wersję fonline, z której można zalogować się tylko na 1 konto) przy żmudnym procesie rejestracji - całość systemu powinna działać dobrze. A napaleńców mających  5 nazwisk pod fonline da się przecież banować, nie?

komentarze dot. tego pomysłu mile widziane
« Last Edit: June 12, 2010, 04:52:44 pm by Imprezobus »
Self-proclaimed best guide in the wastes.
http://www.law.netarteria.eu/files/bus.jpg by MACabra, edit by Frozen Mind
Snackish: pks pks pks. Kilgore: BBS is here, town is safe

Tomowolf

• Cute Kittens and stuff.
« Reply #178 on: June 12, 2010, 05:03:44 pm »

Ściągam FOnline i przewiduję super zajebistą rejestracje na brata/psa i mam dual loga na laptop / komputer - ale pomysł jak najlepszy :))).
h

NTR

« Reply #179 on: June 12, 2010, 05:29:07 pm »

Ja mam inny pomysł, mianowicie całkowite zniesienie cooldownów na cokolwiek. Istniejący system jest po prostu głupi i jest w grze tylko dlatego że devi chcą sztucznie ograniczyć możliwość craftowania. Najlepiej by było jakby ograniczyć to w sposób, że tak powiem naturalny, czyli żeby wykrafcić np. combat armor, potrzebowałbyś kilka razy więcej surowców niż obecnie, które trzeba by było przerobić przy użyciu jakiegoś zaawansowanego warsztatu istniejącego w kilku miejscach na mapie. W końcu był by jakiś użytek z karawan, bo brało by się taką do kopalni i przy obstawie wydobywało zapas surowców. Teraz też tak można zrobić, tylko potrzebujesz 20 altów co jest moim zdaniem dowodem na głupotę tego systemu.
To jest beta, nie ma potrzeby testowania przez 5 miesięcy jak działa ekonomia, już po miesiącu wszystkie niedopracowania wychodzą na wierzch. Nie miałbym nic przeciwko item wipe co miesiąc żeby sprawdzać różne systemy ekonomiczne
(np. co by się stało po całkowitym zniesieniu cooldownów i pozostaniu przy obecnym systemie craftu)
A jeśli umożliwiono by szybkie levelowanie postaci (podchodzisz do npc - "cześć, daj mi 3lvle) to co miesiąc mógłby być totalny wipe.
Na pewno wyszłoby na dobre grze i sprawdzeniu różnych pomysłów (chociażby na rozwiązanie altowania).

Pages: 1 ... 10 11 [12] 13 14 15

Page created in 0.112 seconds with 21 queries.