fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 22, 2024, 09:00:05 am
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15

Author Topic: Rozwiązanie problemu setek altów.  (Read 45910 times)

Re: Rozwiązanie problemu setek altów.
« Reply #180 on: June 12, 2010, 05:50:07 pm »

@NTR - generalnie im mniej sztucznych ograniczeń tym lepiej, ale z tym szybkim levelowaniem to może lepiej nie szaleć - 2238 to jest taka beta, która prawdopodobnie nigdy betą tak do końca być nie przestanie, a ludzie chcą se też pograć normalnie.

ludzie altują główne dlatego iż:
-na gathering/crafting jest cooldown, przelogowywują się więc na inną postać by kopać z niej, utrudnione jest to antyaltem, antyalta obejść można na wiele sposobów
-przejebali starcie jedną postacią i chcą spróbować naprawić swój cipizm drugą, trzecią etc, utrudnione jest to antyaltem, co z nim zrobić wiemy

Oto co myślę:
Ludzi, którzy altują z w.w. powodów raczej skomplikowana rejestracja nie powstrzyma przed stworzeniem kilku kont, za to utrudni życie wszystkim pozostałym.

Poza tym, z powodów, które wymieniłeś, altują tylko najwięksi zapaleńcy. Natomiast 90% osób tworzy alty po prostu po to, aby zapewnić sobie źródło najlepszego sprzętu dla swojego powerbuilda, jednocześnie nie naruszając jego zdolności bojowych. Tylko takie rozwiązanie daje bowiem jakąkolwiek szansę w PvP. Jest to niewygodne, nieeleganckie, zapycha serwer okaleczonymi altami, ale przy istniejących ograniczeniach w rozwoju postaci ludzie nie mają innego wyjścia.
« Last Edit: June 12, 2010, 05:52:27 pm by Elmehdi »

NTR

« Reply #181 on: June 12, 2010, 06:08:32 pm »

@NTR - generalnie im mniej sztucznych ograniczeń tym lepiej, ale z tym szybkim levelowaniem to może lepiej nie szaleć - 2238 to jest taka beta, która prawdopodobnie nigdy betą tak do końca być nie przestanie, a ludzie chcą se też pograć normalnie.
Jak dla mnie ekspienie to zbędny element tej gry, a już na pewno zbędny element bety i raczej mało jest osób którym walka z centaruami/moleratami sprawia przyjemność.
Służy to jedynie ograniczeniu ilości postaci na serwerze, ale tylko w teorii, chyba że ktoś uważa 35 altów na osobę za całkiem niezły wynik.

TuX

« Reply #182 on: June 12, 2010, 06:26:53 pm »

Aż trudno mi uwierzyć w to, że udało się wrócić do oryginalnego tematu tego wątku. Pewnie jakby wywalić cały off top i ten cały flejm na pvp to by została połowa tych stron.
Dobrze, że udało się tu zamieścić chociaż kilka sensownych pomysłów na pozbycia się hord altów. Chyba najbardziej podoba mi się ta ostatnia propozycja Impre. Przecież Fonline to nie jest jedyne mmo na świecie i nie tylko tu mamy do czynienia z wielo kontami czy innymi dual logami. Wiadomo, że jak ktoś będzie chciał mieć 10 altów to i tak je będzie miał, kwestia wyszukania jakiś luk, które można wykorzystać.
Zresztą jak już to ktoś pewnie powiedział, my tu możemy gadać se do woli na ten temat. To i tak zależy od dobrej woli devów.

W sumie zawsze można zacząć płakać i spamować ich co chwile tekstami typu: "Weźcie to zmieńcie"

Glave

• Trolling de geso~
« Reply #183 on: June 12, 2010, 06:33:59 pm »

Fajnie by bylo, jak mielibyśmy do czynienia z większym wysiłkiem nawet przy głupim wykopie skałek, np. tak, jak w wypadku uranium. W obecnej chwili, wykopanie skałek zajmuje tak na oko dwie minuty, wraz z zalogowaniem się i wyniesieniem towaru do namiotu, a przecież to nie o to chodzi. Sprawa powinna wg. mnie wyglądać tak, że trzeba te skałki wykopać, niezależnie od naszego udźwigu mamy i tak overweight, potem dotargać je do jakiegoś specjalnego workbencha w danym mieście, przerobić na dane materiały, po czym jeszcze ulepszyć u jakiegoś NPCa. W ten sposób nie byłoby takiej sytuacji, że ktoś zyskuje na zrobieniu farmy altów, bo jeśli sam proces byłby czasochłonny, a cooldowna brak, nikt nie czerpałby korzyści z takich chorych akcji.
You have received a warning due to the fact of deliberately breaching the Internet etiquette of the Fonline 2238 community, posting inflammatory, extraneous, or off-topic messages to bait or excite users into responding or to test the forum rules (...)

vilaz

• #1 Cat's Paw Fan!
« Reply #184 on: June 12, 2010, 08:39:29 pm »

Quote from: Imprezobus
...Założyć system kont do których przypisana będzie więcej niż jedna postać. Cooldown na gathering byłby odgórnie przypisany do konta. Cooldown na crafting - kwestia dyskusyjna. W danym momencie tylko jedna z postaci ma możliwość strzelania. Przelogowywać można się bez żadnych ograniczeń, jednak przerzucenie "prawa strzału" z postaci na postać trwa 10 minut. W ten sposób:
-chuj strzelił przelogowywanie się dla craftu
-chuj strzelił walkę na 3 postaci, ostatnimi czasy pzdr dla gracza "root"
-przelogowywanie się by wygodniej zarządzać bazami jest bezproblemowe
-możliwość przesiadywania na tym ludku, na którym chcemy akurat przesiadywać jest nieograniczona, ograniczone są tylko jego możliwości - czasowo
-w przypadku powstania dobrze zrobionej blokady zmiany konta - nawet przypisywania klient-konto (ściągasz taką wersję fonline, z której można zalogować się tylko na 1 konto) przy żmudnym procesie rejestracji - całość systemu powinna działać dobrze. A napaleńców mających  5 nazwisk pod fonline da się przecież banować, nie?

To był mój pierwszy post, post zakładający ten temat.

Temat poruszany setki razy, ale chyba ani razu nie widziałem takowego pomysłu.

A co jeśliby zgodzić się na alty, ale po prostu postarać się o lepszą kontrolę nad nimi. Dla przykładu aby zagrać w FOnline trzeba założyć konto, a na tym koncie można będzie robić postaci. Tak więc mamy konto o nazwie Johnny a na nim parę postaci 1. Zenon 2. Brunhilda itp. Jeżeli ktoś w wesoły sposób będzie przeskakiwać z postaci na postać, będzie to bardzo łatwo rejestrowane. Tymczasem przeskoki z konta na konto będą niemożliwe lub bardzo ograniczone.

To tylko taka wolna myśl. Opieprzajcie mnie do woli :] jeżeli już było to spacyfikujcie. Proponuję tutaj, ponieważ głupio mi pisać na ogólnym z taką bzdurą ^^.

Nieco podobny prawda? :P
Polskie Pustkowia http://forum.newfmc.pl

TuX

« Reply #185 on: June 12, 2010, 09:06:47 pm »

Racja Vilaz, ty pierwszy coś takiego zaproponowałeś. Taka ilość off topu jaki tu jest może każdego zmylić.
Więc ten system, który i Vilaz i Impre zaproponowali wydaje mi się najrozsądniejszy.

NTR

« Reply #186 on: June 12, 2010, 09:09:51 pm »

Rozwiązanie na pewno nie leży w stwarzaniu głupich ograniczeń (cooldowny) a potem wprowadzaniu nowych ograniczeń żeby egzekwować poprzednie.
Jeśli ludzie masowo coś omijają, abusują to znaczy że takie zasady im nie odpowiadają i problemu nie rozwiąże się za wszelką cenę je egzekwując.
« Reply #187 on: June 12, 2010, 09:17:25 pm »

Wg mnie, jeżeli zasady ludziom nie odpowiadają - nie powinni grać. Z drugiej strony dla maniaków zabijania wszystkiego co się rusza, możnaby otworzyć drugi serwer, kompletnie bez ograniczeń. Pewny jestem, że ci, którym zasady przeszkadzają, po tygodniu bycia gnojonym na serwerze bez limitów wróciliby na ten.
« Reply #188 on: June 12, 2010, 09:25:03 pm »

Racja Vilaz, ty pierwszy coś takiego zaproponowałeś. Taka ilość off topu jaki tu jest może każdego zmylić.
Więc ten system, który i Vilaz i Impre zaproponowali wydaje mi się najrozsądniejszy.

Z tego co rozumiem to pomysł vilaza, otwierający ten topic, będzie zrealizowany - ale zupełnie z innych powodów:

Nawet jeśli to nie rozwiązuje problemu altów, to jednak system konto-gracze byłby wygodny z racji możliwości rezerwowania nazwy gracza (nazwy gangu), co uniemożliwiło by cwaniakom podkradanie nazw po wipe.

Dlatego takowy system jest w planach (bliższych czy dalszych to się okaże:) ).

Problem altów pozostaje więc mimo wszystko dalej otwarty, a my dyskutujemy nad możliwościami jego rozwiązania. W żaden sposób nie jest to więc off-top.
« Last Edit: June 12, 2010, 10:02:09 pm by Elmehdi »

Imprezobus

• Imprezobus here!
    • Forum Los Alamos Warriors
« Reply #189 on: June 12, 2010, 09:28:38 pm »

Vilaz, widziałem Twój pierwszy post, weź jednak pod uwagę to że plan zrobienia kont wielopostaciowych jest jedną z rzeczy które DevTeam chce zrealizować (z tego co zrozumiałem), mój post zaś jest moją wizją jak by ów system mógłby działać.

System oparty na pracy gracza, nie cooldownach także bardziej mi odpowiada, czasochłonne (bez przesady jednak) przerabianie bezcooldownowej rudy ograniczyło by powermining bo jak już ktoś powiedział, proces wydobywczy to dwie minuty. + 3 na relog nie łamiąc zasad i cała kolejka zajmuje 5 minut.
24-27min - tyle trwa jeden cooldown, tak więc obecnie optymalny system kopania przy pięciu postaciach zupełnie obchodzi gathering : >
Self-proclaimed best guide in the wastes.
http://www.law.netarteria.eu/files/bus.jpg by MACabra, edit by Frozen Mind
Snackish: pks pks pks. Kilgore: BBS is here, town is safe
« Reply #190 on: June 12, 2010, 09:30:13 pm »

Ja sie tylko zastanawiam w jakich Wy czasach zyjecie, gdzie na co 5 rodzine przypada jeden komputer a dynamiczne IP i proxy to jeszcze sience fiction? Sam system kont jest dobrym rozwiazaniem ale niczego nie zmieni poza wygodniejszym zyciem dla tak zwanych "uczciwych" graczy. Rownie dobrze mozna by wylaczyc cooldown na relog umozliwiajac wszystkim rowne szanse w altowaniu. Konto przypisane do clienta, co to da? - odpowiadam nic, sciagam drugiego clienta odpalam na n-tym kompie. Wyjasnijmy sobie jedno - nie ma mozliwosci technicznego nakazania uzytkownikowi grania na jednym koncie/postaci, mozna go tylko zniechecic - a to sie nie opiera juz tylko na samym zniechecajaco dlugim procesie rejestracji... Zrozumcie do kurwy nedzy ze puki nie zostanie przewartosciowany system gry to zadne fiku-miku konta z jednym slotem na powebuilda nic nie zmienia... @vilaz nie lapie tylko po co sie jarasz ze ktos podal zblizony do Ciebie pomysl, polowy krolestwa i reki ksiezniczki za to nie dostaniesz...

vilaz

• #1 Cat's Paw Fan!
« Reply #191 on: June 12, 2010, 11:56:14 pm »

Ja sie tylko zastanawiam w jakich Wy czasach zyjecie, gdzie na co 5 rodzine przypada jeden komputer a dynamiczne IP i proxy to jeszcze sience fiction? Sam system kont jest dobrym rozwiazaniem ale niczego nie zmieni poza wygodniejszym zyciem dla tak zwanych "uczciwych" graczy. Rownie dobrze mozna by wylaczyc cooldown na relog umozliwiajac wszystkim rowne szanse w altowaniu. Konto przypisane do clienta, co to da? - odpowiadam nic, sciagam drugiego clienta odpalam na n-tym kompie. Wyjasnijmy sobie jedno - nie ma mozliwosci technicznego nakazania uzytkownikowi grania na jednym koncie/postaci, mozna go tylko zniechecic - a to sie nie opiera juz tylko na samym zniechecajaco dlugim procesie rejestracji... Zrozumcie do kurwy nedzy ze puki nie zostanie przewartosciowany system gry to zadne fiku-miku konta z jednym slotem na powebuilda nic nie zmienia... @vilaz nie lapie tylko po co sie jarasz ze ktos podal zblizony do Ciebie pomysl, polowy krolestwa i reki ksiezniczki za to nie dostaniesz...

[Miejsce na niezwykle ciętą ripostę, coby nie zostać w tyle za intelektualnym poziomem dysputy.] To co jebać temat zaczynamy flame? Nie sądzę! chcesz trollować znajdź sobie do tego miejsce, tu trwa dyskusja.

Ja mam w domu łącznie z 4-5 PC (włączając laptopy) Myślisz, że chce mi się biegać jak powalonemu między monitorami i klikać postać za postacią? Może komuś będzie się chciało, trudno osoby te będą stanowiły najwyżej odsetek całości.

Zrozumcie do kurwy nedzy
To mnie szczególnie bawi :3

Sam system kont jest dobrym rozwiazaniem ale niczego nie zmieni poza wygodniejszym zyciem dla tak zwanych "uczciwych" graczy.
Chodzi ci o przeskok między kontami czy postaciami? Między kontami będzie ograniczony wedle klienta per PC albo IP albo hui wi jak. Nie znam się na tym. Zakładam, że się da skoro było proponowane. Między postaciami na jedym koncie, ściśle kontrolowane. Albo tak jak Imprezobus dodał z pojednczym cooldownem i prawem strzału. Dobra rzecz, fakt ja się nad tym głębiej nie zastanawiałem ^^ Ująłem to w "zbalansowaniu".
« Last Edit: June 13, 2010, 12:02:34 am by vilaz »
Polskie Pustkowia http://forum.newfmc.pl
« Reply #192 on: June 13, 2010, 01:50:07 am »

@vilaz czy jak wolisz, Fryderyku do Twojej wiadomosci moge sie jedynie ustosunkowac jakims madrym Chinskim przyslowiem typu "idac na ryby wez przynete".
« Last Edit: June 13, 2010, 01:54:29 am by ISn2 »

NTR

« Reply #193 on: June 13, 2010, 02:17:22 am »

Wg mnie, jeżeli zasady ludziom nie odpowiadają - nie powinni grać. Z drugiej strony dla maniaków zabijania wszystkiego co się rusza, możnaby otworzyć drugi serwer, kompletnie bez ograniczeń. Pewny jestem, że ci, którym zasady przeszkadzają, po tygodniu bycia gnojonym na serwerze bez limitów wróciliby na ten.
A jak myślisz kiedy duże gangi mają większą przewagę? Jak jest dużo czasochłonnych ograniczeń i dużo możliwości ich omijania (dla wtajemniczonych), czy jak jest pełna swoboda i każdy może mieć tyle sprzętu ile chce?

Tomowolf

• Cute Kittens and stuff.
« Reply #194 on: June 13, 2010, 02:27:23 am »

Daje wam tutaj link: do mojego filmu pokazującego altowanie powszechne : http://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0&feature=related
h
Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15

Page created in 0.113 seconds with 21 queries.