fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 23, 2024, 08:20:04 am
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 15

Author Topic: Rozwiązanie problemu setek altów.  (Read 45959 times)

Re: Rozwiązanie problemu setek altów.
« Reply #135 on: June 11, 2010, 01:20:01 pm »

A gdyby... Zwiekszyc maxymalny poziom postaci do 30'u wykluczajac przy tym perki typu sniper, zwiekszyc doswiadczenie potrzebne na zdobycie poziomu, obnizyc progi skutecznosci umiejetnosci oraz ilosc % potrzebnych do otrzymania profesji, wprowadzic ograniczenie poziomu profesji wzgledem poziomu postaci tj 10lvl-Tier1, 20lvl-Tier2, 30lvl-Tier3.

Lepszy sprzet bedzie trudniej dostepny poniewaz czas poswiecony na stworzenie takiego craftera wydluzy sie z poziomu 6 do 30 ponadto wydluzy sie powipe'owy klimat biegania w szmatach. Smiem rowniez twierdzic ze ozywi to handel, zniechecajac ludzi do posiadania wielu crafterow. Zwiekszenie limitu poziomu oraz wartosci doswiadczenia potrzebnego na awans - wydluzy czas poswiecony na szkolenie postaci, obecnie postac bojowa mozna wyszkolic w ~2 dni. Nawet casual'towcy nie powinni narzekac na wiekszy grind - beda mogli levelowac na craftingu i PvM a jesli ktos chce pure wojownika tudziez powerbuilda to niech sie meczy. Trzeba zalorzyc ze plan przewiduje wyexpienie postaci craftujacej w ciagu ~2 tygodni, co nie wyeliminuje altowania ale na pewno zniecheci czesc osob. Wypadalo by rowniez pozbyc sie ewentualnosci takich jak FA czy Outdoorsman na AFK.

@Yanglegend
Mozna by po prostu odrobine zmodyfikowac wzor na HP, to tylko dodatkowe 9 poziomow.
« Last Edit: June 11, 2010, 01:44:45 pm by ISn2 »
« Reply #136 on: June 11, 2010, 01:39:27 pm »

Dobra koncepcja, ale ten 30 lvl to znacznie za dużo - postacie miałyby o wiele za wiele HP, a pvp znacznie straciło by na dynamice.
Co nie zmienia faktu, że pomysł z lvl cap'em na profesje genialny.

Mój pomysł na delikatne skomplikowanie craftu jest taki, żeby nie wszystkie receptury były uzyskiwane po przez nauczenie się danej profesji.
Receptury na niektóre przedmioty (nie tylko te z lvl3) mogłyby występować w postaci książek, które zdobywało by się po przez stosowne quest'y, losowy loot z jaskiń/odpowiednich lokacji, drop z niektórych NPC.
Mogłaby być również niewielka szansa (1-2%) na odblokowanie jakiegoś przepisu podczas craftowania przedmiotu z danej dziedziny "wiedzy" (SG/BG/EW).

Te książki/receptury używałoby się tak jak w F2 - używamy raz, książka znika, a "przepis" zostaje w fixerboyu na stałe.

vilaz

• #1 Cat's Paw Fan!
« Reply #137 on: June 11, 2010, 03:01:26 pm »

Będę tak próżny i się zacytuję, ot co :]

...a co jeśli...

Jeśli uzależnić możliwość osiągnięcia wyższych levelów profesji dopiero na wyższych levelach postaci? Tj. nie będzie uber-alt craftera CA na 5-6 poziomie tylko będzie wymagany maksymalny 21level. Czysto teoretycznie - 1 level armorera będzie na 6 levelu postaci 2level na 12 postaci a 3 na 21. W ten sposób gracz będzie zmuszony (aby mieć uber sprzęt) rzeczywiście grać tą postacią. I tylko absolutni no-liferzy będą mieć dostęp do 3 altów do robienia sprzętu na każdą okazję i jakiegoś power-bulida pod PvP. Ale będą musieli poświęcić na to ogrom czasu. Specjalizacje graczy ot co... oczywiście wymagałoby to jakiegoś balansu, ale wydaje mi się dobre... komentować ino bez kupy i zbędnych emocji, na zimno poproszę z uzasadnieniem. Powtarzam wymagałoby to dodatkowego zbalansowania.

Odpowiedział mi Elmehdi tym:

Quote from: Elmehdi
Rozwiązanie ciekawe i logiczne, ale obawiam się, że raczej nie powstrzyma ludzi przed altowaniem, a jedynie wywoła reakcję w postaci masowego wk....wienia ze strony ludzi, którzy i tak będą musieli alty tworzyć.

EDIT: Tzn. bardziej chyba zmusi to ludzi do bycia no-life niż powstrzyma przed robieniem altów - tak mi się wydaje.

Oczywiście odpowiedzieć nie zdążyłem, bo nie siedzę tu 24/7 a zaczął się power-flejm. Mimo to cieszę się, że myśl wróciła :]
Polskie Pustkowia http://forum.newfmc.pl

NTR

« Reply #138 on: June 11, 2010, 03:27:13 pm »

Elmehdi ma tu 100% racji, nie wiem czemu chcecie wszystko wydłużać, mało wam czasu zabiera gra ekstramelnie nudnymi crafterami?
Co z tego że ci crafterzy będą bardziej zdolni do walki skoro dalej będą dostawać wpierdol od powerbuildow?
Na tym cierpią wyłącznie gracze solo, gangi sobie wyexpią szybko po jednym crafterze z każdej dziedziny i będą dzielić się kontem.
Nie tędy droga!
Jedyna profesja w powerbuildach która ma rację bytu to Doctor, a co z resztą?

vilaz

• #1 Cat's Paw Fan!
« Reply #139 on: June 11, 2010, 03:39:40 pm »

W całości wyłuskanych złotych myśli [brawo Wichura!] nie chodzi o poprawienie mozliwości bojowych craftera, ale o to żeby utworzyć craftującego powerbulida bez straty na jego możliwościach bojowych. Mój pomysł w połączeniu z usunięciem level-cap i przewartościowoaniu modelu HP mógłby znieść pożytek z używania altów. Nie twierdzę, że pomysł doskonały ale z pewnością warty wypróbowania.
Polskie Pustkowia http://forum.newfmc.pl
« Reply #140 on: June 11, 2010, 03:57:49 pm »

Elmehdi ma tu 100% racji, nie wiem czemu chcecie wszystko wydłużać, mało wam czasu zabiera gra ekstramelnie nudnymi crafterami?
Co z tego że ci crafterzy będą bardziej zdolni do walki skoro dalej będą dostawać wpierdol od powerbuildow?
Na tym cierpią wyłącznie gracze solo, gangi sobie wyexpią szybko po jednym crafterze z każdej dziedziny i będą dzielić się kontem.
Nie tędy droga!
Jedyna profesja w powerbuildach która ma rację bytu to Doctor, a co z resztą?

Puste frazesy o solowych graczach zatrzymaj dla siebie, pewne jak smierc - jest to ze posolowac mozesz sobie jedynie na Single Player - to sie odnosi do praktycznie kazdej gry MMO, wiec zbedne pierdolenie o solowych graczach traktuje juz jako kawal lub usprawiedliwienie, nikt nikomu nie kaze solowac, a jesli ktos to robi to juz jego problem i albo jest mu z tym dobrze albo nie, FO nie zostal stworzony z mysla o solowym graczu w przeciwnym wypadku gra w duzej mierze nie polegalaby na GvG i TC. Solowy gracz nie majac mozliwosci pozyskania ekwipunku w inny sposob jak altowanie powinien wejsc w interakcje z innymi graczami - i takie bylo zalozenie ktore niestety okazalo sie pudlem z powodu nieprzewidzenia mozliwosci altowania. Prosciej i taniej jest zrobic wlasne zaplecze anizeli stac pol dnia w NCR i krzyczec "kto mi wykraftuje CA - zaplace" lub czekac na kolege z gangu ktory akurat jest offline lub ma CD na Crafting.

Co innego moze zniechecic do tworzenia powerbuildow jak nie czas potrzebny na stworzenie postaci? Zadne mechanizmy i magiczny fragment kodu nie jest w stanie zapobiec altowaniu,  jak bys nie zaowazyl temat dotyczy "problemu setek altow" tak wiec "probujemy" ten problem rozwiazac niezaleznie od tego czy ktoras z tu zawarych mysli trafi kiedykolwiek miedzy nawiasy. Gdybys sie bardziej doczytal to zaowarzylbyc ze niektore z ideii maja na celu zmniejszenie przepasci w PvP miedzy crafterem a pure wojownikiem tudziesz zwykle zniechecenie ludzi do robienia uber wymiataczy.
« Last Edit: June 11, 2010, 04:01:02 pm by ISn2 »
« Reply #141 on: June 11, 2010, 03:58:20 pm »

Mój pomysł w połączeniu z usunięciem level-cap i przewartościowoaniu modelu HP mógłby znieść pożytek z używania altów.

Świetny pomysł, żeby każdy był chodzącym czołgo-craftero-złodziejo-doktoro-handlarzem, trochę wyobraźni.
Ekonomia w tej chwili leży, a Ty wyskakujesz z pomysłem, żeby robienie ton sprzętu było jeszcze prostsze i osiągalne dla pojedynczego gracza.

Pewnie po to, żeby uzbrojenie nabrało jakiejś wartości i aby farmienie ton armorów/broni nie było tak łatwe oraz powszechne.
Może pustkowie zaczeło by wyglądać jak pustkowie. ;]
« Last Edit: June 11, 2010, 04:00:45 pm by Yanglegend »

Nalewator

• shhhhh...
« Reply #142 on: June 11, 2010, 04:54:52 pm »

Zrobic nieograniczony lvl postaci i tyle. Kto nie ma życia ten będzie kozakiem i spadnie odsetek postaci nastawionych tylko na PvP (bo skoro mozna expić to dużo osób będzie chętnych na PvE). Nie będą potrzebne alty, bo jak ktoś doexpi skill broni na 300 to będzie ładował sobie w inne. Zostaną wtedy tylko nieuczciwe alty PvP, które będzie łatwiej wyłapać. Proste, łatwe i przyjemne.

P.S. Pomijając oczywiście armourera - jak ktoś żadnego nie zna to alt potrzebny. Ale i tak wiekszosc zbroi mozna kupic w NCR (do tesli, combat i wyżej żadko), także nie ma się co pitolić. Jak ktoś już tutaj pisał - postać 21 lvl mozna zrobić w 2 dni. Myślę, że moja propozycja (  z modyfikacjami  ) ograniczy ilość altów o jakieś 50%.
« Last Edit: June 11, 2010, 05:30:46 pm by Nalewator »
« Reply #143 on: June 11, 2010, 05:01:29 pm »

Świetny pomysł, żeby każdy był chodzącym czołgo-craftero-złodziejo-doktoro-handlarzem.

Jest tak i obecnie, ale teraz do tego celu każdy ma po 5 kont. Łączenie kilku funkcji w jednej postaci jest po prostu wygodniejsze zarówno dla graczy, jak i stanowi mniejsze zło niż 35000 kont na serwerze (dane najświeższe) po 3 miesiącach od wipa, przy ilości aktywnych graczy nie przekraczającej 1000. Przyczyną takiego zachowywania się ludzi są ograniczenia rozwoju pojedynczej postaci, które uniemożliwiają im osiągnięcie wystarczającej satysfakcji przy próbie gry na tylko jednym koncie.

Poza tym nie każdy byłby, jak piszesz, „czołgo-craftero-złodziejo-doktoro-handlarzem”. Mógłbyś bowiem zostać np. „snajpero-sneakero -hth-armorero-przewodnikiem”, albo ”lasero-einsteino-majstero-medyko-nożownikiem”. Jak widzisz umiejętności jest na tyle sporo, że można by spokojnie po kilka funkcji dać każdej postaci i dalej byłaby duża różnorodność.

Z tym, że pomysł vilaza, przy jednoczesnym podwyższeniu level capacity, nabiera zupełnie nowego sensu. Mianowicie uniemożliwia stworzenie „na szybko” alta na 3 lvl tylko po to, aby przyspieszyć rozwój postaci głównej – byłoby to po prostu nieopłacalne. Poza tym weźmy taką hipotetyczną sytuację, że jednak się uparłeś, żeby zrobić sobie alta do kraftu. Tworzysz, więc postać o inteligencji 5 (bardzo nisko jak na kraftera), a poziom 3 profesji możesz wziąć dopiero na levelu 30. Dobijając ostatecznie do tego 30 levelu masz do wykorzystania 450 skill points – to dużo więcej niż potrzebujesz, żeby spełnić wymagania nawet wszystkich profesji razem wziętych. Co więc robisz? – to jasne, zaczynasz ładować w skille bojowe, ponieważ innego wyboru nie masz. Efekt? – masz hybrydę krafter/fighter. Do tego właśnie zmierzamy.

A teraz z drugiej strony: tworzysz powerbuilda minigunnera. Starasz się strasznie, żeby nie zmarnować żadnego punkta. Dajesz mu inteligencję 6, ponieważ potrzebujesz BRoF. Ekspisz wytrwale i uparcie do, dajmy na to, tego 30 levelu. Ostatecznie masz do wykorzystania 540 skill points. Dajesz sobie 200% bg, 200% fa, 90% doc, outdoor 120%  – dawać więcej to strata cennych punktów. Dalej zostaje ok. 50 SP do wykorzystania. Co robić? - znowu z braku wyboru, ładujesz to np. w repair i robisz sobie profesję BG. Efekt? – znowu masz hybrydę krafter/fighter.

Wniosek -  na odpowiednio wysokim poziomie, nawet najbardziej początkowo wyspecjalizowana postać, staje się hybrydą. A zapewniam, że hybrydą gra się dużo wygodniej i przyjemniej niż przełączając się co parę minut pomiędzy trzema altami. Niestety przy obecnym, bardzo niskim level capacity, próba stworzenia hybrydy crafter/fighter to porażka, a już na pewno nie nadaje się to to do PvP.

@Nalewator - bardzo zdrowe podejście ;)

« Last Edit: June 11, 2010, 05:07:40 pm by Elmehdi »
« Reply #144 on: June 11, 2010, 05:12:03 pm »

Jest tak i obecnie, ale teraz do tego celu każdy ma po 5 kont.

Niektórzy grają uczciwie, więc bez takiego uogólniania.
Wiadomo, że niektórzy nie mają życia i koxają po 5 postaci, ale to nie jest zasada.
« Reply #145 on: June 11, 2010, 05:44:04 pm »

Wiadomo, że niektórzy nie mają życia i koxają po 5 postaci, ale to nie jest zasada.

I tak samo mogą znaleźć się tacy, co nie mają życia i dokoksują jedną postać do levelu 70 - ale również nie będzie to zasada  ;).

Tak na poważnie to myślę, że przy całkowitym usunięciu levelcap, większość ludzi byłaby między levelem 20 a 30. Ale oczywiście znajdą się wyjątki - i dobrze, bo jakieś zróżnicowanie musi być.
« Reply #146 on: June 11, 2010, 06:51:40 pm »

A może ja nie chce mieć żadnego craftera... Bo nie kreci mnie zabawa w Setlersów... ( przez co nie potrzebne były by alty do craftowania)
A przez ten cały crafting to jest zabawa w lemingi... Tworzymy okolo 40 altów.. którymi można zapętlić zbieranie jakiegoś surowca bez oczekiwania na cooldown...

P.S.
Ja chce mieć możliwość farmienia Avek,CA,Ammo z Karawan...
Dlaczego mam być zmuszony do craftowania.... Skoro nie chce specjalizować się w tej dziedzinie !!!
Dlaczego postacie bojowe uzależnione są od CRAFTERÓW...
Powinien być jakiś podział...
Jeśli ktoś lubi cały dzień biegać jak idiota po surowce i je przerabiać... To niech ma to swoje RPG
Ale jeśli ktoś lubi Walczyć to dlaczego jest mu odebrana możliwość gry w taki sposób aby mógł wykorzystać potencjał swojej postaci...
Która by farmiła stuff z karawan który jest jej potrzebny...

P.S.2
Sadze że właśnie taka opcja rozwiązała by problem altów... bo stało by się zbędne...

P.S.3
A jeśli chodzi o kasę... Ok dobra za założenie konta płacimy 1-2$... ale dlaczego nie pójść dalej...
10$- Postać na max levelu...
Opłata miesięczna za gre na serwie 30$
Zdięcie bana 15$

P.S.4
A jeśli będzie zdjęte ograniczenie Lev...
To będzie 5x więcej altów...
Dlaczego...
Ponieważ wystarczy dobić postać do 21 lev zrobić takich 20 kopi...
I jak pojawi się ktoś z 70 Lev to po prostu trzeba będzie zużyć większą ilość altów na jego zabicie...

P.S.5
Powerbuildowi zawsze będzie brakowało SK nawet jeśli będzie ich miał ~1000 SK
Np.
-190% BG
-250% FA (mały cooldown) -  Praktycznie co (50s)  mamy full hp
-300% Doc  (mały cooldown) - Masakra dla snajperów jak będzie można uleczyć sobie złamaną rękę czy rozwalone oko po 30 sek
-140% Out
« Last Edit: June 11, 2010, 07:01:08 pm by MANIAC-RULES »

NTR

« Reply #147 on: June 11, 2010, 06:57:07 pm »

Prosciej i taniej jest zrobic wlasne zaplecze anizeli stac pol dnia w NCR i krzyczec "kto mi wykraftuje CA - zaplace" lub czekac na kolege z gangu ktory akurat jest offline lub ma CD na Crafting.

Co innego moze zniechecic do tworzenia powerbuildow jak nie czas potrzebny na stworzenie postaci? Zadne mechanizmy i magiczny fragment kodu nie jest w stanie zapobiec altowaniu,  jak bys nie zaowazyl temat dotyczy "problemu setek altow" tak wiec "probujemy" ten problem rozwiazac niezaleznie od tego czy ktoras z tu zawarych mysli trafi kiedykolwiek miedzy nawiasy. Gdybys sie bardziej doczytal to zaowarzylbyc ze niektore z ideii maja na celu zmniejszenie przepasci w PvP miedzy crafterem a pure wojownikiem tudziesz zwykle zniechecenie ludzi do robienia uber wymiataczy.
Pomyśl lepiej o skutkach takich zmian i rozważ moje argumenty, to co tu wypisujecie trafia przede wszystkim w graczy jak to nazwałem solowych bądź małe 3-4 osobowe gangi. Chyba że dążymy do tego że chcąc pograć PvP rzeczywiście będzie trzeba najpierw "stać pół dnia w NCR i krzyczec "kto mi wykraftuje CA - zaplace" lub czekac na kolege z gangu ktory akurat jest offline lub ma CD na Crafting" Sorry ale mnóstwo graczy wtedy zrezygnuje z gry, bo Fonline oprócz całkiem fajnego PvP nie ma NIC do zaoferowania. Nie wiem czemu robi się wszystko żeby to PvP utrudnić.
I nie pisz do mnie jak do kogoś kto nie zna realiów, znam je tak samo jak Ty, zwłaszcza od strony grania PvP.

Dajesz sobie 200% bg
200 BG to w normalnym BG buildzie za mało.
200% fa, 90% doc, outdoor 120%  – dawać więcej to strata cennych punktów.
Powiedzmy że ok, z tym że 150% FA, 120% Doc - i tak jak pisałem robisz Doc 3 i to jedyna opcja dla powerbuilda, inaczej to nie będzie powerbuild bo bedzie miał punkty w niepotrzebnych do walki skillach  :)
Dalej zostaje ok. 50 SP do wykorzystania. Co robić? - znowu z braku wyboru, ładujesz to np. w repair i robisz sobie profesję BG. Efekt? – znowu masz hybrydę krafter/fighter.
I co za profesję zrobisz? 1 lvl? Na 3 potrzebne jest 90% science i 120% repair, czyli 188 skill pointow przy 6 inta, zakładając że te skille są nieotagowane. Jak je otagujesz to kosztem Doca lub FA, a co to za powerbuild skoro nie może się leczyć tak efektywnie jak ktoś z wszystkimi wolnymi punktami wladowanymi w skille medyczne? Wiadomo, grać tym jak najbardziej można ale już na starcie jesteś na gorszej pozycji, czyli ten powerbuild nie jest taki "power".

« Reply #148 on: June 11, 2010, 07:33:17 pm »

Czyli w paru slowach na uwienczenie 10 stronicowej paplaniny mozna by powiedziec ze wrocilismy do punktu wyjscia - FO z przed nerfienia encounterow...

Jak ja niecierpie tych okropnych smerfow...

NTR

« Reply #149 on: June 11, 2010, 08:01:02 pm »

Problem łatwo rozwiązać stawiając drugi serwer PvP bez ekspienia, craftu, po prostu w celu grania. Dalej istniałyby alty, ale ich ilość by drastycznie spadła.
Po prostu po śmierci nie opłaca się czekać 3 minuty na reloga skoro w pełni wyposażony na pole bitwy wrócisz szybciej.
Parę dni temu testowaliśmy w ten sposób nowy system TC i to były moje najlepsze chwile grania w Fonline,
naprawdę w końcu miałem wrażenie że betatesterzy naprawdę coś testują, i było w tym 100% GRY a nie łażenia do kopalni po skałki.
Podziękowania dla devów za profesjonalne podejście do tematu i oby więcej takich testów!
Pages: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 15

Page created in 0.082 seconds with 22 queries.