fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 23, 2024, 05:15:28 am
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 15

Author Topic: Rozwiązanie problemu setek altów.  (Read 45946 times)

Re: Rozwiązanie problemu setek altów.
« Reply #120 on: June 11, 2010, 08:28:52 am »

E tam.

W ogóle to dyskusja w zasadzie przeniosła się tu.

Nice_Boat

• I shot a man in Reno just to watch him die.
« Reply #121 on: June 11, 2010, 08:34:09 am »

W ogóle to dyskusja w zasadzie przeniosła się tu.

Nie chce mi się nawet na tamto odpisywać.

Bartosz

• Rotator
  • There'd better be a killer reason...
« Reply #122 on: June 11, 2010, 09:18:03 am »

Fajny slow chat pod koniec sobie urządziliście. Ale zamykam, bo niebezpiecznie się robi. A monsieur KerUr....zostanie wysłany na tymaczsowe wakacje :)

//Edit: ok, ok. odblokowany:)
« Last Edit: June 11, 2010, 09:48:47 am by scypior »

Tomowolf

• Cute Kittens and stuff.
« Reply #123 on: June 11, 2010, 09:55:42 am »

Hmm alty jako do kraftowania nie są złe - to te alty do bicia są buuuu - można przez to się nieźle wkoorfić - dzisiaj we 2 w lsw bilismy kolesi pk w kopalni bh  i nagle patrzymy tu koles podobny nick i podlatuje na psycho nas miaszczy - (narkotyki som buue ale po to som żeby je używać).
Wniosek: Narkotyki buueee alty bojowe buueee
h
« Reply #124 on: June 11, 2010, 10:08:14 am »

//Edit: ok, ok. odblokowany:)

Dzięki.

Nie chce mi się nawet na tamto odpisywać.

Nice_Boat, wydaje mi się, że trochę straciłeś wątek. Otóż proponuję przeczytać jekieś 3-4 ostatnie strony tego tematu bo trochę o czym innym była mowa.

Hmm alty jako do kraftowania nie są złe - to te alty do bicia są buuuu - można przez to się nieźle wkoorfić - dzisiaj we 2 w lsw bilismy kolesi pk w kopalni bh  i nagle patrzymy tu koles podobny nick i podlatuje na psycho nas miaszczy - (narkotyki som buue ale po to som żeby je używać).
Wniosek: Narkotyki buueee alty bojowe buueee

Alty do kraftowania same w sobie również nie są be, za to konieczność ich stosowania owszem.
« Last Edit: June 11, 2010, 10:10:25 am by Elmehdi »
« Reply #125 on: June 11, 2010, 10:08:48 am »

sorki, double-post do usunięcia :P
« Last Edit: June 11, 2010, 10:10:51 am by Elmehdi »

Nice_Boat

« Reply #126 on: June 11, 2010, 10:12:23 am »

Elmehdi, chodzi ci o to że nie rozumiem że chcesz żeby na 1 postaci dało się ogarnąć wszystko? Rozumiem. Problem w tym że tą samą postać da się wyspecjalizować tak żeby robiła jedną rzecz niesamowicie dobrze. I o ile nie zmienimy mechaniki gry w stopniu totalnie totalnym, to tak zostanie. Pytam tylko jeszcze raz - co w tym złego?
« Reply #127 on: June 11, 2010, 10:24:03 am »

Elmehdi, chodzi ci o to że nie rozumiem że chcesz żeby na 1 postaci dało się ogarnąć wszystko? Rozumiem. Problem w tym że tą samą postać da się wyspecjalizować tak żeby robiła jedną rzecz niesamowicie dobrze. I o ile nie zmienimy mechaniki gry w stopniu totalnie totalnym, to tak zostanie. Pytam tylko jeszcze raz - co w tym złego?

Zablokowanie przyrostu hp i jednoczesne odblokowanie level capacity w żaden sposób nie zmienia mechaniki gry (podejrzewam, że to kwestia wstawienia 2 klamr w odpowiednich miejscach kodu - ale mogę się mylić). Podwyższanie wartości jakiegokolwiek skilla bojowego powyżej 240% jest niepotrzebne, więc na pewnym levelu gracz będzie miał dużo nadwyżkowych skill points do wykorzystania - czy tego chce czy nie. Z braku innego wyboru będzie je ładował w umiejętności techniczne i w ten sposób stworzy hybrydę = jeden alt na serwerze mniej  ;).

Nice_Boat

« Reply #128 on: June 11, 2010, 10:27:41 am »

Zablokowanie przyrostu hp i jednoczesne odblokowanie level capacity w żaden sposób nie zmienia mechaniki gry (podejrzewam, że to kwestia wstawienia 2 klamr w odpowiednich miejscach kodu - ale mogę się mylić). Podwyższanie wartości jakiegokolwiek skilla bojowego powyżej 240% jest niepotrzebne, więc na pewnym levelu gracz będzie miał dużo nadwyżkowych skill points do wykorzystania - czy tego chce czy nie. Z braku innego wyboru będzie je ładował w umiejętności techniczne i w ten sposób stworzy hybrydę = jeden alt na serwerze mniej  ;).

Jedno słowo: SPECIAL. Zn jasne, masz rację - ale taka postać będzie bardzo daleka od optymalnej. Ba! Opłaci się zrobić craftera od wszystkiego - i alta bojowego. Co więcej, balans w buildach zostanie bezpardonowo rozpieprzony - bo wbrew pozorom niektóre są obecnie ograniczane tym, ile SP masz i ile pkt w INT wpakowałeś. I właśnie dlatego mi się ten cały pomysł nie podoba. Jest dobrze - po co kombinować?
« Reply #129 on: June 11, 2010, 10:46:34 am »

Jedno słowo: SPECIAL. Zn jasne, masz rację - ale taka postać będzie bardzo daleka od optymalnej. Ba! Opłaci się zrobić craftera od wszystkiego - i alta bojowego.

Niewątpliwie część osób by tak robiła. Ale dzisiaj altują prawie wszyscy, a to dlatego, że nikt nie chce redukować możliwości bojowych swojej postaci głównej. Gdyby postać główna mogła rozwijać się bez ograniczeń to nie byłoby więcej powodu do altowania.
Co więcej, balans w buildach zostanie bezpardonowo rozpieprzony - bo wbrew pozorom niektóre są obecnie ograniczane tym, ile SP masz i ile pkt w INT wpakowałeś. I właśnie dlatego mi się ten cały pomysł nie podoba.

Tzn. masz na myśli, że można by obniżyć INT i władować punkty w inne statystyki, wiedząc, że SP nie zabraknie? Przypominam tylko, że BRoF wymaga min 6 INT a sharpshooter 5 (albo 6 - nie pamiętam dokładnie  ;))

Jest dobrze - po co kombinować?

Nie każdemu jest tak dobrze  ;):
A ja potrzebuję jednego - BG. Resztę mi moje murzyńce zrobią.
« Last Edit: June 11, 2010, 12:28:51 pm by Elmehdi »
« Reply #130 on: June 11, 2010, 10:51:27 am »

Ale wyjaśnij mi czemu alty są złe. Bo wiesz, to taki trochę aksjomat na tym forum, a nie słyszałem jeszcze ani jednego racjonalnego argumentu "za".

Ok, spróbuje podać parę sensownych argumentów. O fast relogach i dual logach juz nie wspominam, bo to oczywista sprawa.

Alty są złe, bo doprowadzają do omijania połowy zasad na serwerze w tym wszystkich cooldownow na crafting i gathering. Utrudniaja tez wprowadzenie powtarzalnych questow z jakąś sensowną nagrodą. Bo od razy kazdy by taki quest exploitowal i wysyłał swoją armię altów.

Należenie do frakcji NPC to w tym momencie dowcip, bo nie ma zadnych realnych konsekwencji takiego zachowania dla gracza.
Przykład: Gracz postanawia dołączyć do Raidersow, uzyskując tym samym dostęp do SG3 i produkcji 7,62. Kosztem tego jest zepsuta reputacja w miastach na pustkowiach. Przynajmniej tak jest w teorii. W praktyce robię sobie alta, dodaję do raidersow i mam w dupie reputacje, bo i tak nie bede ta postacia miast odwiedzal. Bo od tego mam inne alty.

Poza tym, kazda zmiana wprowadzona do gry musi być od razu rozpatrywana pod kątem altów. Przykład: Update dotyczący zabijania NPC przez gang przejmujacy dane miasto. Calkowicie oderwany od rzeczywistosci regula, latwo omijalna przez zabicie npc postacia nienaleząca do gangu.

Niestety tak jak mówiłes, ograniczenie altów wymagałoby olbrzymich zmian  w systemie gry. No i nie do końca wiadomo, czy nie skonczyloby się to wszystko jeszcze gorzej - gracze i tak omijaliby anty alt, a powstalyby nowe powerbuildy ze skilami bojowymi na maksa. Chyba jedyną możliwością skutecznego ograniczenia altingu byłoby branie za to kasy, a wiemy jak sprawy stoją. Więc pewnie wszystko skończy się na naszej pogawędce na forum;)

NTR

« Reply #131 on: June 11, 2010, 11:23:19 am »

Alty są złe, bo doprowadzają do omijania połowy zasad na serwerze w tym wszystkich cooldownow na crafting i gathering.
Jeśli chodzi o crafting to nie alty są złe tylko cooldowny :)
Nie wiem czemu devi się tak panicznie boją zalewu sprzętu, ktoś ma przyjemność z tego że BA musi crafcić 2 godziny, a nie 20 min?
Ktoś ucierpi jakby w godzine można było wykrafcić sprzęt na akcje dla całego gangu?
I jaki jest niby argument przeciw, że zaraz każdy będzie latał w BA? A jak każdy lata w piżamie to jest ok?
Tak cierpią zwykli gracze - gangi i tak mają w bazach dywany ze sprzetu high end, przeważnie zabranego słabszym :)
Moim zdaniem bez sensu jest wprowadzać jakieś ograniczenia skutkujące koniecznością poświęcenia większej ilości czasu dla gry, bo to tylko zwiększa przepaść pomiędzy powergamingiem a normalną grą.
A rozdziału na alty bojowe i crafterów nie wyeliminujecie, nie namówicie nagle 100 czy 200 graczy pvp aby przestali tworzyć wyspecjalizowane powerbuildy. I to jest dla tej gry dobre, chyba że idziemy w stronę tworzenia postaci - supermanów zdolnych do craftu bez szkody na skillach bojowych.
« Reply #132 on: June 11, 2010, 11:25:26 am »

Problemem nie jest to, że powerbuildy potrzebują wsparcia innych postaci - nie ma w tym nic dziwnego.
Tworzenie jednak altów pomagających naszej głównej postaci jest wbrew zasadom, więc powinno być to mechanicznie uniemożliwione przez przypisywanie IP/skomplikowaną rejestracje/płatne konta/GM'ów, którzy mogli by się zainteresować tym zamiast "śmiesznymi" eventami (typu ustawienie beczek w kształt falusa - truStory)
« Last Edit: June 11, 2010, 11:55:34 am by Yanglegend »
« Reply #133 on: June 11, 2010, 11:29:51 am »

chyba że idziemy w stronę tworzenia postaci - supermanów zdolnych do craftu bez szkody na skillach bojowych.

Zdolność do kraftu bez szkody na skillach bojowych to już wg Ciebie superman? ;)

przypisywanie IP/skomplikowaną rejestracje/płatne konta/GM'ów

Ty chyba pracujesz w urzędzie, co?  ;)
« Reply #134 on: June 11, 2010, 11:53:50 am »

Ty chyba pracujesz w urzędzie, co?  

Nie, po prostu nie toleruje i nie używam botów/exploitów/hacków/altów(w sposób niezgodny z zasadami).
Co pewnie jest tutaj niezbyt popularne. Widocznie niektórzy muszą oszukiwać, bo inaczej nie dają sobie rady.

No cóż jeżeli win w grze komputerowej jest tak ważny... ;]
Pages: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 15

Page created in 0.112 seconds with 21 queries.