fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 22, 2024, 05:37:58 pm
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 19

Author Topic: Inicjatywa kreatywna  (Read 43097 times)

Re: Inicjatywa kreatywna
« Reply #180 on: February 04, 2010, 01:08:20 pm »

A ja mam takie pytanie, widząc rozgorzałą dyskusję o polycouncie:

Po co spekulacje i starania o jak najmniejszy Polycount, jeśli tak czy inaczej to będzie renderowane do sprite'ów?
Przecież możecie zrobić model mający 30k trisów, a potem jeszcze żeby było smieszniej użyć meshsmootha / tesselacji, i mieć 'czyczwarte' miliona - i tak przecież to będzie wyrenderowane do bitmap w różnych pozycjach i przerobione na sprite'y w formacie .FRM , nieprawdaż?

popatrzcie na combat shotguna:

http://trzynasty-schron.net/obrazki/f2_ekwipunek/combat_shotgun.gif
Przecież ewidentnie widać, że to wyrenderowany model, w dodatku ez tekstur - kwestia 3 kolorów materiałów, spekulara na metalu, i oświetlenia z góra - lewo - przód (taki kierunek). Robienie, wybaczcie krytyke, beznadziejnych modeli z 100 trisów z nadzieją że 'dobra tekstura poprawi!' mija się z celem. Jeśli za coś się bierzemy, to róbmy to do porządku - od początku do końca.

Bartosz

• Rotator
  • There'd better be a killer reason...
« Reply #181 on: February 04, 2010, 01:18:04 pm »

A ja mam takie pytanie, widząc rozgorzałą dyskusję o polycouncie:

A ja mam pytanie czy Pan tą dyskusję tylko "widział", czy także "czytał".
« Reply #182 on: February 04, 2010, 01:19:00 pm »

Haha :)

Krytyka bardzo konstruktywna i jak na to forum wyjątkowo kulturalna. Jest jedno ale...

Modeli o minimalnej ilości poly nie robimy z myślą o spriteach.

Wiem, że temat ma już sporo stron i mogło to gdzieś umknąć, ale pojawiło się takie założenie, że w FOnline modele graczy oraz ich ekwipunek będą w 3d.

Stąd modele o małej ilości poly. I uprzedzając kolejne pytanie - Nie, nie mamy pewnych informacji na ten temat i nie, nie wiadomo czy do czegoś się przyda to, co obecnie tworzymy. Jednak myślę, że nikomu to nie przeszkadza, bo nauka blendera (którą parę osób podjęło w związku z inicjatywą) jest całkiem przyjemna sama w sobie. A umiejętność tworzenia modeli zarówno lowpoly jak i szczegółowych, może się przydać w przyszłości jeszcze nie raz.

Rozmawialiśmy już o tym - to co dzieje się tutaj, należy uznać raczej za przygotowania i naukę na wypadek, gdyby okazało się, że rzeczywiście możemy się jakoś devom przydać.
« Reply #183 on: February 04, 2010, 02:37:01 pm »

A ja mam pytanie czy Pan tą dyskusję tylko "widział", czy także "czytał".
Pan widział, Pan czytał, Pan nawet zrozumiał co przeczytał - i Pan nadal wychodzi z założenia, że odrobinę przesadzono z liczeniem poligonów - Fonline w 3d będzie wymagał napisania od nowa silnika renderera, a to nie dość że kawał roboty, to jeśli do napisania go dojdzie, to nie będzie on w standardach roku 1996 ("dlaczego ta postać ma 300 tris?! czyś ty na głowę upadł?! to jedna trzecia tego co możemy wyświetlić!" - historie z życia wzięte) i będzie można używać troszeczkę młodszych technologii, na równi z przyzwoitym polycountem (strzelam w 2 - 3k na postac i 500 - 800 na broń, zakładając że wszystko pozostanie w izometrycznym rzucie kamery - pozwoli to na bezwstydne pokazywanie modeli z bliska, jak i uróżnorodnienie animacji) Wiadomo, F3 (którego notabene nie cierpię) czy tam Burżuazja (aka Afterfall, pozdrowienia dla twórców i szczere życzenia ukończenia) to nie będzię, ale zawsze coś czym można się pochwalić.

nie, nie wiadomo czy do czegoś się przyda to, co obecnie tworzymy.
TommyTheGun -  jeśli nawet nie będzie fonline w 3d, to dlaczego nie wykorzystać twórczości, bądź co bądź polskiego community fonline, i zostawić po sobie ślad w postaci całkowice polskiego moda? (ładne low poly 3d jest milsze dla oka niż 2d, wdg. mnie, nawet jeśli miało by to się ograniczać do grafiki w sprite'ach. Zawsze to jakiś powiew nowości dla starusieńkiego Fallouta)

Bartosz

• Rotator
« Reply #184 on: February 04, 2010, 03:06:54 pm »

(strzelam w 2 - 3k na postac i 500 - 800 na broń, zakładając że wszystko pozostanie w izometrycznym rzucie kamery - pozwoli to na bezwstydne pokazywanie modeli z bliska, jak i uróżnorodnienie animacji)

Strzał chyba nienajgorszy, ale niestety jakimiś realnymi testami wydajności jeszcze nie dysponujemy. Generalna zasada przy obcinaniu poly powinna być chyba taka:

"ok, tego nie będzie widać, usunę to"

niż:

"hmm, 250 polygonów. Chyba powinno być raczej 200! Szukam co by tu usunąć..."

Bo naprawdę nie jest łatwo podać konkretne wymagania, tym bardziej że rozpiętość sprzętowa pośród użytkowników jest pewnie kolosalna...
« Reply #185 on: February 04, 2010, 03:26:37 pm »

"ok, tego nie będzie widać, usunę to"

niż:

"hmm, 250 polygonów. Chyba powinno być raczej 200! Szukam co by tu usunąć..."

Tak właśnie się robi w gamedevie ;p
Druga opcja wchodzi w grę dopiero kiedy już nie ma niczego do usunięcia w myśl pierwszej opcji.

Bo naprawdę nie jest łatwo podać konkretne wymagania, tym bardziej że rozpiętość sprzętowa pośród użytkowników jest pewnie kolosalna
Owszem, jednak nie oszukujmy się - co innego sprite'y, co innego 3d. Nawet jeśli użyjemy zwykłego opengl pod postacią glu32 / ogl32, bez żadnych wodotrysków i kijów na cudach, to wymagania w porównaniu do obecnego fallouta wzrosną parokrotnie. Najlepiej jest odgórnie ustalić jakiś limit co do wymagań sprzętoych, chociaż i tak zawsze one potem rosną. uważam jednak, że grafikę rzędu gforce z serii 4 lub podobną wydajnościowo każdy ma, nawet w typowo biurowym komputerze (intelowskie twory pokroju IGM itp). Szczerą mam nadzieję, że standard w polskich komputerach to jż coś w stylu gf 6 lub 7 generacji (lowendowe 7300 można zgarnąć za 40zł już) - a to pozwala od strony kodu i grafiki naprawdę poszaleć (nie będzie to crysis, ale będzie ładne) poza tym, sławetny Van Buren (daleka protoplasta fallouta 3,jeszcze ze stajni dobrego Black Isle - tak napominając) działał na kartach gf 5200, i wyglądał ślicznie.
« Reply #186 on: February 04, 2010, 03:37:49 pm »

Ta moja tekstura to był pierwszy lepszy 10mm z google. Zrobiłem tylko UV mapę i nie przerabiając tego ani trochę - poprzesuwałem na konkretne miejsca broni. Tak tylko żeby pokazać jak to może żałośnie wyglądać z bliska - a z daleka całkiem przyzwoicie ;) Na poważnie jej nie bierzcie pod żadnym pozorem :P Nawet tego nie zapisałem.
Don't call me your brother
'cause I ain't your fucking brother.
We fell from different cunts,
and your skins an ugly color!

Bartosz

• Rotator
« Reply #187 on: February 04, 2010, 04:47:32 pm »

poza tym, sławetny Van Buren (daleka protoplasta fallouta 3,jeszcze ze stajni dobrego Black Isle - tak napominając) działał na kartach gf 5200, i wyglądał ślicznie.

No to się Pan ucieszy jak wyjdzie oficjalne info:)
« Reply #188 on: February 04, 2010, 05:14:39 pm »

Przejmujecie silnik po Burku? ;)

@pirosan
Anyways - wychodzi na to samo - warto coś działać i próbować tworzyć. Niezależnie od tego gdzie i kiedy - kiedyś się przyda. A i więcej sensu to ma niż przeglądanie co 5 minut facebooka ;)
« Reply #189 on: February 04, 2010, 05:24:39 pm »

No to zaczynam zacierać rączki!

Jeśli to to co myślę, to pewnie i sam postaram się 'kontrybutnąć' coś większego na rzecz projektu.

warto coś działać i próbować tworzyć. Niezależnie od tego gdzie i kiedy - kiedyś się przyda. A i więcej sensu to ma niż przeglądanie co 5 minut facebooka

Zgadzam się w 100%. A facebookow/twitterow etc to z natury nie trawię.
« Reply #190 on: February 04, 2010, 05:36:50 pm »

Pan widział, Pan czytał, Pan nawet zrozumiał co przeczytał - i Pan nadal wychodzi z założenia, że odrobinę przesadzono z liczeniem poligonów - Fonline w 3d będzie wymagał napisania od nowa silnika renderera, a to nie dość że kawał roboty, to jeśli do napisania go dojdzie, to nie będzie on w standardach roku 1996 ("dlaczego ta postać ma 300 tris?! czyś ty na głowę upadł?! to jedna trzecia tego co możemy wyświetlić!" - historie z życia wzięte) i będzie można używać troszeczkę młodszych technologii, na równi z przyzwoitym polycountem (strzelam w 2 - 3k na postac i 500 - 800 na broń, zakładając że wszystko pozostanie w izometrycznym rzucie kamery - pozwoli to na bezwstydne pokazywanie modeli z bliska, jak i uróżnorodnienie animacji) Wiadomo, F3 (którego notabene nie cierpię) czy tam Burżuazja (aka Afterfall, pozdrowienia dla twórców i szczere życzenia ukończenia) to nie będzię, ale zawsze coś czym można się pochwalić.
TommyTheGun -  jeśli nawet nie będzie fonline w 3d, to dlaczego nie wykorzystać twórczości, bądź co bądź polskiego community fonline, i zostawić po sobie ślad w postaci całkowice polskiego moda? (ładne low poly 3d jest milsze dla oka niż 2d, wdg. mnie, nawet jeśli miało by to się ograniczać do grafiki w sprite'ach. Zawsze to jakiś powiew nowości dla starusieńkiego Fallouta)

już to pisałem ale się powtórze: silnik już jest, grasz na nim, nie ma w nim tylko modeli (tzn. nie ma ogólnie dostępnych), polygony tniemy, bo w przypadku większej awantury może być mocne obciążenie, gdyby to było dla single player to co innego, ale tutaj nie przewidzisz czy nagle 2000 osób nie wejdzie w jedną lokacje. osobiście nie przewiduje więcej niż 1200 polygonów na postać (obecnie moja w połowie roboty zostawiona tyle ma) - ale to jeszcze nie pewniak.

jak wygląda 3d w FOnline, hmm dobrze, nawet zaskakująco dobrze. FOnline obecnie wykorzystuje directx 9.0, nie wiem jak to sie rozwija, ale pod to robimy, najlepiej poczekac na oficjalne info :) zanim Scypior znów patrząc w moją stronę powie głosem ojca chrzestnego hydraulika: "macie tu przecieki"

ps. ja jestem w tym tygodniu zupelnie nieosiagalny. od poniedzialku sie pojawie spowrotem
no Wez no fun...
http://rudo-brody.pl/uploads/2011-12-24_0012.png
everyday my english loose 1point :/
« Reply #191 on: February 04, 2010, 06:19:53 pm »

Dziękuję za uchylenie rąbka tajemnicy, kolego baaelSiljan.
Miło słyszeć jak się sprawa ma, oraz że były już przeprowadzane jakieś testy, a nie tylko 'sucho na papierze'.
trzymam kciuki za powodzenie projektu, i będę śledził postępy, ba, może sam popełnię jakiś model tutaj.

A tak przypominając sobie dyskusję o sposobie zarządzania podziałem pracy, z własnego doświadczenia mogę polecić aplikację google docs - pozwala na stworzenie tabeli (jak i innych typów dokumentów), udostępnienie jej kilku - kilkunastu osobom, i edytowanie w locie przez kilka osób jednocześnie - wtedy każdy może sobie odhaczyć co zaczął robić, co ma zamiar robić, a także dodać np komentarz do pracy kolegi.
tutaj mały przykład jak to to wygląda w praniu:
http://spreadsheets.google.com/pub?key=tG9h2Dl2PuYbFnVh2kJXDBA&single=true&gid=0&output=html
Zakladka z dokumentu projektu WIP, z wyszczegolnionymi nazwami, opisem, uwagami, oraz informacja kto sie za to zabral / kto zrobil. Doskonale ułatwia koordynację prac, i nie następuje tutaj problem 'ja, on i on zrobiliśmy smg, wybierzmy najładniejszy!', a i mozna, dzięki możliwości dodawania screenów do dokument, śledzić jakość danych modeli.
A na wikipedii postować tylko finalne wyniki tworzenia contentu 3d, żeby nei wprowadzać bałaganu.
ot, taka sugestia z mojej strony, aby nie było, że tylko gadam bez celu :P
« Reply #192 on: February 04, 2010, 06:30:58 pm »

Pierwsze zderzenie z teksturami i mapami UV. Jak juz sie polapie o co w tym chodzi to nawet da sie tego uzywac.

PS. Jest ktos kto moze zmienic moj status na wiki albo pododawac chociaz Work in Progress w tych modelach co je robie?
« Last Edit: February 04, 2010, 06:33:24 pm by Giemz »

skejwen

• BBS AKBAR!
    • Brahmins rox
« Reply #193 on: February 04, 2010, 06:39:57 pm »

Spoko, moge wrzucac na wiki.

Prosze wysylac PM, skriny w formacie czytelnym (to jest render wyrozniajacy sie od tla :)), w pozycji +/- takiej samej jak na sprajcie. Do tego informacja z ilu polygonow model jest zbudowany.

/skejwen
"Moo-OooooOO! MoMoo.. MmmmoOoo.. Moo!", translate from brahmin to English: "Two things are infinite - brahmin shit and human stupidity! - Brahminstein"
« Reply #194 on: February 04, 2010, 07:21:05 pm »

Jeśli myślę o tym samym, to chyba też się ucieszę :-3
Jutro "ostatnie" kolosy i egzaminy. Poprawki potem koło 15, więc będę miał sporo czasu wolnego na zabawę modelami i ulepszaniu skilla w robieniu owych.

EDIT DOWN:
Nie dziękuję ^^" Ale możecie trzymać kciuki za jakiegoś tam geparda B)
« Last Edit: February 04, 2010, 08:01:49 pm by SmartCheetah »
Don't call me your brother
'cause I ain't your fucking brother.
We fell from different cunts,
and your skins an ugly color!
Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 19

Page created in 0.042 seconds with 21 queries.