fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 22, 2024, 10:15:24 pm
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 19

Author Topic: Inicjatywa kreatywna  (Read 43117 times)

Re: Inicjatywa kreatywna
« Reply #150 on: February 02, 2010, 09:13:10 pm »

130 poly ;/ no ale w razie czego uproscic latwiej niz w druga strone
« Reply #151 on: February 02, 2010, 09:47:24 pm »

Pobawiłem się trochę z modelami i myślę że na bieżącą chwilę mogą być. Potem się je kompletnie przerobi, bo niektóre miejsca mogą być trudne do teksturowania(Chociaż mogę się mylić). Wprowadziłem też spore zmiany do Bozara ale nadal jakoś zadowolony nie jestem. Z teksturą, w małej wersji - może to wyglądać ok. Screeny zrobione specjalnie z myślą o dev-trackerze

48polys

112polys

182polys

W sumie to wiecie. 120-200poly to wcale dużo nie jest. Myślę że momentami mozemy nawet spokojnie poharcić się do 300. Aż tak dużych różnic to nie robi.
« Last Edit: February 02, 2010, 09:54:39 pm by SmartCheetah »
Don't call me your brother
'cause I ain't your fucking brother.
We fell from different cunts,
and your skins an ugly color!
« Reply #152 on: February 02, 2010, 10:14:11 pm »

No dobra. Żeby nie było, że tylko pisze a nic nie robię, w wolnej chwili skleiłem wariacje na temat 14mm. Już teraz porównując z obrazkiem (robiłem raczej z pamięci) widzę, że dużo jest do poprawienia. No ale co zrobić. Początki do łatwych nie należą.

Acha. Model oczywiście nie miał w zamierzeniu posiadania minimalnej liczby poly :) Jak na razie uczę się JAKKOLWIEK działać w 3-wymiarowym srodowisku, potem będę się martwił co zrobić, żeby modele mało ważyły itp.

Tyle na dziś ode mnie :)
« Reply #153 on: February 02, 2010, 10:15:49 pm »

Jeśli ktoś się połasi na przykład użyć tych modeli do jakiejś animacji to szczegóły bedą w sam raz. Na przykład zrobić jakieś intro ładne. Natomiast w samej grze to ledwo nawet miniguna widać, a co dopiero szczegóły pistoletów.
ps: Ta 10'ka to serio tylko 48 poly? Albo mam cos z oczami albo tam sporo krzywych jest.

ps2: 14'ka tez fajna. Chociaz mi tam sie zawsze kojarzyla z takim malym pistolecikiem. A ten Twoj wyglada jak rusznica do polowan na dinozaury. (Jesli lufa ma 14mm to caly gnat ma wymiary ~120mm na ~60mm, nie za wielki :D)
« Last Edit: February 02, 2010, 10:27:54 pm by Giemz »
« Reply #154 on: February 02, 2010, 10:27:18 pm »

Poważnie. Taka perspektywa, a gdy się w Wingsie wygładzi to to tak wygląda chcąc nie chcąc :P
Powiedzcie mi w jakim to powinno być formacie (Najlepiej Ty Baael żebym mógł Ci podrzucić to przytkniesz to to jakoś testowo do modelu) to wrzucę na sendspace w paczuszce.

Następny w kolejce: Ulepszony G-11 + próba tekstur.
Don't call me your brother
'cause I ain't your fucking brother.
We fell from different cunts,
and your skins an ugly color!
« Reply #155 on: February 02, 2010, 10:38:54 pm »

Mógłby ktoś zrobić screeny z gry, broni ciężkiej używanej obecnie przez postać?
« Reply #156 on: February 02, 2010, 10:47:23 pm »

Tommy gun. 178 faces. Jeszcze do poprawki jest, ale walcie śmiało swoje uwagi.

PS1. Czy liczba face'ow=poly's?
PS2. Korzystam z Blendera i staram się dochodzić do wszystkiego samemu. Jednak mam parę pytań, na które nie moge znaleźć odpowiedzi. Czy ktos z Was korzysta z tego programu?

Edit2:
Usunąłem wszystkie szczegóły:
 89faces
« Last Edit: February 03, 2010, 12:26:25 am by Rejfyl »
« Reply #157 on: February 02, 2010, 10:56:52 pm »

Ta raczka za magazynkiem jakas dziwna. Juz lepiej ja zamien na prostopadloscia lekko odchylowy do tylu. Tam i tak bedzie reka postaci wiec widac nie bedzie a liczba poly sie zmniejszy nieco.
No i brakuje drugiej raczki przed magazynkiem.

Edit:
Ja uzywam blendera ale od dwoch dni. WIec raczej noob ze mnie. Liczba faces to liczba quadow i trojkatow w sumie. Zrób Mesh->Convert_Quads_to_Tris to bedziesz mial na pewno same trojkaty. Wtedy liczba faces = poly.

Edit2:
A wogóle to znajdzie czas jakiś dev rzucić na to okiem i powiedzieć czy o to mu chodziło? Albo chociaż co zmienic (wiecej/mniej detali, brac sie za robienie tekstur czy nie, co dalej, robic takie pierdoly jak kazdy granat i kazdy noz osobno?).
« Last Edit: February 03, 2010, 12:02:58 am by Giemz »
« Reply #158 on: February 03, 2010, 02:22:40 am »

Przerobiłem trochę m60, aby był oszczędniejszy.

http://img710.imageshack.us/img710/8158/m60.png

Zdjęcie po prawej stronie jest pozbawione odstających części, żeby lepiej było widać bryłę.
« Reply #159 on: February 03, 2010, 09:41:19 am »

Widzę że część osób ma takie samo podejście do 3d jak ja, czyli stworzenie grafiki 3d, a nie modelu 3d który będzie w grze. Weźcie po prostu screen postaci, wklejcie do gimpa/painta czy co tam macie (albo nawet jako tlo w blenderze), i ustawicie broń pod odpowiednim kontem, tak aby ją dopasować (oczywiście w odpowiednich rozmiarach). Tym sposobem uzyskacie wygląd zbliżony do końcowego efektu, tym samym zobaczycie że potrzebna jest jedynie miniaturka, która w zasadzie nawet nie będzie potrzebowała tekstur, wystarczy użyć odpowiednich kolorów na obiektach i dać odpowiednie światło. Zalecałbym też wyłączenie AA, żeby broń była bardziej kanciasta przy renderowaniu. W końcowej fazie i tak załatwi to silnik gry (chyba, mam nadzieje że jakiś AA zaimplementowano).
« Last Edit: February 03, 2010, 09:44:23 am by wrednypiwosz »
« Reply #160 on: February 03, 2010, 10:35:57 am »

A ja nie poszedlem dziś do pracy, wiec pewnie sobie troche posiedze przy blenderze :)

Na razie dopracowalem 14mm, bo rzeczywiście wyglądała jak przenośna armata do niszczenia ukladow gwiezdnych. Dodalem pare szczegolow itp. Gdybym jeszcze potrafil robić teksturki, myślę, że wyglądałaby naprawdę fajnie. Czas trochę się blendera pouczyć, potem spróbuję zrobić coś z małą ilością poly.

Bartosz

• Rotator
  • There'd better be a killer reason...
« Reply #161 on: February 03, 2010, 12:17:36 pm »

~140

Wersja bardziej optymalna.

Pamiętajcie że nie trzeba dodawać poly, żeby było bardziej gładko. Wystarczy dać jakiegoś smootha (zależnie od używanej aplikacji). Zasada działania jest taka sama, modyfikuje on wektory normalne, więc można też dać jakiś modyfikator typu edit normals (w przypadku MAXa), i ręcznie sobie te wektorki poustawiać.
« Reply #162 on: February 03, 2010, 12:28:38 pm »

scypior - są gdzieś jakieś modele broni ciężkiej, ale takie jakie są użyte przez postać w grze? Byłoby wtedy łatwiej zrobić ich kopie, bo jak sam wspomniałeś, nie trzeba aż tylu elementów, bo po zmniejszeniu i tak nawet kwadrat może być okrągły ;)
« Reply #163 on: February 03, 2010, 04:48:50 pm »

A wlasnie, jest ktos kto zajmuje sie ta strona na wiki? Bo dopoki nie zostane confirmed userem to nie moge jej edytowac i dodawac swoich obrazków. No a wlasnie, jesli maja to byc tylko modele do stricte animacji postaci z tej odleglosci to pokojnie cylindry mozna robic 8 scienne i odpuscic sobie takie detale jak chociaz ta poprzeczka w super sledgu.

No i wydawalo mi sie ze model lepiej ogladac na twardych krawedziach. Lepiej widac jak naprawde wyglada.

Odchudzony S-Sledge. Lepiej tak /\ czy tak \/ ?

Bartosz

• Rotator
  • There'd better be a killer reason...
« Reply #164 on: February 03, 2010, 05:19:29 pm »

Unifikuj normalne tylko tam gdzie naprawdę powinno być gładko. W miejscu łączenia podstawy tego walca z jego ścianami, nie powinny być - wtedy krawędź będzie ciągle widoczna, a ściany sprawią wrażenie jakby naprawdę to był walec.
Pages: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 19

Page created in 0.09 seconds with 21 queries.