Other > Zaginione holotaśmy

Inicjatywa kreatywna

<< < (24/57) > >>

Szef:
Hmm.. A czy rzecz nie miała się rozbijać o to, żeby za pomocą shotów z modelu zrobić sprite'y dużo szybciej niż kolorując kolejno pixele jednej po drugiej 600 klatek animacji? Taka tylko dygresja..

wrednypiwosz:
Scypior... ale broni np. w ekwipunku nie będziesz za każdym razem renderować prawda? To będzie tylko zwykły obrazek, lepiej wykonany, wyraźniejszy.

Dobra koniec. Poczekam, popatrzę co uzgodnicie.

Co do wypowiedzi Lexxa:

Nigdy nie grałem w Fallout3... Jednak nie pasuje mi oświetlenie choinki.
I have never played Fallout3 ... However, does not fit my Christmas tree lighting.

Poprawcie w razie czego tłumaczenie ;p

Kostuch:
No właśnie, wraca pytanie o merytoryczność dyskusji w której jest tyle znaków zapytania. Moim zdaniem żeby ta dyskusja miała sens potrzebne jest jasne i rzetelne wyjaśnienie przyszłej formu FO, od strony technicznej. Czy będzie to gra w pełni 3d (wnioskuję że nie, ale kilka takich głosów w dyskusji się pojawia), czy tła będą 2d, a postacie i i uzbrojenie 3d, czy może wszystko pozostanie w 2d, a modele 3d posłużą jedynie łatwiejszemu stworzeniu obrazów postaci i wyposażenia? Czy obiekty 3d będą pojawiać się w inventory, czy nie? Dopóki ktoś tego raz na zawsze nie wyjaśni, ciężko będzie przekuć inicjatywę kreatywną w praktyczną pomoc. ;)

Bartosz:

--- Quote from: wrednypiwosz on February 01, 2010, 12:26:33 pm ---Scypior... ale broni np. w ekwipunku nie będziesz za każdym razem renderować prawda?

--- End quote ---

Bronie w ekwipunku zostają jak jest. Tu nie ma najmniejszego sensu się silić.

Bronie 3D są potrzebne modelowi 3D żeby móc je podczepić, co daje efekt taki że można łatwo szybko i przyjemnie mieć widoczną *każdą* broń na postaci. A nie tak że Bozar i Laser to jedno i to samo.

baaelSiljan:
ja pierdolę... widzę że w większości nie kumacie o co chodzi, ba mało tego nawet nie poczytaliście dokładnie wątków.

z tego co narazie wiadomo w 3d będą tylko postacie - dlaczego? dlatego że gracze chcą w MMO większej swobody w wyglądzie, dlatego że można łatwo rozszerzać ilość broni, dlatego że można będzie przy odpowiednim wkładzie pracy zrobić ciekawe i grywalne ghoule i mutanty, dlatego że robienie spriteów 2d z tego jest jebniętym pomysłem - bo każdy sprite ma gigantyczną ilość obrazków w animacji i gigantyczną ilość animacji, potem jest jęczenie dlaczego łysiny nie widać w skórze etc. większa swoboda w kreowaniu wyglądu postaci czyni grę ciekawszą, a cały szpas i wszystko co robimy (przynajmniej ja) jest po to żeby nie odstawała jakością grafiki i klimatem od oryginału

podsumowując:

* pracujemy nad tym żeby postacie były jak najbardziej zbliżone do oryginału
* cukierkowość i plastikowość tacticsa nie ma nic wspólnego z 3d czy 2d, taka poprostu zrobili grafikę - i Tactics nie jest w 3D w większym stopniu niż FO1!
* oświetlenie i cienie postaci 3d jest stałe i takie samo jak w spriteach
* skoro narzekasz że modele krzywe zrób lepsze
* nie cały fallout jest przerabiany - TYLKO PODSTAWOWE POSTACIE
* nie widziałeś? zobacz na screeny, jak ci wyobraźnia zawodzi to poćwicz np. czytając książki
* tak! WrednyPiwosz napisał: "Wiecie co, mam wrażenie że przerabianie tego wszystkiego w oparciu o 3d jest G warte. Gra przez to straci grywalność. I w najlepszym wypadku jeśli chodzi o postacie i broń, będzie wyglądać tak:..." - nie, nie wszystkiego
* antyailiasing - czyli wygładzanie krawędzi w 3d jest właśnie specjalnie zminimalizowane bo sprite'y 2d są jak wycięte nożyczkami - nie ma żadnego wygładzania (ba mało tego pomijając artefakty, same rendery mają błędy i zdarza się zła perspektywa!)
* porównaj sobie ilośc pracy włożoną w renderowanie, wyszukiwanie błędów w renderze, objętość tego wszystkiego etc - po co to?! skoro można użyć 3d? no i jeszcze dochodzi czynnik pamięci - zastanów się ile pamięci żre wyświetlanie jednego obrazka z przeźroczystością (chociaż nie powiem na 100% czy w silniku dużo, ale pewnie całkiem sporo)

światła w grze sa zajebiste i nie wiem o co loto - kwestia gustu ale daje naprawdę fajny klimat i wygląd.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version