Other > Zaginione holotaśmy

Komentarze na temat aktualnej wersji FO2238

<< < (55/102) > >>

Chyzwar:

--- Quote from: AmneziaHaze on January 10, 2010, 11:14:32 AM ---
1. miało nie być żadnych altów(poroniony pomysł) , wystarczyło by wprowadzić jakiś wymóg, ktory by zablokował ten rodzaj graczy(abuserow), np. takie coś, że na alta trzeba sobie po prostu zasłużyć: np. konczysz 21 level - dostajesz prawo do nowej postaci, albo po prostu zwiekszenie czas zmiany postaci do 30-40 min. taki system eliminowałby automatycznie oszustów w grze.

--- End quote ---

Ja akurat byÅ‚bym za tym, by w przyszÅ‚oÅ›ci nie byÅ‚o możliwoÅ›ci używania altów. Dlaczego? Po pierwsze w prawie każdej szanujÄ…cej siÄ™ grze online jest nakaz używania jednego konta/postaci. Przede wszystkim ma to wykluczyć cheaterów i ogólnie zbalansować rozgrywkÄ™. To czy chcesz siÄ™ bawić w PvP, PK, RPG, crafting czy cokolwiek to proszÄ™ bardzo baw siÄ™, twoja brocha i nikomu nic do tego zwÅ‚aszcza jak możliwoÅ›ci techniczne do tego sÄ…. Tylko dlaczego pytam siÄ™, co niektórzy z was muszÄ… mieć do tego 10 różnych zajebistych i wyspecjalizowanych bulidów które w pojedynkÄ™ co ewentualnie mogÄ… zrobić wielkÄ… kupÄ™ ale jak już odpalisz wszystkie dziesięć po kolei to może coÅ› z tego uzbierasz? Po to by mieć w jednej docelowej postaci miniguna, plazmÄ™ i najlepszy armor? A przepraszam że zapytam ale chyba ideÄ… dobrego PvP czy ogólnie dziaÅ‚ania w ramach gangu jest dziaÅ‚anie w zorganizowanej grupie prawda? A ideÄ… grupy o charakterze militarnym jest chyba to, że oprócz zajebistych żoÅ‚nierzy masz wÅ‚aÅ›nie zaopatrzenie czyli w tym przypadku crafterów którzy robiÄ… sprzÄ™t. A że crafterzy w porównaniu z czoÅ‚giem do walki przegrywajÄ… w przedbiegach? No cóż albo rybki albo akwarium i jeÅ›li wszyscy chcÄ… być super ultra fajterami to zawsze możecie  walczyć w tym i przy pomocy tego co jest dostÄ™pne jak by nie patrzyÅ‚ na wolnym rynku w grze albo w podstawowym sprzÄ™cie dostÄ™pnym dla każdego.
Z drugiej strony dla mnie osobiÅ›cie sama idea gangów walczÄ…cych w zajebistym ultra turbo sprzÄ™cie jest trochÄ™ pokrÄ™cona, bo np kto widziaÅ‚, by w gangi w oryginalnej grze (a chyba nacisk na zgodność z oryginaÅ‚em pod wzglÄ™dem rozgrywki i fabularnym w takim projekcie jak fonline jest dosyć ważny) dysponowaÅ‚y takÄ… siłą ognia i sprzÄ™tem jakim dysonowaÅ‚y najwiÄ™ksze potÄ™gi z oryginalnej fabuÅ‚y w postaci BoSu czy Enklawy. Ja wiem, że każdy by chciaÅ‚ być Vault Dweller lub super zajebistym badassem w najlepszym armorze i najlepszÄ… dostÄ™pnÄ… giwerÄ… ale w grze RPG gdzie konkurujesz z innymi graczami raczej to nie jest możliwe. To nie single player. Z drugiej strony PvP i walki gangów z użyciem leather armówrów, hunting rifle czy smg też byÅ‚by by zarówno klimatyczne jak i zgodne z samÄ… konwencjÄ… oryginaÅ‚u. I jeÅ›li gracze typowo RPG mogÄ… grać jednÄ… postaciÄ… to dlaczego reszta też nie? Bo Wam siÄ™ nie chce? Bo za wolno postać siÄ™ rozwija? Macie za maÅ‚o czasu lub chÄ™ci? Bo chcecie być najlepsi i pokazać innym jacy to jesteÅ›cie zajebiÅ›ci w zajebistym sprzÄ™cie? Owszem jesteÅ›cie ale tylko w swoim mniemaniu, reszta ma na to lekko wyjebane. Nie mam nic przeciwko PvP skoro lubicie siÄ™ tak bawić to siÄ™ bawcie mi tam nic do tego ale dlaczego nie możecie siÄ™ bawić UCZCIWIE zarówno wzglÄ™dem samych siebie jak i pozostaÅ‚ych graczy. No bo sorry ale co to za przyjemność ze zwyciÄ™stwa jeÅ›li caÅ‚a idea waszej postaci i  sprzÄ™t który posiadacie tak naprawdÄ™ zawdziÄ™czacie oszustwu, owszem może i oszustwu na które poÅ›wiÄ™cacie swój cenny czas bo w koÅ„cu rozwiniecie każdego wyspecjalizowanego alta też zajmuje w cholerÄ™ czasu ale z drugiej strony cheatowanie pozostanie cheatowaniem. Możecie mnie nazwać noobem bo krótko gram i nie rozumiem waszego podejÅ›cia i mentalnoÅ›ci ale z drugiej strony gdybym chciaÅ‚ sobie ostro postrzelać w klimatach fallouta w ciężkim sprzÄ™cie przeciwko innym graczom to zamiast bawić siÄ™ w fonline na który by rozwinąć cokolwiek trzeba poÅ›wiÄ™cić w cholerÄ™ czasu odpaliÅ‚ bym sobie starego dobrego tacticsa po sieci.
Tyle drobnego offtopa :>

Zaś co do kwestii technicznych: gry altami można ukrócić w zajebiście szybki sposób - technicznie ogranicza się to do sprawdzania IP, a co do zmiennych IP zawsze jeszcze można sprawdzić po stronie klienta jak nazywa się zalogowany użytkownik systemu czy jak jest nazwany komputer gracza i wysyłać te informacje do serwera, w przypadku kont z powtarzającymi się wpisami automatyczny ban i prośba o zgłoszenie do GM w celu wyjaśnienia sprawy.

baaelSiljan:
Niestety zły pomysł. Nie uchronisz się od altów, a sprawdzanie IP nic nie da. Podobnie jak z botami. Po dupie dostaną zwykli gracze, którzy np. odkrywają najlepszą dla siebie postać, a cheaterzy i tak to obejdą w bardzo prosty sposób.

Chyzwar:
Nie wydaje mi się, nie każdy wie co to proxy i do czego służy. Owszem banowanie po IP to najprostsza metoda ale jak pisałem można sprawdzać nazwę konta czy komputera po stronie klienta czy chociażby tworzyć sumy kontrolne na podstawie konfiguracji hardware czy innych różnych tego typu rzeczy. Formalnie tego typu algorytmy są banalne od strony programistycznej i łatwo je zaimplementować. Wiadomo, że nie wychwyci to każdego oszusta ale na pewno ukróci większość przypadków a przeciętny gracz nawet tego nie zauważy.

A co do odkrywania idealnej postaci zawsze jest komenda ~deleteself

baaelSiljan:
Mówię, że to dotknie graczy a nie oszustów. A nawet Ci którzy nie wiedzą co to proxy, czy jak oszukać tego typu algorytmy, to zaraz wyszperają to na allcheaters albo pvpelite albo jeszcze innym. W 2 dni będa programy do obejścia, a co mniej rozgarnięci odpalą na VM. Jednym słowem, statystyczny gracz for fun, straci fun na rzecz tysięcy ceregieli, a cheater nawet się nie przejmie. Do tego ostatnią rzeczą której bym sobie życzył to aby FOnline sprawdzał mi sygnature kompa. Szczególnie, że jest na przenośnym dysku i gram w różnych miejscach na różnych kompach. Pomijam tutaj oczywisty fakt dzielenia łączy na jednym IP, lub inny idiotyzm jakim jest zmiana sygnatury po wymianie GPU (pozdrawiam MS). Do tego całkowicie do obejścia na np. WINE czy maszynie wirtualnej w win7, nie mówiąc że wtedy się pojawić może więcej takich samych sygnatur naraz każda innego gracza.

Jednym zdaniem - przerost formy nad treścią.

~deleteself jest raczej po to żeby odzyskać nicka ;) bo jeśli chcę znaleźć postać dla mnie, to robię jedną, drugą, trzecią, zastanawiam się która najlepsza i wracam do niej. Serio to wogóle odechciałoby mi się gdybym musiał expić od nowa.

manero:
A nie wydaje wam się, że produkując się w tym temacie przyćmiewacie swoimi wiadomościami posty innych użytkowników? Polecam wymianę zdań poprzez PW. Zresztą te dywagacje, o czym przekonuje się odkąd testuje wspólnie z wami tą grę, do niczego nie prowadzą. Wszystko robione jest po myśli developerów.

Te rozmowy o altach czy miniugunach strażników przy obecnym stanie serwera to tak jakby rozmawiać o tym w czym będzie do twarzy za życia kolesiowi który właśnie ma zejść z tego świata.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version