Other > Zaginione holotaśmy
Zaawansowane techniki PvP i PK
Jack Torrance:
Ehem... chyba czas na mały update, chociaż zaręczam że jego koniec będzie ŻENUJĄCY :P
ale cóż poradzić... ;)
1. Coś o wchodzeniu do niestrzeżonych miast na przykładzie Den i Broken Hills
Najlepszą rzeczą jaką możemy dla siebie zrobić udając się do niestrzeżonych miast jest bez wątpienia nie dać zabić się zaraz po wejściu :P Stąd wybór grida to ważna sprawa, bo nawet jak robimy podgląd to nie zawsze będziemy w stanie dostrzec zagrożenie (o czym będzie poniżej). Tak więc jak sprawdzimy, że wszystkie gridy są czyste to wszystko opiera się na prostej statystyce. Najwięcej ludzi włazi "defaultowym" gridem, czyli w Den i BH jest to "lewy" grid. Jest tak, dlatego choćby że wchodzi tak cała masa początkujących graczy, a nawet doświadczony może przez przypadek (np. będąc zmęczonym) kliknąć i już. Tak więc tutaj statystycznie będzie najwięcej PK. Następne w kolejności są prawe gridy w obu miastach, często odwiedzane i często się tam "coś dzieje" :D Gridy "południowe" w obu miastach są NAJBEZPIECZNIEJSZE, szczerze mówiąc odkąd z nich korzystam nie pamiętam żebym zginął chociaż raz wchodząc do Den czy BH, a korzystam z nich spory kawałek czasu. Dlaczego właśnie te? Prosta statystyka i psychologia. JASNE, że grupa PK wie że są cwaniaczki, które wchodzą od południa, ale jak ktoś się bawi w PK to nie chce przecież stać PÓŠGODZINY samotnie żeby dorwać JEDNEGO cwaniaczka, tylko stanie tam gdzie statystycznie co 4-5 minut wpadnie mu KTOKOLWIEK. I tyle moim zdaniem na ten temat.
A teraz dlaczego lewy grid w Broken Hills jest (dla mnie, osobiście) spalony? :P Bo, o czym kiedyś już pisałem, jak wejdzie się do budynku z ghulem na prawo/powyżej od grida i stanie się w oknie to NAS NIE WIDAĆ z podglądu, my widzimy cały grid i KAŻDY kto wejdzie dostanie automatycznego strzała w głowę (w oczy się niestety nie da z tej pozycji :P) Dla jaj zająłem kiedyś tę pozycję dwa razy w ciągu dwóch dni (na okres 30-40 minut) i za każdym razem liczba ofiar była w okolicach 10. Ludzie wchodzą i giną po prostu... A jedyny błąd to strzelenie w członka gangu aktualnie posiadającego BH, bo zanim on zdąży nam oddać, wymiata nas milicja :D Reasumując: dla mnie ten grid jest SPALONY. Nie wierzycie? Stańcie kiedyś w okienku i sprawdźcie sobie sami :D Mało ambitne zajęcie ale dobrze wiedzieć jak to działa w praktyce... a niestety naprawdę działa :P
Reasumując ten przydługi wywód: jak nie widać zagrożenia to kierować się prostą psychologią PK, statystyką i pamiętać o gridach, które można obstawić "spod dachu". Jak się włazi tymi gridami to NAPRAWDĘ żal można mieć tylko do samego siebie :P
2. GorÄ…ce New Reno czyli sneaker sneakera sneakerem pogania :D
W miastach gdzie roi się od sneakerów, jak w New Reno ostatnio, warto pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa:
- nie da siÄ™ kampić, nawet w super snajperskiej pozycji 50 pól od czegoÅ› tam, lub (dla zaskoczenia) w sklepie New Reno Arms/innym budynku bo sneaker pojawi siÄ™ 2 heksy od nas z bohaterskÄ… seriÄ… z LSW lub wiÄ…zankÄ… granatów :P Z tego wynika, że pamiÄ™tajÄ…c o naszych "niewidzialnych ale jakże ambitnych-w-PvP :P" przyjacioÅ‚ach musimy biegać i przemieszczać siÄ™ CAÅY CZAS, inaczej jest tylko kwestiÄ… CZASU aby jakiÅ› ambitny sneaker nas znalazÅ‚ i zaÅ‚atwiÅ‚
- biegając warto ustawić sobie np. ruch na 20 pól do przodu - tam gdzie chcemy się dostać, np. za jakiś róg budynku - i zaraz "po starcie" nacisnąć klawisz A (atak, kursor-celownik), w ten sposób jak cokolwiek wejdzie nam w pole widzenia W TRAKCIE BIEGU nie musimy już klikać A tylko kliknąć od razu w przeciwnika, ustawić oczki lub rączkę i BĘC! Generalnie, biegniemy wtedy "gotowi do strzału", a to może uratować nam życie
- jeÅ›li wiemy już że sneaker jest w pobliżu, a nie chcemy zwiewać z miasta, biegamy tak aby maksymalnie utrudnić mu życie, tak by Å›ledzenie nas byÅ‚o dla niego prawdziwÄ… udrÄ™kÄ…. PamiÄ™tajmy, że z przodu najÅ‚atwiej wykrywamy sneakera, z boku gorzej, z tyÅ‚u chyba wrÄ™cz w ogóle. Tak wiÄ™c 20 pól do przodu i zÅ‚oÅ›liwie 5-7 DO TYÅU, biegamy też "slalomem", generalnie KOMBINUJEMY JAK SIĘ TYLKO DA, zmieniajÄ…c tor i odlegÅ‚ość przemieszczania siÄ™ aby zmaksymalizować szansÄ™ zobaczenia go kiedy jest mu to nie na rÄ™kÄ™. Taktyka częściowo już przeze mnie sprawdzona, chociaż bÄ™dzie jeszcze testowana, bo sneaker pojawia siÄ™ na uÅ‚amki sekundy i WYCELOWAĆ mu w Å‚eb jest na maksa trudno moim zdaniem
3. A teraz czas na COŚ NAPRAWDĘ ŻENUJĄCEGO :P
Krótko i treÅ›ciwie: MAM NADZIEJĘ Å»E WSZYSCY GRAMY W FONLINE W MAKSYMALNEJ ROZDZIELCZOÅšCI... PRAWDA? :D Bo ja (snajper :P) DZIÅš odkryÅ‚em, że nie gram wcale na najwiÄ™kszej i jak tÄ… najwiÄ™kszÄ… WÅÄ„CZYÅEM to "ukazaÅ‚o mi siÄ™" jakieÅ› 30-40% WIĘCEJ MAPY... OMFG!!! Miejcie litość i nie komentujcie (za bardzo :P) mojego mega profesjonalnego snajperskiego zachowania bo i tak... ech.... sami wiecie... :P
To był było na tyle. Do następnego.
P.S. I pytanko: czy to prawda, że jak stanie się niemalże na samym gridzie, czyli na polu przylegającym do grida, to nie widać nas w ogóle na poglądzie? Pytam bo wciąż nie jestem pewien czy tak to działa czy nie, warto by to wreszcie wyjaśnić ;)
Wichura:
Kiedyś było tak, że jak stanąłeś na granicy grida i włączyłeś Sneak, nawet bardzo niski, nie było cię widać z podglądu. Nie wiem czy to jeszcze działa, Spartanie nie chowają się za byle sneakiem :>
Większa rozdzielczość jest fajna i młodzieżowa, jak zmieści ci się okienko. Mi pozostaje 800x600, bo laptop ma natywną 1280x800 i większe okienko ma lekko zasłoniętą dolną krawędź.
cerberix:
--- Quote from: Wichura on August 14, 2010, 06:17:56 AM ---Większa rozdzielczość jest fajna i młodzieżowa, jak zmieści ci się okienko. Mi pozostaje 800x600, bo laptop ma natywną 1280x800 i większe okienko ma lekko zasłoniętą dolną krawędź.
--- End quote ---
Na to jest rada - można ustawić własną rozdzielczość w pliku FOnline.cfg
--- Code: ---# ÄŕçđĺřĺÃÄĺ îęÃÅ•.
ScreenWidth=1260
ScreenHeight=860
--- End code ---
oraz tradycyjnie w FOconfig
Takie ustawienie sprawia, że mam duże pole widzenia i dodatkowo gram w okienku i mogę przeglądać IRC, forum czy inne ciekawe strone ;) Mam nadzieje, że pomogłem...
Tathagata:
Dzięki wielkie, ja mam natywną 1024x600 i do tej pory zmuszony byłem grać w 800x600, teraz widzę więcej :)
Parowooz:
Niewiele mi to pomogło bo i tak maksymalna szerokość to 1280.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version