fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 22, 2024, 05:56:32 am
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9

Author Topic: Zaawansowane techniki PvP i PK  (Read 40092 times)

Re: Zaawansowane techniki PvP i PK
« Reply #75 on: August 08, 2010, 01:03:19 pm »

Kwestia szczęścia również.
Z BG nie mam dużej styczności na wasterlandzie, toteż nie przejmuje się nimi.
Wiadomo, koleś z minigunem ma duża przewagą nade mną,  bo ja i tak muszę bić się z nim w bliskim starciu :).

Dlatego zawsze się nie ruszam w enco, czekam aż moby podejdą do mnie, a nie ja do nich (no chyba, że są to jakieś dwie super grupy centaurów). Zawsze jest ta większa szansa, że gdy gracz się pojawi to gdzieś na środku (wiem wiem, nie zawsze się on musi zrespić tam gdzie ja).

Tylko raz (na 3 spotkania) wyszedłem cało w starciu z BG, który miał mini. Zastosowałem wyżej opisaną technikę.
Moleraty do mnie podbiegły, pojawił się gościu. Dostał po nodze i upadł, po jakimś tam czasie wstał i strzelił z miniguna ale przeżyłem, potem połamałem mu rączkę i już było po zawodach ;)

Schwartz

• Killed by death.
« Reply #76 on: August 08, 2010, 01:30:46 pm »

Moleraty do mnie podbiegły, pojawił się gościu. Dostał po nodze i upadł, po jakimś tam czasie wstał i strzelił z miniguna ale przeżyłem, potem połamałem mu rączkę i już było po zawodach ;)

Dlatego właśnie big gunnerom przydaje się skill throwing. Skaleczy ci ktoś rękę to wyciągasz granaty plazmowe :P

Stop always comparing Lemmy to God.
I mean...he's cool & stuff, but he's just not Lemmy.
« Reply #77 on: August 09, 2010, 02:28:34 am »

Okay, czas na następną technikę, zaobserwowaną na braciach Rosjanach i braciach Francuzach, nazwijmy ją:

"Bluesuit-IDIOTA czy Bluesuit-PRZYNĘTA?"

Krótkie story 1: generalnie zawsze rozwalam Rosjan "on sight", tak dla zasady, z przyzwyczajenia, whatever :P Trafiłem kiedyś w New Reno na 2 ruskie bluesuity, jednego rozwaliłem i uparcie waliłem do drugiego, gdy ten zrobił coś BARDZO dla mnie dziwnego - zamiast wiać ulicą na grida (z dala ode nie), przebiegł OBOK MNIE i wpadł do środka kasyna. WTF pomyślałem... ;) Przecież to dla niego pułapka... Okazało się, że nie do końca :P Kiedy tylko wbiegłem do środka okazało się, że TUŻ za drzwiami czeka następny Rusek, w metalu, z dużym gunem :) Zanim się połapałem, odwróciłem itd. zdążyłem dostać serię w plecy i zabawa się skończyła :D Jako krótkie post scriptum dodam tylko, że od tego czasu zauważyłem, że zawsze w New Reno ruskim bluesuitom towarzyszy 1 gość obstawy w metalu, z big gunem przeważnie... I nigdy go nie widać, ale jak rozwalisz jakiegoś ruskiego blue nagle, błyskawicznie wręcz się zjawia.. Jakoś tak dziwnie chłopaki mają :P

Krótkie story 2: czyszcząc z Francuzów pewną lokację gdzie uprawiamy z kumplem friendly PvP (1 na 1) natknąłem się na kolejnego "dziwnego" bluesuita :P Chwilę wcześniej rozwaliłem 2 jego kumpli, ale coś mi mówiło że oni tam wrócą i tu nagle trafiam na blue, który zachowuje się dziwnie. Wycofuje się na krawędzi mojej Percepcji, ale nie ucieka na maxa, dostaje w łeb, odbiega a potem jakby chwilę na mnie.... czekał? Tak :D I dalej odbiega. Miałem totalne wrażenie że mnie gdzieś PROWADZI, bo biegł w kierunku konkretnych zabudowań :D Tym razem nauczony doświadczeniem z Ruskimi trzymałem się na dystans i po rozwaleniu mu głowy z 40 pól nie podchodziłem do zwłok, tylko opuściłem lokację i wszedłem z powrotem innym gridem. I dochodząc potem ostrożnie z drugiej strony do miejsca gdzie zginął okazało że rzeczywiście dwóch jego francuskich koleżków czekało już tam ze swoimi plasma pistols :D

Reasumując:
Widzimy DZIWNIE, NIELOGICZNIE w stosunku do sytuacji zachowującego się bluesuita - albo jest IDIOTĄ :P albo to bardzo fajnie skonstruowana pułapka. Warto o tym pamiętać i działać ostrożnie, z wyobraźnią. Z drugiej strony sami możemy wykorzystywać tę technikę działając w grupie, lub po prostu improwizując - tylko tutaj przydaje się jak sądzę komunikacja głosowa, żeby szybko dać kumplom znać co konkretnie chcesz zrobić i gdzie mają czekać.

Tyle ;) Do następnego.  

Florek

• Bang Bang Smash
« Reply #78 on: August 09, 2010, 12:47:35 pm »

Dlatego właśnie big gunnerom przydaje się skill throwing. Skaleczy ci ktoś rękę to wyciągasz granaty plazmowe :P
Opcjonalnie melee albo unarmed, nie?

Big gunnerom bardziej przydaje się skill doctor. Skaleczy Ci ktoś rękę to sobie ją leczysz. :)
« Reply #79 on: August 09, 2010, 01:52:34 pm »

podczas walki w rt na pewno przyda się doctor, a turach inny skill bojowy.
« Reply #80 on: August 09, 2010, 01:56:44 pm »

W turach to gra tylko Pandemon  ;D
"War. War never changes"

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #82 on: August 09, 2010, 03:11:26 pm »

Ja też, za szybko się wszystko rusza w RT.
Starość nie radość.
Nie biegaj za stadem.

« Reply #83 on: August 09, 2010, 03:39:51 pm »

To pozwolicie, że wyjątkowo DOJRZALE i, co najważniejsze (!!!), MERYTORYCZNIE odniosę się do Waszych wypowiedzi: ZERO WSPÓŁCZUCIA DLA FANÓW TURN-BASED COMBAT MODE!!! :D :D :D

:P

Z drugiej strony, tak sobie teraz pomyślałem, że to nawet dobrze, że są ludzie, którzy preferują ten tryb... Wrzuceni w PvP w real-time tak fajnie potem biegają zygzakiem i nie wiedzą co się dzieje... :D

P.S. Informacyjnie: taaak, od zawsze byłem taki złośliwy, tylko ukrywałem się z tym tutaj długi czas bo ciągle straszny NOOB jestem i wstyd mi było przed "starszymi"... :D
« Last Edit: August 09, 2010, 03:43:58 pm by Jack Torrance »
« Reply #84 on: August 10, 2010, 12:42:06 pm »

Ja lubieg grać na tury ale to wolno trwa więc więncej gra normalnie .  Tury gram to np jak jestem z kolegą to wtedy gramy .
PEJA KRÓL HIP HOPU!
« Reply #85 on: August 14, 2010, 04:04:30 am »

Ehem... chyba czas na mały update, chociaż zaręczam że jego koniec będzie ŻENUJĄCY :P

ale cóż poradzić... ;)

1. Coś o wchodzeniu do niestrzeżonych miast na przykładzie Den i Broken Hills

Najlepszą rzeczą jaką możemy dla siebie zrobić udając się do niestrzeżonych miast jest bez wątpienia nie dać zabić się zaraz po wejściu :P Stąd wybór grida to ważna sprawa, bo nawet jak robimy podgląd to nie zawsze będziemy w stanie dostrzec zagrożenie (o czym będzie poniżej). Tak więc jak sprawdzimy, że wszystkie gridy są czyste to wszystko opiera się na prostej statystyce. Najwięcej ludzi włazi "defaultowym" gridem, czyli w Den i BH jest to "lewy" grid. Jest tak, dlatego choćby że wchodzi tak cała masa początkujących graczy, a nawet doświadczony może przez przypadek (np. będąc zmęczonym) kliknąć i już. Tak więc tutaj statystycznie będzie najwięcej PK. Następne w kolejności są prawe gridy w obu miastach, często odwiedzane i często się tam "coś dzieje" :D Gridy "południowe" w obu miastach są NAJBEZPIECZNIEJSZE, szczerze mówiąc odkąd z nich korzystam nie pamiętam żebym zginął chociaż raz wchodząc do Den czy BH, a korzystam z nich spory kawałek czasu. Dlaczego właśnie te? Prosta statystyka i psychologia. JASNE, że grupa PK wie że są cwaniaczki, które wchodzą od południa, ale jak ktoś się bawi w PK to nie chce przecież stać PÓŁ GODZINY samotnie żeby dorwać JEDNEGO cwaniaczka, tylko stanie tam gdzie statystycznie co 4-5 minut wpadnie mu KTOKOLWIEK. I tyle moim zdaniem na ten temat.

A teraz dlaczego lewy grid w Broken Hills jest (dla mnie, osobiście) spalony? :P Bo, o czym kiedyś już pisałem, jak wejdzie się do budynku z ghulem na prawo/powyżej od grida i stanie się w oknie to NAS NIE WIDAĆ z podglądu, my widzimy cały grid i KAŻDY kto wejdzie dostanie automatycznego strzała w głowę (w oczy się niestety nie da z tej pozycji :P) Dla jaj zająłem kiedyś tę pozycję dwa razy w ciągu dwóch dni (na okres 30-40 minut) i za każdym razem liczba ofiar była w okolicach 10. Ludzie wchodzą i giną po prostu... A jedyny błąd to strzelenie w członka gangu aktualnie posiadającego BH, bo zanim on zdąży nam oddać, wymiata nas milicja :D Reasumując: dla mnie ten grid jest SPALONY. Nie wierzycie? Stańcie kiedyś w okienku i sprawdźcie sobie sami :D Mało ambitne zajęcie ale dobrze wiedzieć jak to działa w praktyce... a niestety naprawdę działa :P

Reasumując ten przydługi wywód: jak nie widać zagrożenia to kierować się prostą psychologią PK, statystyką i pamiętać o gridach, które można obstawić "spod dachu". Jak się włazi tymi gridami to NAPRAWDĘ żal można mieć tylko do samego siebie :P

2. Gorące New Reno czyli sneaker sneakera sneakerem pogania :D

W miastach gdzie roi się od sneakerów, jak w New Reno ostatnio, warto pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa:
- nie da się kampić, nawet w super snajperskiej pozycji 50 pól od czegoś tam, lub (dla zaskoczenia) w sklepie New Reno Arms/innym budynku bo sneaker pojawi się 2 heksy od nas z bohaterską serią z LSW lub wiązanką granatów :P Z tego wynika, że pamiętając o naszych "niewidzialnych ale jakże ambitnych-w-PvP :P" przyjaciołach musimy biegać i przemieszczać się CAŁY CZAS, inaczej jest tylko kwestią CZASU aby jakiś ambitny sneaker nas znalazł i załatwił
- biegając warto ustawić sobie np. ruch na 20 pól do przodu - tam gdzie chcemy się dostać, np. za jakiś róg budynku - i zaraz "po starcie" nacisnąć klawisz A (atak, kursor-celownik), w ten sposób jak cokolwiek wejdzie nam w pole widzenia W TRAKCIE BIEGU nie musimy już klikać A tylko kliknąć od razu w przeciwnika, ustawić oczki lub rączkę i BĘC! Generalnie, biegniemy wtedy "gotowi do strzału", a to może uratować nam życie
- jeśli wiemy już że sneaker jest w pobliżu, a nie chcemy zwiewać z miasta, biegamy tak aby maksymalnie utrudnić mu życie, tak by śledzenie nas było dla niego prawdziwą udręką. Pamiętajmy, że z przodu najłatwiej wykrywamy sneakera, z boku gorzej, z tyłu chyba wręcz w ogóle. Tak więc 20 pól do przodu i złośliwie 5-7 DO TYŁU, biegamy też "slalomem", generalnie KOMBINUJEMY JAK SIĘ TYLKO DA, zmieniając tor i odległość przemieszczania się aby zmaksymalizować szansę zobaczenia go kiedy jest mu to nie na rękę. Taktyka częściowo już przeze mnie sprawdzona, chociaż będzie jeszcze testowana, bo sneaker pojawia się na ułamki sekundy i WYCELOWAĆ mu w łeb jest na maksa trudno moim zdaniem

3. A teraz czas na COŚ NAPRAWDĘ ŻENUJĄCEGO :P

Krótko i treściwie: MAM NADZIEJĘ ŻE WSZYSCY GRAMY W FONLINE W MAKSYMALNEJ ROZDZIELCZOŚCI... PRAWDA? :D Bo ja (snajper :P) DZIŚ odkryłem, że nie gram wcale na największej i jak tą największą WŁĄCZYŁEM to "ukazało mi się" jakieś 30-40% WIĘCEJ MAPY... OMFG!!! Miejcie litość i nie komentujcie (za bardzo :P) mojego mega profesjonalnego snajperskiego zachowania bo i tak... ech.... sami wiecie... :P

To był było na tyle. Do następnego.

P.S. I pytanko: czy to prawda, że jak stanie się niemalże na samym gridzie, czyli na polu przylegającym do grida, to nie widać nas w ogóle na poglądzie? Pytam bo wciąż nie jestem pewien czy tak to działa czy nie, warto by to wreszcie wyjaśnić ;)
« Last Edit: August 14, 2010, 04:14:40 am by Jack Torrance »

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #86 on: August 14, 2010, 06:17:56 am »

Kiedyś było tak, że jak stanąłeś na granicy grida i włączyłeś Sneak, nawet bardzo niski, nie było cię widać z podglądu. Nie wiem czy to jeszcze działa, Spartanie nie chowają się za byle sneakiem :>

Większa rozdzielczość jest fajna i młodzieżowa, jak zmieści ci się okienko. Mi pozostaje 800x600, bo laptop ma natywną 1280x800 i większe okienko ma lekko zasłoniętą dolną krawędź.
Nie biegaj za stadem.

« Reply #87 on: August 14, 2010, 10:19:53 am »

Większa rozdzielczość jest fajna i młodzieżowa, jak zmieści ci się okienko. Mi pozostaje 800x600, bo laptop ma natywną 1280x800 i większe okienko ma lekko zasłoniętą dolną krawędź.

Na to jest rada - można ustawić własną rozdzielczość w pliku FOnline.cfg

Code: [Select]
# Đŕçđĺřĺíčĺ îęíŕ.
ScreenWidth=1260
ScreenHeight=860

oraz tradycyjnie w FOconfig

Takie ustawienie sprawia, że mam duże pole widzenia i dodatkowo gram w okienku i mogę przeglądać IRC, forum czy inne ciekawe strone  ;) Mam nadzieje, że pomogłem...
« Reply #88 on: August 14, 2010, 10:56:51 am »

Dzięki wielkie, ja mam natywną 1024x600 i do tej pory zmuszony byłem grać w 800x600, teraz widzę więcej :)

Parowooz

• Maximum Pain
« Reply #89 on: August 26, 2010, 01:22:15 pm »

Niewiele mi to pomogło bo i tak maksymalna szerokość to 1280.
Developers, developers, developers, developers...
Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9

Page created in 0.155 seconds with 21 queries.