fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 22, 2024, 11:40:49 pm
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 19

Author Topic: Inicjatywa kreatywna  (Read 43132 times)

Re: Inicjatywa kreatywna
« Reply #105 on: February 01, 2010, 04:16:24 am »

Nie wiem czy to się kiedyś na coś przyda, ale robienie tych modeli jest szalenie absorbujące.

http://img692.imageshack.us/img692/9886/m602.png

Muszę jeszcze popracować nad tylną częścią, ale wpierw muszę się nauczyć jak to zrobić  ::).
« Reply #106 on: February 01, 2010, 10:42:49 am »

Wiecie co, mam wrażenie że przerabianie tego wszystkiego w oparciu o 3d jest G warte. Gra przez to straci grywalność. I w najlepszym wypadku jeśli chodzi o postacie i broń, będzie wyglądać tak:

Czyli lekko plastikowo. Byłbym za tym, aby stworzyć modele 3d i przerobić je na 2d. Pozbędziemy się przy tym pikseli np. przy konturach postaci, co zdecydowanie podniesie poziom wizualny. Nie potrzeba zbędnych dupereli w postaci animacji... Zobaczcie ile by było trzeba zrobić, aby stworzyć efekt rozkładającego się korpusu przy użyciu miniguna. Przykładowo oświetlenie w Hub np. w barze już psuje klimat. To w końcu fallout, gra z 98 roku, a nie choinka. Gra ma mieć klimat, ale nie kosztem grywalnośći przez efekty.

Druga sprawa... bronie 3d muszą być w 2 wersjach, mniej więcej taką jaką zrobiłem i robi Elmehdi (do wersji prezentacyjnej np. w plecaku) i drugą, tak jaką zrobił SmartCheetah dla dodania jej w łapę dla postaci.
« Last Edit: February 01, 2010, 10:48:47 am by wrednypiwosz »
« Reply #107 on: February 01, 2010, 11:39:10 am »

Co ci ludzie maja z tym 3d? Zrobia w pol dnia jakis model ktory wyglada koslawo i mysla ze to sie bedzie podobalo. Po to gra jest 2d - zeby byla fajna i grywalna. 3d psuje klimat.
just because we play a post-apocalyptic game doesn't mean we have to accept to see people insulting us of jews.
« Reply #108 on: February 01, 2010, 11:42:12 am »

Lena - nie chodzi o to aby przenieść FO w 3d... modelowanie 3d ma tą zaletę że np. broń jest "równa", łatwiej ją dopasować pod odpowiednim kontem, co w wypadku "rysowania" 2d nie jest już możliwe.

Bartosz

• Rotator
  • There'd better be a killer reason...
« Reply #109 on: February 01, 2010, 11:47:54 am »

3d psuje klimat

A nie pamięta jak to gracze płakali że każdy wygląda tak samo? A czy wie jak duży nakład pracy był potrzebny żeby zrobić sprite'y long hair dude'a? Który tak niewiele się różni od podstawowych sprite'ów.

Coś za coś.

Czyli lekko plastikowo. Byłbym za tym, aby stworzyć modele 3d i przerobić je na 2d.

I co to da??

Aha, odnośnie tych screenów z VB, czy ktoś powiedział że całość jest przerabiana na 3d?
« Last Edit: February 01, 2010, 11:49:27 am by scypior »
« Reply #110 on: February 01, 2010, 11:52:02 am »

Ale czy z tego 3d nie wyjdzie taki "sterylny" klimat jak w Tactiksie?. Gra oczywiście mocno odstaje od standardów graficznych współczesnej mmo, ale o to chodzi, to w pewnym sensie realizacja pragnień całej rzeszy fanów Follouta, którzy na takie drobiazgi nie zwracają uwagi.  3d nie popsuje tej gry? Dla mnie np. Follout 3 to porażka patrząc na niego z perspektywy 1 i 2ki.

Nie znam się na grafice więc może moje przypuszczenia są mylne.

Polskie forum Fonline http://forum.newfmc.pl/index.php

Lexx

• Rotator
  • Mexican Apple Thief
« Reply #111 on: February 01, 2010, 12:01:41 pm »

Przykładowo oświetlenie w Hub np. w barze już psuje klimat.

Let me guess. You are either someone who loves Fallout 3 for its "brown atmosphere" and / or hate the PV13 concept arts due to it's use of colors.

Light is a strong factor in everything and telling me that the old white light everywhere was better, is just hilarious.

For google-ish polish translation:
Niech zgadnę. Jesteś albo ktoś, kto kocha Fallout 3 za "klimat Brown" i / lub nienawiść PV13 sztuka pojęcie ze względu na jego używania kolorów.

Światło jest silnym czynnikiem wszystko i mówi mi, że stare białe światło wszędzie było lepiej, jest po prostu zabawne.
« Reply #112 on: February 01, 2010, 12:04:10 pm »

scypior a czy gdzieś napisałem że ma być w całości w 3d? Czytaj uważniej. Co da przerobienie 3d na 2d? Choćby lepszy wygląd, ustawienie światła itp. Po prostu będzie prościej niż rysowanie 2d, a w razie złego ustawienia, szybrze poprawienie.
« Reply #113 on: February 01, 2010, 12:07:28 pm »

Czyli idac dalej tym tokiem rozumowania, zamiast tworzyc cos co wymaga pracy (long hair dude) lepiej stworzyc szybki model na ktorym bedzie sie wzorowac wszystko i robic na szybko : > Wszystko wymaga pracy, to prawda. Ale akurat 3d nie wydaje mi sie rozwiazaniem dla Fallouta. Klimat i grywalnosc to podstawa, bo przeciez mozna bylo stowrzyc gre 3d od poczatku. A napewno znajdzie sie jakis utalentowany grafik 2d ktory chetnie stworzy modele animacji do istniejacych w grze postaci.
just because we play a post-apocalyptic game doesn't mean we have to accept to see people insulting us of jews.

Bartosz

• Rotator
« Reply #114 on: February 01, 2010, 12:11:33 pm »

Czytaj uważniej.

Wiecie co, mam wrażenie że przerabianie tego wszystkiego w oparciu o 3d

Wiem że potem napisałeś o najlepszym przypadku czyli tylko przedmioty + postaci, ale chciałem sklaryfikować po raz kolejny.

Co da przerobienie 3d na 2d? Choćby lepszy wygląd, ustawienie światła itp. Po prostu będzie prościej niż rysowanie 2d, a w razie złego ustawienia, szybrze poprawienie.

Lepszy wygląd? Tak, jeśli ktoś zauważy większą ilość polygonów (bo to jest jedną z zalet prerenderowanych obrazków).

Ustawienie światła? Tak, ale światło będzie 100% statyczne.

Teraz wady (co już było wielokrotnie powtarzane):
Liczba animacji * liczba kierunków * liczba broni * liczba pancerzy...

Czuje się źle bo dałem się wplątać w dyskusje której najdwidoczniej brakuje pewnych podstaw merytorycznych, a które jedyni ma zadatki na klasyczny flamewar...
« Last Edit: February 01, 2010, 12:13:55 pm by scypior »
« Reply #115 on: February 01, 2010, 12:18:29 pm »

Hmm.. A czy rzecz nie miała się rozbijać o to, żeby za pomocą shotów z modelu zrobić sprite'y dużo szybciej niż kolorując kolejno pixele jednej po drugiej 600 klatek animacji? Taka tylko dygresja..
« Reply #116 on: February 01, 2010, 12:26:33 pm »

Scypior... ale broni np. w ekwipunku nie będziesz za każdym razem renderować prawda? To będzie tylko zwykły obrazek, lepiej wykonany, wyraźniejszy.

Dobra koniec. Poczekam, popatrzę co uzgodnicie.

Co do wypowiedzi Lexxa:

Nigdy nie grałem w Fallout3... Jednak nie pasuje mi oświetlenie choinki.
I have never played Fallout3 ... However, does not fit my Christmas tree lighting.

Poprawcie w razie czego tłumaczenie ;p

Kostuch

• Bandits! 2'o clock! 6'o clock!
    • FreeSpace Polish Board
« Reply #117 on: February 01, 2010, 12:34:38 pm »

No właśnie, wraca pytanie o merytoryczność dyskusji w której jest tyle znaków zapytania. Moim zdaniem żeby ta dyskusja miała sens potrzebne jest jasne i rzetelne wyjaśnienie przyszłej formu FO, od strony technicznej. Czy będzie to gra w pełni 3d (wnioskuję że nie, ale kilka takich głosów w dyskusji się pojawia), czy tła będą 2d, a postacie i i uzbrojenie 3d, czy może wszystko pozostanie w 2d, a modele 3d posłużą jedynie łatwiejszemu stworzeniu obrazów postaci i wyposażenia? Czy obiekty 3d będą pojawiać się w inventory, czy nie? Dopóki ktoś tego raz na zawsze nie wyjaśni, ciężko będzie przekuć inicjatywę kreatywną w praktyczną pomoc. ;)
"Expect the best while being prepared for the worst"

Bartosz

• Rotator
« Reply #118 on: February 01, 2010, 12:43:49 pm »

Scypior... ale broni np. w ekwipunku nie będziesz za każdym razem renderować prawda?

Bronie w ekwipunku zostają jak jest. Tu nie ma najmniejszego sensu się silić.

Bronie 3D są potrzebne modelowi 3D żeby móc je podczepić, co daje efekt taki że można łatwo szybko i przyjemnie mieć widoczną *każdą* broń na postaci. A nie tak że Bozar i Laser to jedno i to samo.
« Reply #119 on: February 01, 2010, 12:45:23 pm »

ja pierdolę... widzę że w większości nie kumacie o co chodzi, ba mało tego nawet nie poczytaliście dokładnie wątków.

z tego co narazie wiadomo w 3d będą tylko postacie - dlaczego? dlatego że gracze chcą w MMO większej swobody w wyglądzie, dlatego że można łatwo rozszerzać ilość broni, dlatego że można będzie przy odpowiednim wkładzie pracy zrobić ciekawe i grywalne ghoule i mutanty, dlatego że robienie spriteów 2d z tego jest jebniętym pomysłem - bo każdy sprite ma gigantyczną ilość obrazków w animacji i gigantyczną ilość animacji, potem jest jęczenie dlaczego łysiny nie widać w skórze etc. większa swoboda w kreowaniu wyglądu postaci czyni grę ciekawszą, a cały szpas i wszystko co robimy (przynajmniej ja) jest po to żeby nie odstawała jakością grafiki i klimatem od oryginału

podsumowując:
  • pracujemy nad tym żeby postacie były jak najbardziej zbliżone do oryginału
  • cukierkowość i plastikowość tacticsa nie ma nic wspólnego z 3d czy 2d, taka poprostu zrobili grafikę - i Tactics nie jest w 3D w większym stopniu niż FO1!
  • oświetlenie i cienie postaci 3d jest stałe i takie samo jak w spriteach
  • skoro narzekasz że modele krzywe zrób lepsze
  • nie cały fallout jest przerabiany - TYLKO PODSTAWOWE POSTACIE
  • nie widziałeś? zobacz na screeny, jak ci wyobraźnia zawodzi to poćwicz np. czytając książki
  • tak! WrednyPiwosz napisał: "Wiecie co, mam wrażenie że przerabianie tego wszystkiego w oparciu o 3d jest G warte. Gra przez to straci grywalność. I w najlepszym wypadku jeśli chodzi o postacie i broń, będzie wyglądać tak:..." - nie, nie wszystkiego
  • antyailiasing - czyli wygładzanie krawędzi w 3d jest właśnie specjalnie zminimalizowane bo sprite'y 2d są jak wycięte nożyczkami - nie ma żadnego wygładzania (ba mało tego pomijając artefakty, same rendery mają błędy i zdarza się zła perspektywa!)
  • porównaj sobie ilośc pracy włożoną w renderowanie, wyszukiwanie błędów w renderze, objętość tego wszystkiego etc - po co to?! skoro można użyć 3d? no i jeszcze dochodzi czynnik pamięci - zastanów się ile pamięci żre wyświetlanie jednego obrazka z przeźroczystością (chociaż nie powiem na 100% czy w silniku dużo, ale pewnie całkiem sporo)

światła w grze sa zajebiste i nie wiem o co loto - kwestia gustu ale daje naprawdę fajny klimat i wygląd.
« Last Edit: February 01, 2010, 12:52:39 pm by baaelSiljan »
no Wez no fun...
http://rudo-brody.pl/uploads/2011-12-24_0012.png
everyday my english loose 1point :/
Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 19

Page created in 0.108 seconds with 21 queries.