Other > Zaginione holotaśmy
Komentarze na temat aktualnej wersji FO2238
baaelSiljan:
--- Quote from: AmneziaHaze on December 27, 2009, 08:16:05 pm ---wyjasnij mi JAKI JEST CEL takich karawan i co to takiego zmieni w tej grze
--- End quote ---
Karawana (z perskiego kärwän - grupa podróżnych) - grupa kupców podróżujących razem ze względów bezpieczeństwa lub ekonomicznych przez odludne tereny, wiodąca ze sobą juczne zwierzęta, zmotoryzowana lub po prostu piesza.
Nie wiem czy o to chodzi, ale dla mnie karawany powinny dawać:
1. w miarę bezpieczne przejście przez pustynię
2. balansować stan wyposażenia niektórych sklepów i kapsli
3. być ciężkim ale łakomym kąskiem dla atakujących
4. być ciężkim ale opłacalnym kąskiem dla ochraniających
5. transportować kapsle i rzeczy za opłatą pomiędzy miastami i graczami (np. MadMax z JunkTown wysyła laser rifle i 1000 MFC Rockatanskyemu z Klamath za drobną opłatą )
6. transportować rzeczy do zapowiadającego się BarterTown, odwiedzający mieli by na co czekać :) karawana raz na 5 dni
:)
Szef:
Co do użyteczności karawan.
Uwzględniając moje poprzednie idee (wyposażenie karawany to max lvl [2] sprzętu, w dodatku mocno zużyty/o obniżonej wartości, plus trochę amunicji).
Każda z karawan NPC mogłaby transportować powiedzmy zależnie od wielkości/trudności odpowiednią ilość kapsli. Tudzież np. skrzynkę amunicji jakiejś drobniejszej czy nawet żarcie! 30 meat jerky, yess! Oczywiście, wszystko zależnie od "trudności" danej grupy. Ich "spotykalność" byłaby NIE tak drastycznie mała jak obecnie. No do licha, chociaż dwie-trzy na godzinę to by nie była tragedia. W międzyczasie wystrzelałoby się to, co poprzednia karawana przy sobie miała.
W tym momencie byłby sens na to polować, pomimo że nie zaburzałoby to gospodarki w sposób "sprzedam 3 miniguny wyciągnę 70k od kupca".
Tworzenie karawan dla playerów natomiast to pewnie kawał ciężkiego hardcodingu i to zostawiłbym na 'do zrobienia po questach między innymi".
baaelSiljan:
W sumie to można jako quest traktować.
Szef:
Ok, miałem na myśli że więcej roboty pewnie z kodowaniem takiego questa (w dodatku multi) niż przynieś-podaj-pozamiataj pozwalające jakoś zdobyć ten 4-5 level w sposób w miarę rozrywkowy ;)
Raien:
Hitem było by gdyby gracze za porządną kasę najmowali się do ochrony karawan (oczywiście ze świetnym sprzętem) a pozostali by polowali. Ewentualnie połowa karawany to NPC, a 2-3 to gracze. Grupa graczy polujących spotyka taką karawanę i ma wybór: strzelać czy nie strzelać? To nie byłby quest a normalne wastelandowe życie.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version