fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 17, 2024, 04:00:52 am
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 15

Author Topic: Rozwiązanie problemu setek altów.  (Read 45811 times)

Wichura

• High-Tech Troll
Re: Rozwiązanie problemu setek altów.
« Reply #45 on: June 08, 2010, 05:23:35 pm »

8. temat jest o ograniczeniu altów a co za tym idzie ich użytkowników
Najpierw piszesz, żeby ograniczyć, potem, że nie da się, a potem, że sam masz kilka altów. To jak to w końcu jest? Jakieś tajemnicze Głosy podpowiadają ci, co masz pisać?
A teraz moje pytanie :
Czytasz posty do konca czy tylko do 1 słowa ?
W jaki sposób chcesz ograniczyć PvP w tej grze?
Wiem, że temat nie do końca o tym, ale jak już zaczęliśmy to nie mnóżmy bytów nad potrzebę i odpowiedz w tym.
Nie biegaj za stadem.

KerUr

• Jestem roztańczonym pyłem tego świata! - Tyler Dur
« Reply #46 on: June 08, 2010, 05:32:45 pm »

1. No nie wiem, dwie bazy to podejrzana sprawa. Powinna to chyba zbadać specjalna komisja?
2. Uh-oh. To prawie tyle ile większość ludzi ma. Ba, to dokładnie tyle ile trzeba żeby zasilić 1-2 powerbuildy. Ale wytłumacz mi jedną rzecz - czemu niby mam kasować postacie do których czuję pewien sentyment? To trochę syndrom chomika z mojej strony, wiem - ale nie zaburza ekonomii gry w żaden sposób. Nie zmienia to też faktu że na takiej ilości na osobę większość gangów "operuje". Ale w sumie po co ja ci to mówię, skoro realia znasz od strony wylotu lufy miniguna? Wiesz w ogóle ile trzeba poświęcić czasu żeby obsłużyć produkcję z np. 4 altów a potem walczyć dwoma/starcie? Nie? To po co zabierasz głos. Prawda jest taka że w FOnline nie ogranicza cię altowanie, relogi itp - tylko czas jaki trzeba wyłożyć na wyprodukowanie określonej ilości rzeczy. Ten czas jest dość wysoki, więc problem altowania jest w rzeczywistości czysto teoretyczny. Fakt, ktoś może chcieć grać 24/7, ale życie go po max. roku zweryfikuje ;D
3. To nie ja chcę stawiać 2238 na głowie.

ad. 1 może komisja powodziowa ?
ad. 2 1-2 powerbuild + 3 alty to w sumie 4-5 altów ?  matematyka nie boli. a gdybyś miał tylko 3 sloty na postacie to bys był ograniczonym chomikiem ? mi obecny system craftu w zupełności wystarcza 20 min gateru czy 102 craftu jest ok . wam to przeszkadza ?
ad. 3 to nie ja zacząłem ten temat , co ma cztanie postów do konca ze zmianami w grze ? przemyśl zanim napiszesz.
Mania prześladowcza Wichury  ?
Przejdzie coś takiego ?
Jeśli masz jakiś problem do mnie zapraszam na PW, nie śmieć forum

Tomowolf

• Cute Kittens and stuff.
« Reply #47 on: June 08, 2010, 05:36:18 pm »

OMGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG koniec z tym tematem wy tylko piszecie posty ale sorki KerUr ale już ostro offtopujecie obydwoje .
h

Nice_Boat

• I shot a man in Reno just to watch him die.
« Reply #48 on: June 08, 2010, 05:41:31 pm »

ad. 1 może komisja powodziowa ?

Ironia - trudne słowo.

ad. 2 1-2 powerbuild + 3 alty to w sumie 4-5 altów ?  matematyka nie boli. a gdybyś miał tylko 3 sloty na postacie to bys był ograniczonym chomikiem ? mi obecny system craftu w zupełności wystarcza 20 min gateru czy 102 craftu jest ok . wam to przeszkadza ?

Aktualnie używam 2 powerbuildów i jednego craftera. Inni mają podobnie. 2+1 = 3, nie? Przeszkadza mi wizja kasowania starych postaci bo ktoś sobie wymyślił że to coś zmieni, mimo tego że nie ma nic do rzeczy. Więc pewnie jebałbym system żeby nie skasować. Nie dlatego że nimi gram, tylko dlatego że je lubię. A po co sobie nawzajem życie utrudniać?

ad. 3 to nie ja zacząłem ten temat , co ma cztanie postów do konca ze zmianami w grze ? przemyśl zanim napiszesz.

Oj przepraszam, było trochę ad-personam. Nie zmienia to faktu że każdy na tym boardzie wie czego chcesz i że 2238 ci w obecnym kształcie nie pasi... więc poważnie, to żaden przytyk - może spróbujesz TLA?

KerUr

« Reply #49 on: June 08, 2010, 05:56:35 pm »

Ironia - trudne słowo.

Aktualnie używam 2 powerbuildów i jednego craftera. Inni mają podobnie. 2+1 = 3, nie? Przeszkadza mi wizja kasowania starych postaci bo ktoś sobie wymyślił że to coś zmieni, mimo tego że nie ma nic do rzeczy. Więc pewnie jebałbym system żeby nie skasować. Nie dlatego że nimi gram, tylko dlatego że je lubię. A po co sobie nawzajem życie utrudniać?

Oj przepraszam, było trochę ad-personam. Nie zmienia to faktu że każdy na tym boardzie wie czego chcesz i że 2238 ci w obecnym kształcie nie pasi... więc poważnie, to żaden przytyk - może spróbujesz TLA?

1. no powiedz trudne ?
2. Ty masz 3 inni maja 5 lub 8.  Jebła byś ? to wy jebiecie czy my was ?
3. przeczytaj mój ad. 2 tam jest na samym końcu napisane jaki mam stosunek do obcej wersji - przepraszam ze cie zmuszam do czytania wszystkiego do końca no tak to męczy . może nie ?
Przejdzie coś takiego ?

Tomowolf

• Cute Kittens and stuff.
« Reply #50 on: June 08, 2010, 06:00:52 pm »

TLA jest fajne tylko nie znam ruskiego a wy się kłucicie ile kto ma altów (serdecznie mnie to pier****) Po prostu każdy z nas miał ma lub będzie miał alty to jest nieuniknione jak 2012 (czyli powstanie nowego serweru z plików SDK który rozwali inne :P) A pozatym niewiem czemu się kłócicie - ja np. używam alta do robienia ammo i do robienia panerzry (2lvl bg 2rmorer w jednym) i mam spokoj ia druga postacia chodze na jeta a 3 expie (BG pvp) a 4 gram normalnie proste?. Chyba normalne że jak ci się twoja postać znudzi to robisz sobię nową (ale na starych czasami wchodzisz z celów zapomogai ammo/broni/pancerza) i to wszystko sie nazywa Altowaniem?

Dobra ja już kończe moją dyskusję tutaj a wy się dalej kłuccie w punktach 123
h

Nice_Boat

• I shot a man in Reno just to watch him die.
« Reply #51 on: June 08, 2010, 06:12:04 pm »

blablabla

Zieff. Nie pasi? Zmień server. Mi pasi, dobrze się tu czuję i nawet się urządziłem. A 5 altów? Wybacz, jak się umie to się wciąga nosem, bo nie o alty chodzi.

KerUr

« Reply #52 on: June 08, 2010, 08:13:12 pm »

Zieff. Nie pasi? Zmień server. Mi pasi, dobrze się tu czuję i nawet się urządziłem. A 5 altów? Wybacz, jak się umie to się wciąga nosem, bo nie o alty chodzi.

Nie płacz !!!

A teraz na temat

Czemu ludzie ronią alty ?
- aby móc craftowac wszystko
- dla różnych form zabawy - złodziejstwo , samobójcy . testy rożnych możliwości 
- aby byc uberduper PvPowcem
- itd

Co jest głównym czynnikiem promującym alty ?

Ograniczona ilośc skillpointów. 

Co z tym można zrobić ?
- dodać jeszcze 1 main skill przy tworzeniu postaci
- zwiększyć przypływ skillpointów za INT
- przesunąć progi mnożników skillpointów (o co chodzi ? po przekroczeniu np. 102% otagowanego skilla juz nie dostajesz za 1 skillpoin 2óch tylko przelicznik zostaje zmieniony na 1:1 a im dalej tym schodzi coraz to w dół)

To juz moje druga propozycja - niektórzy nawet 1 nie dali ale w temacie mają chyba z 10 postów i to bynajmniej nic nie wnoszących

Wiecie jaki zakres ma fastrelog ? 120 czy 180 sekund ?

Tak wiem ze skończy sie na biciu piany przez ....
« Last Edit: June 08, 2010, 08:15:10 pm by KerUr »
Przejdzie coś takiego ?

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #53 on: June 08, 2010, 08:57:44 pm »

To juz moje druga propozycja - niektórzy nawet 1 nie dali ale w temacie mają chyba z 10 postów i to bynajmniej nic nie wnoszących

Wiecie jaki zakres ma fastrelog ? 120 czy 180 sekund ?
Nie sraj żarem, bo sam pieprzysz od rzeczy w połowie swoich postów i jeszcze śmiesz pouczać innych.

Fast relog bez cudowania z partycjami to obecnie 3 minuty - tyle trzeba, by poprzednia postać się wylogowała.

Plan jest niezły, mein Bübchen - zablokować przyrost HPków i wybieranie perków po 21 levelu, a zostawić levelowanie i skill pointsy. Tyle że było to po wielokroć omawiane i jakoś entuzjazmu devów nie wywołało, w dodatku zaraz odezwali się kretyni od "it will be abuse!" i po zabawie.
Nie biegaj za stadem.

KerUr

« Reply #54 on: June 08, 2010, 09:24:26 pm »

Nie sraj żarem, bo sam pieprzysz od rzeczy w połowie swoich postów i jeszcze śmiesz pouczać innych.

Fast relog bez cudowania z partycjami to obecnie 3 minuty - tyle trzeba, by poprzednia postać się wylogowała.

Plan jest niezły, mein Bübchen - zablokować przyrost HPków i wybieranie perków po 21 levelu, a zostawić levelowanie i skill pointsy. Tyle że było to po wielokroć omawiane i jakoś entuzjazmu devów nie wywołało, w dodatku zaraz odezwali się kretyni od "it will be abuse!" i po zabawie.

chciałbym srac żarem !!!!!

czyli obecnie fastrelog polega na wylogowaniu postaci z serwa bo tyle to trwa - wiec niech zwieksza czas wylogowywania postaci i zlikwidują to niby sztuczne ograniczeni 10 min, to nie bedzie fastreloga chyba

Ich bin nicht dein  Bübchen Pedal - ale po co niech zrobią tylko którąś z tych zmian co podałem - wszystko po staremu ale z wiekszą ilością SP

Przejdzie coś takiego ?
« Reply #55 on: June 08, 2010, 10:06:40 pm »

Co z tym można zrobić ?
- dodać jeszcze 1 main skill przy tworzeniu postaci
- zwiększyć przypływ skillpointów za INT
- przesunąć progi mnożników skillpointów (o co chodzi ? po przekroczeniu np. 102% otagowanego skilla juz nie dostajesz za 1 skillpoin 2óch tylko przelicznik zostaje zmieniony na 1:1 a im dalej tym schodzi coraz to w dół)
Rzucasz pomyslami bez przemyslenia, powiedzialbym chaotycznie i bez logiki, pomijajac juz fakt ze odkrywasz Ameryke na nowo a caly temat byl juz walkowany wiele razy. To co wymieniles niczego nie zmieni zapoznaj sie ze znaczeniem slowa "powerbuild" i jeszcze raz przemysl jak to sie ma do w/w. Fastrelogi i Duallogi powinny byc dozwolone - dla "wyrownania szans" z prostego powodu - mozna z tym walczyc ale nie mozna tego pokonac. Gracze ktorzy posiadaja "mozliwosc" beda altowac/duallogowac bez ograniczen, oficjalne dopuszczenie/umozliwienie tych mozliwosci, skutecznie ukruci te dysputy i placze. Skoro nie potrafia z tym odpowiednio walczyc, powinni to zalegalizowac. Mam mozliwosc dual logowania/fast relogowania i korzystam z tych dobrodziejstw, jednak osobiscie mazy mi sie FO bez altow... Trzeba oczekiwac "uwolnienia" FO i wielu nowych "innowacyjnych" serwerow...

KerUr blaznisz sie z wiadomosci na wiadomosc...
« Reply #56 on: June 08, 2010, 10:54:36 pm »

Witam

Zatem krótko i na temat:

Mojim zdaniem ograniczyć alty można tylko w jeden sposób. Ograniczając mozliwosci tworzenia postaci.

Tak by np :
w skills był 180% max
w Special minimum 2 czy 3 a max 9 (10 mozna by było otrzymac tylko prekiem)
Co ograniczało by power buildy (tak by bardziej opłacalna była postać wszechstronna).
(to tylko przykłady)

Ale tak zeby nie ograniczyc zróżnicowania postaci.

The Scars
« Reply #57 on: June 08, 2010, 11:04:55 pm »

Jedynym rozsądnym sposobem na redukcję altów na serwerze jest pozbycie się przyczyny, dla której ludzie je tworzą. Temat jest oklepany i chyba wszyscy wiedzą w czym rzecz. Tutaj zrobiłem niedawno poll na ten temat. Wyniki są o tyle zaskakujące, że level capacity został wprowadzony już ponad rok temu i zapewne znaczna część osób, którym się to nie podobało, już dawno zdążyła opuścić serwer. Mimo wszystko, wciąż ponad połowa graczy chciałaby móc więcej osiągnąć, grając tylko jedną postacią.

Myślę, że wprowadzając tak restrykcyjne ograniczenie levelu, devsi po prostu poszli na łatwiznę. Fallout to zawsze była gra w stylu ”one man army” i ten system awansowania i rozwoju postaci kompletnie nie nadaje się do mmorpg. Ludzie stawali się zbyt potężni, ale powodem był nie tyle poziom postaci, co ilość hp, jaką można było posiadać. W związku z tym to właśnie ilość hp powinna zostać ograniczona, a nie level.

Podsumowując – odblokowanie zdobywania leveli, przy jednoczesnym zablokowaniu ilości hp oraz dodanie pewnej ilości nowych perków (żeby było w czym wybierać na wyższych poziomach) powinno skutecznie i elegancko zmniejszyć ilość altów, zaśmiecających obecnie 2238.

EDIT:

...

Jeszcze więcej ograniczeń?  ;) Fleczer.. nie w tą stronę kombinujesz  ;)
« Last Edit: June 08, 2010, 11:24:11 pm by Elmehdi »

Nalewator

• shhhhh...
« Reply #58 on: June 09, 2010, 01:01:43 pm »

Jedynym rozsądnym sposobem na redukcję altów na serwerze jest pozbycie się przyczyny, dla której ludzie je tworzą. Temat jest oklepany i chyba wszyscy wiedzą w czym rzecz. Tutaj zrobiłem niedawno poll na ten temat. Wyniki są o tyle zaskakujące, że level capacity został wprowadzony już ponad rok temu i zapewne znaczna część osób, którym się to nie podobało, już dawno zdążyła opuścić serwer. Mimo wszystko, wciąż ponad połowa graczy chciałaby móc więcej osiągnąć, grając tylko jedną postacią.

Myślę, że wprowadzając tak restrykcyjne ograniczenie levelu, devsi po prostu poszli na łatwiznę. Fallout to zawsze była gra w stylu ”one man army” i ten system awansowania i rozwoju postaci kompletnie nie nadaje się do mmorpg. Ludzie stawali się zbyt potężni, ale powodem był nie tyle poziom postaci, co ilość hp, jaką można było posiadać. W związku z tym to właśnie ilość hp powinna zostać ograniczona, a nie level.

Podsumowując – odblokowanie zdobywania leveli, przy jednoczesnym zablokowaniu ilości hp oraz dodanie pewnej ilości nowych perków (żeby było w czym wybierać na wyższych poziomach) powinno skutecznie i elegancko zmniejszyć ilość altów, zaśmiecających obecnie 2238.

W końcu ktoś gada z sensem  :)

KerUr

« Reply #59 on: June 09, 2010, 02:21:25 pm »

Rzucasz pomyslami bez przemyslenia, powiedzialbym chaotycznie i bez logiki, pomijajac juz fakt ze odkrywasz Ameryke na nowo a caly temat byl juz walkowany wiele razy. To co wymieniles niczego nie zmieni zapoznaj sie ze znaczeniem slowa "powerbuild" i jeszcze raz przemysl jak to sie ma do w/w. Fastrelogi i Duallogi powinny byc dozwolone - dla "wyrownania szans" z prostego powodu - mozna z tym walczyc ale nie mozna tego pokonac. Gracze ktorzy posiadaja "mozliwosc" beda altowac/duallogowac bez ograniczen, oficjalne dopuszczenie/umozliwienie tych mozliwosci, skutecznie ukruci te dysputy i placze. Skoro nie potrafia z tym odpowiednio walczyc, powinni to zalegalizowac. Mam mozliwosc dual logowania/fast relogowania i korzystam z tych dobrodziejstw, jednak osobiscie mazy mi sie FO bez altow... Trzeba oczekiwac "uwolnienia" FO i wielu nowych "innowacyjnych" serwerow...

KerUr blaznisz sie z wiadomosci na wiadomosc...

czyli co pozostaje mi życzyć wam "Smaczniej kupy"
Przejdzie coś takiego ?
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 15

Page created in 0.093 seconds with 26 queries.