fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • January 03, 2025, 09:51:19 pm
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 51 52 [53] 54 55 ... 60

Author Topic: Pytania i odpowiedzi  (Read 163909 times)

Re: Pytania i odpowiedzi
« Reply #780 on: February 27, 2013, 10:50:35 pm »

Hej. Jestem tu nowy i mam pytanie/problem dotyczace reputacji w miastach... Zaczalem gre i tak jakos mi sie zaaatakowalo patrol vault city w encounterze i mi spadla reputacja (zakladam ze to od tego) :P

Jak podniesc sobie reputacje w vault city tak zeby mnie nie atakowaly ich patrole ? Z gory dzieki za pomoc ;]
« Reply #781 on: February 27, 2013, 10:56:54 pm »

http://fo2238.fodev.net/wiki/Karma

Masz tam wypisane co sprawia podskoczenie reputacji, ale tak czy inaczej najlepiej jest czekać, ale tylko jak masz poniżej -200. Reputacja między -300 a 0 jest nie groźna i powinieneś ją zignorować, nic ci nie ujmuje.
« Reply #782 on: February 28, 2013, 04:53:59 pm »

Dzieki ;]
To kolejne pytania:
1. W kliencie jest info/napis ze to open beta - czesto sa wipe postaci (czy w ogole sa ) ?
2. Kiedy koniec bety i bedzie dzialalo normalnie ? - tego info tez nigdzie znalezc nie moglem.
3. Jesli sa wipe postaci to kiedy mozna sie spodziewac kolejnego ?
Bo zaczynac grac tylko po to zeby za chwile ci wszystko skasowali to zadna zabawa w sumie, lepiej troche poczekac ;]

4. Jak zarabiac capsy ? Bo poza questami to w npcow ciezko cokolwiek wyciagnac. Nawet jak ma sie jakis sprzet to malo ktory npc chce go w ogole kupic... sporo rozwiazan jest nastawionych jak by "przeciwko" nowym graczom. To tak ma byc czy to efekt prob i bledow i z czasem sie zmieni ?

kompreSor

• FOnline 3
« Reply #783 on: February 28, 2013, 05:19:46 pm »

Dzieki ;]
To kolejne pytania:
1. W kliencie jest info/napis ze to open beta - czesto sa wipe postaci (czy w ogole sa ) ?
2. Kiedy koniec bety i bedzie dzialalo normalnie ? - tego info tez nigdzie znalezc nie moglem.
Bo zaczynac grac tylko po to zeby za chwile ci wszystko skasowali to zadna zabawa w sumie, lepiej troche poczekac ;]

4. Jak zarabiac capsy ? Bo poza questami to w npcow ciezko cokolwiek wyciagnac. Nawet jak ma sie jakis sprzet to malo ktory npc chce go w ogole kupic... sporo rozwiazan jest nastawionych jak by "przeciwko" nowym graczom. To tak ma byc czy to efekt prob i bledow i z czasem sie zmieni ?
wipe'y są! od 2 tyg do 2 lat
koniec bety???? na to pytanie nigdy nie usłyszysz odpowiedzi
kiedy kolejny wipe? każdy GM/DEV ci powie że soon, czyli czas nie określony
na czwarte pytanie niech ci odpowie ktoś kto je zbierał, bo ja ich nie zbieram.

Tomowolf

• Cute Kittens and stuff.
« Reply #784 on: February 28, 2013, 05:21:06 pm »

Dzieki ;]
To kolejne pytania:

1.Ok rok - półtora.
2.Nigdy, xD.
3.Zdaje mi się że ta sesja służy bardziej do dodawania mniejszych zmian, więc przez parę miesięcy można grać spokojnie.
4.Slave runy, sprzedawanie dzid, kradnięcie MFC/SS/5mm ap z BoS/Enklawy i sprzedawanie graczom, ewentualnie szukanie BP, ale to mija się z celem, bo nikt nie potrzebuje bp na plasma pistola czy też stimpaka.
h
« Reply #785 on: March 01, 2013, 02:53:46 am »

Dzięki.
Zatem jeszcze pare pytan:
1. Nigdzie nie moge znalezc info ile pkt kosztuje rozwoj danego skila. Wiem ze do poziomu 100 1 za 1 lub 1 za 2 jesli to tag skill. Ale jaki jest koszt rozwoju potem tak zwyklego skila jak i tag sila? Jak wygladaja te progi ?

2. Znalazlem informacje o towarzyszach (companions). Super wszystko opisane tylko oczywiscie nie ma info gdzie moge takiego dostac ? ;]

DocAN.

• Testing FO: Reloaded
« Reply #786 on: March 01, 2013, 12:23:51 pm »

Dla otagwanych skilli masz:
101 -126 - 2 za 2
126 -151 -3 za 2
151 -176 - 4 za 2
176 - 201 -5 za 2
201 - 300 - 6 za 2

Nieotagowane - za to samo masz plus 1

Polecam Fonline Character Planer

Companionów szukaj w barach.
FOnline: Reloaded - Post apocalyptic mmorpg
« Reply #787 on: March 02, 2013, 03:53:39 am »

oo ;] ten character planner sie przyda, wiellkie dzieki !

1.Mam tez takie pytanko co do naprawy sprzetu: da sie naprawiac tylko za pomoca tego samego typu broni/zbrojki czy mozna np combat armor naprawic czyms innym niz inna combat armot itp. (nawet jak nie sprzetem to chyba powinny byc jakies materialy/narzedzia do naprawiania tego, nie ? )  ??

2.Jest gdzies jakis oreintacyjny cennik ile co kosztuje - miedzy graczami ?  np. combat armor / combat armor mark II  lub pistolet 223 (w kapslach ) Jestem tu totalnym noobem i nie wiem na razie co ile jest warte a nie chce sie dac oszukac ;]

3.Sa organizowane jakies wzglednie bezpieczne wspolne wyprawy gdzies ect. ? Bo na razie to co spotkalem jakiegos gracza to albo uciekal albo chcial mnie zabic/zabil...  0 gry multiplayer a to chyba jednak z mysla o multiplayer powstalo :P

4. Czy szanse rozkladania itemow na czesci za pomoca science zaleza od % zniszczenia przedmiotu czy tylko od mojego skila ?

5. Poczytalem sobie o tych blueprintach i na wiki jest napisane ze mozna je wyciagnac ze skrzynek z encounterow ale nie znalazlem informacji ile trzeba lockpicka zeby otworzyc taka skrzynke z encountera ?

6. Ile kosztuje samochod (najlepiej taki fajny jak byl w fallout 2 z duzym bagaznikiem) i gdzie go kupic ?
« Last Edit: March 02, 2013, 04:20:51 am by Lone Ranger »

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #788 on: March 02, 2013, 07:11:13 am »

1. Tylko tym samym przedmiotem. Co "powinno" a co nie - daj spokój, gdzie zaczyna się 2238, kończy logika. Jak wojsko.

2. Nie mam pojęcia.

3. W czasach, kiedy na serwerze było więcej niż kilkadziesiąt osób, owszem były takie wyprawy, organizowane spontanicznie przez graczy. Czasami jedna grupa wpadała na drugą i było śmiesznie, samotne spotkania przebiegały zazwyczaj jak opisujesz - walka lub ucieczka.
Aha, to powstało jako faction mod, czyli z myślą o większych grupach. Mimo prób nerfienia tego i owego nadal jest tak, że pojedynczy gracz ma gorzej i dostaje po dupie od zorganizowanych band. Ale tego się już nie znerfi, bo to matematyka.

4. Im więcej % Science, tym teoretycznie więcej surowców. Jest też support perk o nazwie bodajże Dismantler, jak masz 150% Science to można go wziąć. Najlepiej mieć do rozkręcania alta z możliwie wysokim Science.

5. 250-300% plus wytrychy. Najlepiej mieć do tego alta.

6. Ceny są dynamiczne, im więcej osób kupuje tym wyższa cena (nie ja to wymyśliłem). Kupuje się w New Reno, w garażu T-Roya (czy tam T-Raya, nigdy nie wiem). Można też kupić jednoosobowy wózek w Junkyard niedaleko San Francisco, jeśli masz Fuel Cell Controller. To ostatnie można znaleźć we wraku samochodu w losowych encounterach miejskich.
Nie biegaj za stadem.

« Reply #789 on: March 02, 2013, 07:25:48 am »

thx ;]
to jeszcze jedno pytanie...

W zasadach na forum jest jasno cytuje:
"- Using alts (that means dual log - playing with more than one character at time, even with two computers)."

a jak czytam to sporo osob otwarcie pisze o altach i ich uzywaniu. Te zasady sa nieaktualne czy po prostu wszyscy maja to gdzies i nikt tego nie pilnuje ? :P
« Reply #790 on: March 02, 2013, 09:41:22 am »

W zasadach na forum jest jasno cytuje:
"- Using alts (that means dual log - playing with more than one character at time, even with two computers)."

a jak czytam to sporo osob otwarcie pisze o altach i ich uzywaniu. Te zasady sa nieaktualne czy po prostu wszyscy maja to gdzies i nikt tego nie pilnuje ? :P

Czytaj ze zrozumieniem, a daleko zajdziesz.
Chodzi tu o dualog - granie na dwóch postaciach z jednego IP jednocześnie.
« Reply #791 on: March 02, 2013, 10:24:01 am »

oo ;] ten character planner sie przyda, wiellkie dzieki !

1.Mam tez takie pytanko co do naprawy sprzetu: da sie naprawiac tylko za pomoca tego samego typu broni/zbrojki czy mozna np combat armor naprawic czyms innym niz inna combat armot itp. (nawet jak nie sprzetem to chyba powinny byc jakies materialy/narzedzia do naprawiania tego, nie ? )  ??

2.Jest gdzies jakis oreintacyjny cennik ile co kosztuje - miedzy graczami ?  np. combat armor / combat armor mark II  lub pistolet 223 (w kapslach ) Jestem tu totalnym noobem i nie wiem na razie co ile jest warte a nie chce sie dac oszukac ;]

3.Sa organizowane jakies wzglednie bezpieczne wspolne wyprawy gdzies ect. ? Bo na razie to co spotkalem jakiegos gracza to albo uciekal albo chcial mnie zabic/zabil...  0 gry multiplayer a to chyba jednak z mysla o multiplayer powstalo :P

4. Czy szanse rozkladania itemow na czesci za pomoca science zaleza od % zniszczenia przedmiotu czy tylko od mojego skila ?

5. Poczytalem sobie o tych blueprintach i na wiki jest napisane ze mozna je wyciagnac ze skrzynek z encounterow ale nie znalazlem informacji ile trzeba lockpicka zeby otworzyc taka skrzynke z encountera ?

6. Ile kosztuje samochod (najlepiej taki fajny jak byl w fallout 2 z duzym bagaznikiem) i gdzie go kupic ?
2. Luźno określone ceny, dzięki nim można wywnioskować jakich cen można się mniej więcej spodziewać: http://fodev.net/forum/index.php/topic,27099.msg231568.html#msg231568
3. Musisz znaleźć dobrą dla siebie ekipę, tylko nie ogłaszając się na tym forum, bo każdy tu będzie biadolił że przecież gra jest martwa. Odezwie się tylko racoon, gimmi czy jakoś tak i inny gimazjalista. Raczej szukaj osób niezwiązanych z polskim podforum fonline2238, lecz w grze, w miastach albo na encounterach. Jak zobaczysz polski nick to nawiązuj rozmowę, jeśli nic nie powiesz to zostaniesz zastrzelony ;D
5. Warto dodać, że skrzynie mają różny skill wymagany do otwarcia bo ja otworzyłem skrzynię postacią, która miała 20LP. Więc im więcej lockpick, tym większa szansa, moim zdaniem skrzynki mają wymagania 0-250 lockpick. Im więcej nabijesz skilla tym, większa szansa, poza tym zestawy wytrychów dodają duży bonus skilla, więc wcale nie jest jest to tak znerfione, jak wichura opisuje. Poza tym szukając skrzynek będziesz chodził po enco-ruinach gdzie poza tym można znaleźć bardzo wartościowy fuel cell controller warty parę tyś kapsli oraz dużo junku, a ten przy dużych ilościach też jest w cenie, bo potrzeba go bardzo dużo na bazę.
« Last Edit: March 02, 2013, 10:33:31 am by Dozer »
« Reply #792 on: March 02, 2013, 01:01:14 pm »

i czytając później to:
6. Ceny są dynamiczne, im więcej osób kupuje tym wyższa cena (nie ja to wymyśliłem)

Parskam śmiechem.  ;D

Lone Ranger - idź do jego warsztatu, bez kapsli! Rozwal T-Reya i poczekaj na jego respawn. Ceny aut będą wyzerowane.
« Reply #793 on: March 03, 2013, 02:50:38 am »

Big thx ! ;]

Suchajcie to jeszcze pytanie drazace dalej te alty i duallog bo ja noob calkowity w grach onlinowych jestem i chyba nie rozumiem za bardzo calej idei tego rozwiazania:
Mozna miec 2 postacie w tym 1 walczaca a druga z repair/science i obe beda sobie w 1 namiocie, jedna bedzie robila itemy drugiej ale nie moze byc sytuacji gdy obie te postacie beda zalogowane jednoczesnie ? (bo jak tak to po co to ograniczenie z zalogowaniem w tym samym czasie ? )

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #794 on: March 03, 2013, 10:03:20 am »

Postaci możesz mieć pierdylion, dopóki nie ganiasz pięcioma naraz na multilogu, nikt się nie czepia.

Przydatne będą:
- drwal do zbierania, łażenia po mapie, strzelania do gekonów, craftingu (150% Repaira, 150+% Outdoora, 150% Small Guns czy co tam wolisz)
- otwieracz do skrzynek z BluePrintsami (200%+ Lockpicka)
- złodziej do skubania patroli Enklawy/BoSu z MFC/Superstimpaków (150%+ Steal)
- rozkręcacz do pozyskiwania surowców ze śmieci (150%+ Science)
- handlarz z dużym barterem (150%+), Outdoorem i udźwigiem (100+)
I do tego jakaś bojówka, na której zaopatrzenie będziesz żmudnie pracował kilka godzin, żeby sobie postrzelać dwa kwadranse. Cała ta czereda może mieszkać w jednym namiocie lub bazie, najtańsza baza kosztuje 10k kapsli + materiały (patyczki, złom, takie różne).
Witaj na 2238.
Nie biegaj za stadem.

Pages: 1 ... 51 52 [53] 54 55 ... 60

Page created in 0.098 seconds with 21 queries.