1. Tylko tym samym przedmiotem. Co "powinno" a co nie - daj spokój, gdzie zaczyna się 2238, kończy logika. Jak wojsko.
2. Nie mam pojęcia.
3. W czasach, kiedy na serwerze było więcej niż kilkadziesiąt osób, owszem były takie wyprawy, organizowane spontanicznie przez graczy. Czasami jedna grupa wpadała na drugą i było śmiesznie, samotne spotkania przebiegały zazwyczaj jak opisujesz - walka lub ucieczka.
Aha, to powstało jako faction mod, czyli z myślą o większych grupach. Mimo prób nerfienia tego i owego nadal jest tak, że pojedynczy gracz ma gorzej i dostaje po dupie od zorganizowanych band. Ale tego się już nie znerfi, bo to matematyka.
4. Im więcej % Science, tym teoretycznie więcej surowców. Jest też support perk o nazwie bodajże Dismantler, jak masz 150% Science to można go wziąć. Najlepiej mieć do rozkręcania alta z możliwie wysokim Science.
5. 250-300% plus wytrychy. Najlepiej mieć do tego alta.
6. Ceny są dynamiczne, im więcej osób kupuje tym wyższa cena (nie ja to wymyśliłem). Kupuje się w New Reno, w garażu T-Roya (czy tam T-Raya, nigdy nie wiem). Można też kupić jednoosobowy wózek w Junkyard niedaleko San Francisco, jeśli masz Fuel Cell Controller. To ostatnie można znaleźć we wraku samochodu w losowych encounterach miejskich.