fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 22, 2024, 01:50:23 pm
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: [1] 2 3 ... 15

Author Topic: Rozwiązanie problemu setek altów.  (Read 45917 times)

vilaz

• #1 Cat's Paw Fan!
Rozwiązanie problemu setek altów.
« on: June 07, 2010, 10:28:54 pm »

Temat poruszany setki razy, ale chyba ani razu nie widziałem takowego pomysłu.

A co jeśliby zgodzić się na alty, ale po prostu postarać się o lepszą kontrolę nad nimi. Dla przykładu aby zagrać w FOnline trzeba założyć konto, a na tym koncie można będzie robić postaci. Tak więc mamy konto o nazwie Johnny a na nim parę postaci 1. Zenon 2. Brunhilda itp. Jeżeli ktoś w wesoły sposób będzie przeskakiwać z postaci na postać, będzie to bardzo łatwo rejestrowane. Tymczasem przeskoki z konta na konto będą niemożliwe lub bardzo ograniczone.

To tylko taka wolna myśl. Opieprzajcie mnie do woli :] jeżeli już było to spacyfikujcie. Proponuję tutaj, ponieważ głupio mi pisać na ogólnym z taką bzdurą ^^.

Kolorki bo lubię :>
Polskie Pustkowia http://forum.newfmc.pl
Re: Rozwiązanie problemu setek altów.
« Reply #1 on: June 07, 2010, 11:34:28 pm »

to ludzie będą zakładali po kilka kont
pomysł dobry, bo umożliwiałby zmianę hasła, ale nie wierze by pomógł w rozwiązaniu problemu altów

Florek

• Bang Bang Smash
« Reply #2 on: June 07, 2010, 11:47:35 pm »

to ludzie będą zakładali po kilka kont
pomysł dobry, bo umożliwiałby zmianę hasła, ale nie wierze by pomógł w rozwiązaniu problemu altów
Precie zmiana hasła to żaden problem: changepassword haslostare haslonowe

Igliczka

• Bite me!
« Reply #3 on: June 08, 2010, 12:15:14 am »

skoro zlikwidowali opcje typu co partycja to dzialajacy alt to wystarczy zwalczyc fast relogi dla uzytkownikow i plusow neostrad etc. o ile to w ogule mozliwe po przyznam szczerze ze niewiem, ale jesli tak to dac relog time 2 godzinki i nara
"I'm not going anywhere 'til I stomp your ugly mug out of existence."
« Reply #4 on: June 08, 2010, 01:08:23 am »

Tak, tak wspaniala mysl! GENIALNE, GIENIUSZ ABSOLUTNY!
Tymczasem przeskoki z konta na konto będą niemożliwe lub bardzo ograniczone.
Doprawdy? Swoja racje w 'zabezpieczeniu' FO juz wyrazilem w innym temacie, wiec poza ironia nie stac mnie na nic wiecej. Przeraza mnie jednak fakt ze zamiast wprowadzic proste zabezpieczenia to pieprza sie z FOV...

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #5 on: June 08, 2010, 01:19:22 am »

skoro zlikwidowali opcje typu co partycja to dzialajacy alt
Że co?

A tak właściwie po co "rozwiązywać problem altów"? Nie lepiej zlikwidować ten dziwny ogranicznik, który i tak nic nie daje, olać jakieś klucze sprzętowe, przypisywanie do myszki, przekątnej ekranu i układu klawiatury, umieścić dużymi czerwonymi literami "immediate relog allowed" i skupić się na ważniejszych rzeczach?
Pojawi się zarzut, że w walkach o miasta jakieś nuby zawieszają pierdyliard altów i relogują na następnego, jak tylko ich ludzik padnie. Po pierwsze to i tak będzie nadal wyglądało w ten sposób, bo trzeba by zmienić ludzi i oduczyć ich kombinować, a nie babrać się z grą, a po drugie toczy się właśnie dyskusja o kształcie TC i diabli wiedzą, co z tego wyniknie.
« Last Edit: June 08, 2010, 01:44:49 am by Wichura »
Nie biegaj za stadem.

« Reply #6 on: June 08, 2010, 09:36:14 am »

Lepszym rozwiązaniem byłoby moim daniem zwiększenie lvl cap tak, aby gracze mogli stworzyć semi-universalne postacie. Bo teraz niestety aby być skutecznym w pvp trzeba robić te pieprzone alty. Żeby jakaś umiejętność w ogóle sie przydala, to musi być na poziomie grubo ponad 100, a to jest bardzo skillpointsożerne:) Do tego możnaby usunąć zdobywanie perkow po 21lvl i przyrostu hp.

« Reply #7 on: June 08, 2010, 09:47:25 am »

Że co?

A tak właściwie po co "rozwiązywać problem altów"? Nie lepiej zlikwidować ten dziwny ogranicznik, który i tak nic nie daje, olać jakieś klucze sprzętowe, przypisywanie do myszki, przekątnej ekranu i układu klawiatury, umieścić dużymi czerwonymi literami "immediate relog allowed" i skupić się na ważniejszych rzeczach?
Pojawi się zarzut, że w walkach o miasta jakieś nuby zawieszają pierdyliard altów i relogują na następnego, jak tylko ich ludzik padnie. Po pierwsze to i tak będzie nadal wyglądało w ten sposób, bo trzeba by zmienić ludzi i oduczyć ich kombinować, a nie babrać się z grą, a po drugie toczy się właśnie dyskusja o kształcie TC i diabli wiedzą, co z tego wyniknie.

Popieram. :)

Lepszym rozwiązaniem byłoby moim daniem zwiększenie lvl cap tak, aby gracze mogli stworzyć semi-universalne postacie. Bo teraz niestety aby być skutecznym w pvp trzeba robić te pieprzone alty. Żeby jakaś umiejętność w ogóle sie przydala, to musi być na poziomie grubo ponad 100, a to jest bardzo skillpointsożerne:) Do tego możnaby usunąć zdobywanie perkow po 21lvl i przyrostu hp.

Zwiększenie maksymalnego poziomu to nie rozwiązanie problemu. Gdybym mógł robić postać do np. 28 lvl to nadaj moja bojówka skupiałaby się na tym, żeby być bojówką, czyli: więcej perków pvp, więcej SP do FA, DOC, Outdoorsmana(o skillu bojowym nie wspomnę bo i tak już mam tam wystarczająco SP). Gdyby Zwiększono maksymalny poziom alty nadal by istniały, tylko byłyby jeszcze lepsze w tym co robią. :)

Bartosz

• Rotator
  • There'd better be a killer reason...
« Reply #8 on: June 08, 2010, 11:23:21 am »

Nawet jeśli to nie rozwiązuje problemu altów, to jednak system konto-gracze byłby wygodny z racji możliwości rezerwowania nazwy gracza (nazwy gangu), co uniemożliwiło by cwaniakom podkradanie nazw po wipe.

Dlatego takowy system jest w planach (bliższych czy dalszych to się okaże:) ).
« Reply #9 on: June 08, 2010, 12:16:50 pm »

Zwiększenie maksymalnego poziomu to nie rozwiązanie problemu. Gdybym mógł robić postać do np. 28 lvl to nadaj moja bojówka skupiałaby się na tym, żeby być bojówką, czyli: więcej perków pvp, więcej SP do FA, DOC, Outdoorsmana(o skillu bojowym nie wspomnę bo i tak już mam tam wystarczająco SP). Gdyby Zwiększono maksymalny poziom alty nadal by istniały, tylko byłyby jeszcze lepsze w tym co robią. :)

W pewnym momencie ladowanie punktow w small guns/first aid/doca przestaloby byc oplacalne. Poza tym od razu w poscie wyzej zaznaczylem, ze musialoby sie to wiazac z wylaczeniem perkow i przyrastajacego hp po 21lvl. Bo jesli nie to faktycznie: robie postac z 400-500hp i do tego first aid jak najwyzszy zeby szybko sie leczyc.

Zresztą nie myślałem szczególnie o rozwiązaniu problemu tylko wskazalem przyczyne: malo skillpointsów utrudnia zrobienie uniwersalnej postaci. Dlatego robienie altów staje sie koniecznością.
« Last Edit: June 08, 2010, 12:23:06 pm by Rejfyl »
« Reply #10 on: June 08, 2010, 12:48:49 pm »

Nie tylko skill pointy się liczą. Oczywiście częściowo ograniczyłoby to użycie altów, bo zamiast 5 postaci-crafterów/taxówek można byłoby mieć 1-2, ale w przypadku bojowych postaci skończyłoby się pewnie 250% w skilla bojowego,  a reszta w fa/doc/outdoor na potęgę.

Nie istnieje chyba żaden prosty sposób na zlikwidowanie altów, nawet przy użyciu kont i drastycznych metod identyfikacji gracza (w stylu tego jak robią np. poker roomy, czyli skan dowodu tożsamości, nawet jeśli to brzmi zabawnie ;) ), zawsze znajdzie się ktoś, kto ma 2 kompy, 2 łącza a dowód od kogoś na chwilę pożyczył :) i będzie sobie śmiało przeskakiwał z postaci na postać lub po prostu naraz grał na 2...

KerUr

• Jestem roztańczonym pyłem tego świata! - Tyler Dur
« Reply #11 on: June 08, 2010, 01:39:36 pm »

owszem jest 1 i to chyba w miarę proste.

Zakładając ze 2 kompy da sie jeszcze przeboleć (ba nawet 3) ( chyba nikt nie mieszka w kafejce internetowej)  i te 2 alty w 1 czasie sobie cos tam robiła , to wykorzystywanie 1 kompa do obsługiw tym samym czasie (ok 5 min) powyżej 1 postaci jest wykroczeniem banowanym permanentnie.

Zasada powinna byc taka 1 komp 1 postac + 10 min na relog.

Jak tego dokonać ?

1. wprowadzić w menu głównym klienta miejsce na max 2 lub 3 chary które były by sztywno przypasowane do klienta zapisanego na dysku. Chcesz zmienić postać na inną niz te obecne ? skasuj jedną z używanych, i w to miejsce wprowadź nową
Wybór postaci następował by poprzez podświetlenie nicku.

2.Spersonalizować klienta gry do postaci. Podobno system z partycjami pendrivami itp został juz zablokowany wiec teraz wystarczy tylko wprowadzić w plikach (kilkunastu najlepiej i w jakis utajniony sposób oraz częstymi zmianami położenia oraz rotacji plików przy update'cie) klienta gry zapis o ostatnim logowaniu na dany nick. Przy wchodzeniu do gry klient i zapis na serwerze został by sprawdzany.

na przykładzie moich 2 postaci i 3 zmyślonej

nick Kerur      log 2010.06.08 13.33 log off  2010.06.08 13.50
nick PROstak  log 2010.06.08 14.00 log off  2010.06.08 14.50
nick KerUr      log 2010.06.08 14.55 fail 
nick Jacie       log 2010.06.08 15:10 fail

Mania prześladowcza Wichury  ?
Przejdzie coś takiego ?
Jeśli masz jakiś problem do mnie zapraszam na PW, nie śmieć forum
« Reply #12 on: June 08, 2010, 01:42:05 pm »

Niestety nadal można sie fast relogować korzystajac z kilku róznych partycji. Wiec to nic nie da.

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #13 on: June 08, 2010, 01:56:42 pm »

Podobno system z partycjami pendrivami itp został juz zablokowany
Odrobina zabawy, jeden stary pendrive i proszę:

Czas oczekiwania na relog = czas potrzebny na uruchomienie klienta z drugiej partycji.

Naprawdę, blokowanie tego nie ma sensu. Jak zniknie ten sposób, automagicznie ktoś wynajdzie kolejny, a jak już zostaną tylko dwa, trzy, cztery komputery naraz jako obejście blokady, to znajdzie się co najmniej jeden zapaleniec, który to wykorzysta. A potem kolejny, bo okryć się hańbą i przegrać nie można i tak dalej.
Nie biegaj za stadem.

KerUr

• Jestem roztańczonym pyłem tego świata! - Tyler Dur
« Reply #14 on: June 08, 2010, 02:08:29 pm »

Odrobina zabawy, jeden stary pendrive i proszę:

Czas oczekiwania na relog = czas potrzebny na uruchomienie klienta z drugiej partycji.

Naprawdę, blokowanie tego nie ma sensu. Jak zniknie ten sposób, automagicznie ktoś wynajdzie kolejny, a jak już zostaną tylko dwa, trzy, cztery komputery naraz jako obejście blokady, to znajdzie się co najmniej jeden zapaleniec, który to wykorzysta. A potem kolejny, bo okryć się hańbą i przegrać nie można i tak dalej.

Dlatego użyłem słowa podobno
Ok wiec nadal pnedrivy za 30zl działają :/

Co do zapaleńcow to juz tego sie nie powstrzyma, tylko ilu takich jest by wydac nawet te 200-300 zl by sobie poaltowac na jakimś starym wraku kompa z komisu

Pozwalając im nadal altowac i mówię tu głownie o PvP owcach,  pozwalamy na ustalenie ich zasad , przejeli juz gre robiąc z niej chorą napierdalankę a teraz jeszcze mnożą swoje alty bojowe na potęgę.   

Morał ? Ograniczyc PvP 

PS o qrwa kamien mi wyleciał z monitora  !!!  co zabrakło amunicji do minguna ?
Mania prześladowcza Wichury  ?
Przejdzie coś takiego ?
Jeśli masz jakiś problem do mnie zapraszam na PW, nie śmieć forum
Pages: [1] 2 3 ... 15

Page created in 0.325 seconds with 22 queries.