fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 22, 2024, 08:08:42 pm
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15

Author Topic: Rozwiązanie problemu setek altów.  (Read 45920 times)

Wichura

• High-Tech Troll
Re: Rozwiązanie problemu setek altów.
« Reply #60 on: June 09, 2010, 03:16:02 pm »

Ktoś każe ci tu siedzieć? Jakiś obowiązek trzyma? Wszak w kupie siedzą tylko muchy, głupawe insekty.
Bzz, bzz :>
Nie biegaj za stadem.

« Reply #61 on: June 09, 2010, 06:16:20 pm »

Nie i chuj! Ma być tak jak KerUr zarządzi. Pewnie została mu jeszcze zadra w sercu po tym, jak jego propozycje zmian w grze zostały wyśmiane i odrzucone:  http://fodev.net/forum/index.php?topic=3222.0.

Cieszę się, że ktoś zapełnił na forum lukę po Xoenie. Jednak nie ma ludzi niezastąpionych;D No i ta kolorowanka w postach.. POEZJA!

*wraca to żarcia gówna...eee grania w fonline 2238*
« Last Edit: June 09, 2010, 06:23:01 pm by Rejfyl »

Bartosz

• Rotator
  • There'd better be a killer reason...
« Reply #62 on: June 09, 2010, 06:57:38 pm »

Zastanawiam się cały czas czy zamknąć ten wątek, czy może jescze poczekać, aż rozrośnie się tak szybko jak słynny już temat o zaginionej krowie.

Chyba jednak zamknę.
« Reply #63 on: June 09, 2010, 07:41:25 pm »

Jeszcze więcej ograniczeń?  ;) Fleczer.. nie w tą stronę kombinujesz  ;)

Chodziło mi o to, ze wtedy z altów odpadają power buildy bo ich nie bedzię. :P

The Scars

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #64 on: June 09, 2010, 08:41:08 pm »

Jeden z durniejszych pomysłów, jakie widziałem.
Naści tu "powerbuilda" wg twoich dziwacznych kryteriów:

Drżyj, bo wnet cię zowneduje!

Powerbuildy będą nadal, tylko inne. Kiedy ludzie zrozumieją, że liczy się przede wszystkim wiedza i skill w grze, a nie tylko punkciki w ludziku? Poza tym - biją cię powerbuildy? Zrób i wytresuj własnego i bij tamtych. Każdy może zrobić postać jaką chce.
Nie biegaj za stadem.

« Reply #65 on: June 09, 2010, 09:31:22 pm »

Będą, ale w ramach narzuconych ograniczeń. Poza tym, z każdym kolejnym wprowadzonym limitem, postacie stają się coraz bardziej do siebie podobne, a chyba nie o to chodzi.

Nawet gdyby level capacity został całkowicie zlikwidowany to ilość dostępnych skill points wcale nie byłaby jakaś porażająca. Dla przykładu, postać na lvl 50 oraz inteligencji 5 mogłaby rozwinąć 2 otagowane umiejętności do poziomu 230 i jedną do ok. 150. Dużo? Gdyby te punkty bardziej równomiernie rozłożyć to można by mieć, np. small guns 230%, repair 180%, first aid 150% i outdoorsman ok. 120%. Taką postacią można by mieć profesję armorer lvl 3, jednocześnie nie redukując jej możliwości bojowych. Wcale nie uczyni to nikogo w pełni samowystarczalnym, ale da dużo większe pole manewru przy planowaniu postaci, a co za tym idzie zredukuje ilość altów, potrzebnych aby czerpać satysfakcję z gry.

Perki również nie uczynią nikogo zbyt potężnym (oczywiście po wywaleniu sniper i slayer). Postać z 200 hp i ze wszystkimi możliwymi perkami byłaby wciąż dużo słabsza niż obecna postać z 7 perkami, ale z jet i psycho.

HP to jedyna rzecz, która mogłaby popsuć balans i to właśnie HP należy zablokować (lub mocno ograniczyć przyrost), a nie level :P.

Sytuacja, w której potrzebujesz min 2 alty + powerbuild, żeby uczestniczyć w PvP niszczy tą grę.
« Reply #66 on: June 09, 2010, 09:42:11 pm »

Zgadzam się w zupełności z kolegą wyżej.
« Reply #67 on: June 09, 2010, 10:20:04 pm »

I jak zwykle z tematu zrobiła się przepychanka. Bo PvP jest wszystkiemu be  i wszyscy się nie znają na graniu :)
Paranoja.
Musiał by się zmienić typ mentalności gracza żeby w miarę ograniczyć alty.
Sam gram w tę grę już długo, pamiętam jakie "dynamiczne" zmiany i dziwne rozwiązania  panowały wcześniej i nie podoba mi się teraźniejsze altowanie - dla mnie to jest po prostu oszukaństwo.
Wiem; sam tak nie gram wiec nie wiem o czym mowie :)
Sam gram zazwyczaj jedną postacią i nie grając PvP nie czuję się jakoś szczególnie ograniczony, powiem więcej; moją postacią gra się tak fajnie a że nie chce mi się robić drugiej. I niczego mi nie brak.

Co prawda przed wipe zdarzyło mi się wyexpić  druga postać ale tylko dlatego że popełniłem mały błąd rozplanowaniu postaci i Brof nie działał a miałem go już wybranego. Zazwyczaj jednak ograniczam się do jednego ludzika.
Zastanówcie się  lepiej ludzie: co chcecie robić w tej grze, crafcenie i specjalizacje służyć miały personalizacji postaci a nie robieniu 5 altów do wszystkiego i jednego sztampowego ubewojownika tak jak wszyscy :)
A odpierając zarzuty że jak mi się nie podoba tutaj do jest jeszcze drugi serwer - grałem i całkiem dobrze mi się grało, nawet pewne rzeczy z stamtąd bardziej się podobają, ale tę grę tworzą ludzie a tu jest jednak najwięcej polaków(możliwość dogadania się)  i w ogóle masę fajnych ludzi różnych narodowości.
Altom mówię NIE.
« Last Edit: June 09, 2010, 10:22:42 pm by Tathagata »
« Reply #68 on: June 09, 2010, 11:05:59 pm »

nie grając PvP nie czuję się jakoś szczególnie ograniczony

Przyjdzie taki moment, że będziesz chciał wreszcie wykorzystać te sterty sprzętu, które nagromadziłeś w namiocie. A w konfrontacji z innymi graczami przekonasz się, że brak altów boli.

Co do mentalności graczy to ona się nie zmieni. Grę należy dopasować do ludzi, a nie na odwrót. A ludzie potrzebują wyzwań, rywalizacji z innymi i możliwości rozwoju. Gra, która tego nie oferuje, szybko traci na popularności.
« Reply #69 on: June 09, 2010, 11:17:46 pm »

Wydaje mi sie ze puki przepasc miedzy postacia stricte bojowa a crafterem nie zostanie wyeliminowana/zmnniejszona, tak dlugo beda alty wyspecjalizowane w jednym kierunku. Ograniczenia czy modyfikacje karty postaci raczej nie rozwiaza problemu. Crafting jest przyczyna obecnej sytuacji, co nie znaczy ze trzeba sie tej opcji pozbyc, potrzebny jest balans i smiale ustepstwa. @Elmehdi brak limitu poziomu rozwiaze problem z altowaniem na zasadzie - "bije sie, gine, wchodze kolejnym altem" - przydatnosc bojowa takiej postaci bylaby determinowana przez ilosc punktow HP czyli poziom postaci. Nalezalo by stworzyc nowy wzor na punkty HP przyznawane co poziom, pojawia sie jednak pewien problem. W przypadku zbyt duzej ilosci HP, nalezalo by zmienic crafting wzgledem cooldown na amunicje, w przypadku zbyt malej ilosci HP - jak wyobrazasz sobie expienie takiej postaci? Zakladajac ze chcemy utrzymac podobna (obecna) wartosc maxymalnych punktow HP na maxymalnym poziomie postaci (powiedzmy 100) to dosc dlugo zwykly skorpion bedzie mial nas na Hita, nie wspomne juz ze brak limitu poziomu wprowadza pewne pojecie MMO - grind - za ktorym to raczej niewielu przepada, FO w duzej mierze to gra dla casualtowcow.

Musiał by się zmienić typ mentalności gracza
Otoz to...

Tomowolf

• Cute Kittens and stuff.
« Reply #70 on: June 09, 2010, 11:26:06 pm »

Taka prawda że po tym wbiciu na byle jakiej postaci , niewiem np. jak ja masz ochote zrobić postać do PvP lub czegoś innego np Terazm mam postać Tomowolf - zepsułem ją do PvP jako że dałem outdoorsa i nawet jeśli biore tego jeta itp to musze brać super stimy a nie fa :). Rozwiązania problemu setek altów nie ma i nie będzie a ja taki pomysł mogę wymyśleć w czasie robieniu kupy - sorry ale nie gralem prawie wogóle PvP ale ogólnie wiem jak to wygląda z rozmów (nie tylko na forum) - i powiem że już wole grać na TLA - tam nie ma przypadkowych Frakcji które wejdą do miasta aby przejąc je i przy okazji zajebać pare noobków - tak jest panowie nikt mi nie powie że nie mam racji.
h

vilaz

• #1 Cat's Paw Fan!
« Reply #71 on: June 10, 2010, 12:14:22 am »

...a co jeśli...

Jeśli uzależnić możliwość osiągnięcia wyższych levelów profesji dopiero na wyższych levelach postaci? Tj. nie będzie uber-alt craftera CA na 5-6 poziomie tylko będzie wymagany maksymalny 21level. Czysto teoretycznie - 1 level armorera będzie na 6 levelu postaci 2level na 12 postaci a 3 na 21. W ten sposób gracz będzie zmuszony (aby mieć uber sprzęt) rzeczywiście grać tą postacią. I tylko absolutni no-liferzy będą mieć dostęp do 3 altów do robienia sprzętu na każdą okazję i jakiegoś power-bulida pod PvP. Ale będą musieli poświęcić na to ogrom czasu. Specjalizacje graczy ot co... oczywiście wymagałoby to jakiegoś balansu, ale wydaje mi się dobre... komentować ino bez kupy i zbędnych emocji, na zimno poproszę z uzasadnieniem. Powtarzam wymagałoby to dodatkowego zbalansowania.
Polskie Pustkowia http://forum.newfmc.pl
« Reply #72 on: June 10, 2010, 12:22:33 am »

Jeśli uzależnić możliwość osiągnięcia wyższych levelów profesji dopiero na wyższych levelach postaci? Tj. nie będzie uber-alt craftera CA na 5-6 poziomie tylko będzie wymagany maksymalny 21level. Czysto teoretycznie - 1 level armorera będzie na 6 levelu postaci 2level na 12 postaci a 3 na 21. W ten sposób gracz będzie zmuszony (aby mieć uber sprzęt) rzeczywiście grać tą postacią. I tylko absolutni no-liferzy będą mieć dostęp do 3 altów do robienia sprzętu na każdą okazję i jakiegoś power-bulida pod PvP. Ale będą musieli poświęcić na to ogrom czasu. Specjalizacje graczy ot co... oczywiście wymagałoby to jakiegoś balansu, ale wydaje mi się dobre... komentować ino bez kupy i zbędnych emocji, na zimno poproszę z uzasadnieniem. Powtarzam wymagałoby to dodatkowego zbalansowania.

Rozwiązanie ciekawe i logiczne, ale obawiam się, że raczej nie powstrzyma ludzi przed altowaniem, a jedynie wywoła reakcję w postaci masowego wk....wienia ze strony ludzi, którzy i tak będą musieli alty tworzyć.

EDIT: Tzn. bardziej chyba zmusi to ludzi do bycia no-life niż powstrzyma przed robieniem altów - tak mi się wydaje.

Nalezalo by stworzyc nowy wzor na punkty HP przyznawane co poziom, pojawia sie jednak pewien problem. W przypadku zbyt duzej ilosci HP, nalezalo by zmienic crafting wzgledem cooldown na amunicje, w przypadku zbyt malej ilosci HP - jak wyobrazasz sobie expienie takiej postaci? Zakladajac ze chcemy utrzymac podobna (obecna) wartosc maxymalnych punktow HP na maxymalnym poziomie postaci (powiedzmy 100) to dosc dlugo zwykly skorpion bedzie mial nas na Hita, nie wspomne juz ze brak limitu poziomu wprowadza pewne pojecie MMO - grind - za ktorym to raczej niewielu przepada, FO w duzej mierze to gra dla casualtowcow.
Otoz to...

Myślałem trochę nad tym co napisałeś i takie coś przyszło mi do głowy:

Rozważmy takie rozwiązanie (trochę przewrotne): Ilość hp W OGÓLE nie wzrasta co level, ale jest określana na podstawie statystyk (STR i EN) w trakcie budowy postaci, jeszcze przed rozpoczęciem gry. I tak przykładowo:

Dla STR 5 i EN 2, hp = 84,
Dla STR 5 i EN 4, hp = 108,
Dla STR 5 i EN 6, hp = 132,
Dla STR 5 i EN 8, hp = 156,
Dla STR 5 i EN 10, hp = 180,

(Czyli tak jakby normalnie taka postać miała na 21 levelu, ale to tylko przykład)

W trakcie gry ilość hp można by jedynie zwiększyć perkiem lifegiver (każdy lifegiver dawałby jednorazowo 20-30 dodatkowych hp). Przy takim założeniu każdy noob, już od samego początku gry ma ustaloną ilość hp, czyli pełen egalitaryzm ;). Dzięki temu nie byłoby jakiejś olbrzymiej przepaści w możliwościach bojowych między graczem na levelu 5 czy 50. Każdy kolejny zdobyty level oznaczałby natomiast dodatkowe skill points do wykorzystania (czyli po prostu poszerzanie możliwości postaci), a co trzeci level dodatkowo perk, czyli bonus do wydajności.

Oczywiście do pewnego poziomu gracze musieliby doekspić, tzn jest jasne, że np. sniper musi mieć wysokiego skilla i przynajmniej 3 x more critical + better criticals (tutaj niewiele by się zmieniło), ale dalszy grind dawałby raczej niewiele. No-lifers mogliby rozwinąć dużo różnych umiejętności i nabić sporo perków, ale nie czyniłoby ich to jakoś szczególnie uprzywilejowanymi na polu walki. Tzn. przewaga by była, ale na pewno nie większa niż mają obecnie ćpuny nad tymi co grają na czysto.

Przy takim rozwiązaniu można by swobodnie odblokować level capacity, bez znaczącego pogłębiania różnic między wydajnością postaci no-lifer’ów i „casualtowców”.

A mentalność ludzi to już komuniści próbowali zmienić – nie udało się ;).
« Last Edit: June 10, 2010, 12:26:58 am by Elmehdi »
« Reply #73 on: June 10, 2010, 12:49:15 am »

@Elmehdi No dobrze ale nie przewidziales jednego, w przypadku maksymalnego poziomu postaci rownego 100, mamy mozliwosc wykorzystania 33 perek, problem polega na tym ze tak na dobra sprawe okolo 10 perek wystarczy do stworzenia efektywnego powerbuilda. Biorac pod uwage ze im wyzszy poziom postaci tym wiecej czasu trzeba poswiecic na zdobycie kolejnego poziomu - nadal mamy alty. Robie sobie postac bojowa na 30 poziom i do tego craftera na 6. Poziom nie determinuje przydatnosci bojowej postaci a wartosc HP poza Life Giver'em nie zmienia sie az do maxymalnego poziomu. Skoro zdobylem juz wszystkie perki ktore pomoga mi w walce to po co mam dalej marnowac amunicje i czas rozwijajac postac w kierunku craftera? Crafting na dluzsza mete nie idzie w parze z levelowaniem. Inna sprawa jest juz czas ktory trzeba bedzie poswiecic na wyexpienie takiej wszechstronnej postaci, czas miedzy wipe'ami wystarczy? Nalezaloby zmodyfikowac crafting i poziomy perek, to juz by raczej nie przypominalo Fallouta?
« Last Edit: June 10, 2010, 12:52:11 am by ISn2 »
« Reply #74 on: June 10, 2010, 01:35:36 am »

Generalnie nie ma sensu rozwijać umiejętności bojowych powyżej 240%. Jakbyś był na levelu 30 to nagromadziłbyś mnóstwo skill points, które mógłbyś wykorzystać na umiejętności techniczne (chociażby z braku innego wyboru).

Jest oczywiste, że nawet przy takim rozwiązaniu część osób będzie robiła alty po to, aby przyspieszyć swój start – tu masz rację, ale ważne jest to, że perspektywy dla osób, grających pojedynczą postacią będą ciekawsze. W końcu zamiast odgórnych zakazów chyba lepsza jest zachęta. Poza tym i tak na pewnym poziomie już nie będziesz altów potrzebował.

Co do perków to tak czy owak devsi będą musieli zrobić w nich porządek, ponieważ większość jest bezużyteczna. Przy braku ograniczenia levelu, należałoby pewnie dodać trochę nowych, a te które obecnie mamy podzielić na kilka poziomów, np. lifegiver mógłby mieć 3 poziomy (każdy dawałby np. +20 do hp), better criticals – 3 poziomy (każdy dodawałby + 10 do critical roll), dodger – tak samo. Chodzi o to, żeby frajda trwała dłużej i rozwój był mniej skokowy,  a bardziej równomierny.

Inną sprawą jest, że exp zdobywasz nawet jak tego nie chcesz ;). Po prostu robiąc zwyczajne, powtarzalne czynności takie jak łażenie po world map, leczenie, polowanie na krówki i gekony itp., zdobywasz niewielkie ilości expa, mimo iż nie jest to w tym momencie celem. Nie da się więc tak zwyczajnie „przerwać” levelowania postaci, a co za tym idzie skill points będą się gromadzić czy tego chcesz czy nie :P.   
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15

Page created in 0.174 seconds with 23 queries.