fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 22, 2024, 11:46:11 pm
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 132

Author Topic: Pytania początkujących  (Read 275895 times)

Zaberish

• Eat or be eaten!
Re: Pytania początkujących
« Reply #165 on: February 28, 2010, 04:25:53 pm »

Czołem!

Prawdopodobnie moje pytanie należy do gatunku debilnych, ale... jednak zapytam :)
Co oznacza cyferka (cyferki) przy statusie serwera? Czy jest to liczba graczy aktualnie online, czy coś innego?
Z góry dzięki za odpowiedź.

manero

• FO:Reloaded
« Reply #166 on: February 28, 2010, 04:40:10 pm »

Haha

To liczba graczy w danej chwili on line na serwerze.
« Reply #167 on: March 01, 2010, 12:28:40 pm »

Witam,
mam jedno proste (mam nadzieję) pytanko dotyczące łapania niewolników. Generalnie czy jest to niezbędne do tego by dostać się do bazy Raidersów i zdobyć 3 level SG? Na wiki wyczytałem, że żeby dołączyć do Raidersów trzeba mieć 120 rep u Slavers a to osiągnąć można łapiąc niewolników. Generalnie nie uśmiecha mi się zostać "naznaczonym" przez Metzgera. Da się łapać niewolników bez dostania perka Slaver i permanentnego oznaczenia jako takowy? Ewentualnie czy jest inny sposób zdobycia rep u Slavers Guild?

Pozdro i bezpiecznych podróży po pustkowiach
Saint.PL
« Reply #168 on: March 01, 2010, 01:54:20 pm »

Witam,
mam jedno proste (mam nadzieję) pytanko dotyczące łapania niewolników. Generalnie czy jest to niezbędne do tego by dostać się do bazy Raidersów i zdobyć 3 level SG? Na wiki wyczytałem, że żeby dołączyć do Raidersów trzeba mieć 120 rep u Slavers a to osiągnąć można łapiąc niewolników. Generalnie nie uśmiecha mi się zostać "naznaczonym" przez Metzgera. Da się łapać niewolników bez dostania perka Slaver i permanentnego oznaczenia jako takowy? Ewentualnie czy jest inny sposób zdobycia rep u Slavers Guild?

Pozdro i bezpiecznych podróży po pustkowiach
Saint.PL

A na cholere Ci niewolnicy do profesji SG? Robisz dwie pierwsze profesje od ręki, trzecią dowiadujesz się gdzie jest baza robiąc quest dla Jesusa i Metzgera  i tyle. http://www.fo2238.fodev.net/wiki/Profession:_Gunsmith_(Small_Guns)
« Reply #169 on: March 01, 2010, 02:04:54 pm »

A trzeba dołączać do Raidersów żeby zdobyć 3 level czy po prostu można zapłacić kolesiowi, nauczyć się i wyjść?
« Reply #170 on: March 01, 2010, 03:25:14 pm »

Niestety trzeba, wiec reputacja Ci spadnie, możesz zawsze wypisać się od nich, lecz trochę złej reputacji zostanie, także niektórzy NPC będa Cię atakować na pustyni.
« Reply #171 on: March 01, 2010, 06:58:10 pm »

Czy jest jakieś miasto w którym większość ludzi to polacy?

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #172 on: March 01, 2010, 07:32:24 pm »

W całej grze większość to Polacy.
Najłatwiej spotkać rodaka tradycyjnie - w NCR.
Nie biegaj za stadem.

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #173 on: March 01, 2010, 10:46:41 pm »

Jak często zdarzają się wipy ?
Czy jest możliwość usunięcia postaci ?
Wipe jest sprawą losową, pamiętam jednego na razie. Błędem było że został zapowiedziany z wyprzedzeniem dwutygodniowym. Nikt już nic nie robił, tylko stał w NCR i kłapał bez sensu, rozrzucając wszędzie swoje cenne itanzy.

Aby usunąć postać, wpisujesz "~deleteself twoje-hasło", wylogowujesz się na minimum 3 minuty i voila. Tylko polecam robić to przy małym natężeniu ruchu na serwerze (po 3 w nocy do południa), mniejsza szansa że ktoś zajmie ci ksywkę.
Nie biegaj za stadem.

« Reply #174 on: March 02, 2010, 10:40:15 pm »

1. Czy osoba która wejdzie ze mną w tzw. party widzi mój namiot??
2. Jeżeli jestem w gangu to czy inni z paki zobaczą gdzie mam namiot??

PS:
...oj widzę że na północy ostatnio bezpieczniej niż w okolicach NCR. Kilka dni siedzę na północy i nikt mnie tak nie zmasakrował jak przed chwilą tuż przed wejściem do NCR. :D (na szczęście miałem tylko moje podstawowe uzbrojenie ;) )Coś mi się wydaje że NCR troszkę za bardzo przereklamowany jest. Wszyscy młodzi gracze którzy tam ciągną są łatwym kąskiem dla PK.   :-X ;)
« Reply #175 on: March 03, 2010, 06:40:33 am »

1. Czy osoba która wejdzie ze mną w tzw. party widzi mój namiot??
2. Jeżeli jestem w gangu to czy inni z paki zobaczą gdzie mam namiot??

1. jesli zakladales namiot bedac z nim w lokacji i mial na ciebie follow (i pojawil sie w namiocie zaraz po jego zalozeniu) - tak
2. nie

Mama takie pytanie jeśli ktoś okradnie cie w mieście i nad głowa ma napis złodziej to można go zabić??

tak. z tym ze jesli przy okazji posiejesz burstem po innych albo walniesz splashem z rakiety to ty bedziesz gryzl glebe nastepny. a no i bedac w VC lepiej nie ruszac ludzikow z "thief" nad glowa, albo guardsy zaczna do ciebie walic (jesli typ jest dolaczony do VC)
« Reply #176 on: March 03, 2010, 07:47:41 pm »

Słyszałem że nie opłaca się brać finezji do broni ciężkiej. Czy to prawda?
« Last Edit: March 03, 2010, 09:19:31 pm by Odyniec »

Florek

• Bang Bang Smash
« Reply #177 on: March 03, 2010, 10:52:32 pm »

Słyszałem że nie opłaca się brać finezji do broni ciężkiej. Czy to prawda?
To absolutnie oczywiste, bo finezja daje przeciwnikowi premię 30% do DR (pancerza).
« Reply #178 on: March 05, 2010, 09:02:37 pm »

Witam, jestem nowy itd ble ble ble(było na bank tysiąc razy).

Kilka pytanek.

1. Jak skutecznie zarabiać kasę? Komu sprzedawać (NPC) towary np. z craftingu.
Bo jak na razie najłatwiej mi zarobić na "gównianym" interesie. Nawet ludzie się o to bija żeby sprzątacz "szit" :]. Jak jakiś NPC ma kasę to płaci grosze (gość od iguany w Hub daje 7$ za 10mm pistol, a w sklepie obok 70-80$).

2. Gdzie kupować amunicje (najlepiej od NPC). Broń szybko można zrobić gorzej z ammo.

3. Gdzie najłatwiej dorwać 10 skór z krów (ew. żywe krowy do ubicia).

I w sumie to by było na tyle na początek :).

I pytanko dodatkowe:
Czy taki dmg to bug umyślny? Czy normalka "zdarza się".

http://img9.imageshack.us/i/87542933.jpg/
« Last Edit: March 05, 2010, 09:20:53 pm by Lucian »

Parano

• marksman
« Reply #179 on: March 06, 2010, 01:14:57 pm »

Generalnie żeby handlować z NPC w sklepach musiałbyś zainwestować trochę punktów doświadczenia w barter (powyżej 100%). Oddawanie im stuffu z umiejętnością na poziomie 10-50% to grzech marnotrawstwa... Oczywiście w różnych sklepach bywają dość znaczne różnice cen.

Dlatego generalnie doradzam handel z innymi graczami w NCR albo Hub. Uzbierać garść kapsli w zagrodach dla brahminów nie jest problemem, a za gotówkę zawsze kupisz amunicję. To działa również w drugą stronę jak chcesz mieć gotówkę - rób rzeczy, które są ludziom potrzebne i za które są gotowi zapłacić kapslami. Metal parts, alloys, proch, ammo, niektóre pistolety. Na skóry brahmina i narkotyki też zawsze znajdziesz kupca.

Brahminy poza NCR i Modoc chodzą w stadach również po pustkowiach wokół Hub.
Pages: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 132

Page created in 0.133 seconds with 21 queries.