Other > Polskie Pustkowia
Anatomia regulaminu.
Edik:
Interplay ma już tylko prawa sprzedaży i to do 31.12.2013. Wszystko co zostanie stworzone (albo będzie się wiązało) z nazwą Fallout będzie kończyło się pozwem Bethesdy. Tak było na przykład z Falloutem Online tworzonym przez Black Isle.
A co do samego silnika FOnline, to nie narusza żadnej licencji, bo nie zawiera niczego falloutowego (w sensie kodu źródłowego). cvet (z jego ruską ekipą) go napisał od podstaw. Identyczna sprawa jak z OpenTTD: masz nowy silnik (nie ma naruszeń licencji, bo niby czemu) i możesz używać plików (grafika, odgłosy, muzyka) z TTD (który ma licencję, więc musisz mieć "kupiony" TTD) albo korzystać z "otwartych" plików, które umożliwiają rozgrywkę i wtedy nawet nie musisz mieć TTD.
wrednypiwosz:
--- Quote from: Edik on February 05, 2013, 12:01:42 pm ---
A co do samego silnika FOnline, to nie narusza żadnej licencji, bo nie zawiera niczego falloutowego (w sensie kodu źródłowego). cvet (z jego ruską ekipą) go napisał od podstaw. Identyczna sprawa jak z OpenTTD: masz nowy silnik (nie ma naruszeń licencji, bo niby czemu) i możesz używać plików (grafika, odgłosy, muzyka) z TTD (który ma licencję, więc musisz mieć "kupiony" TTD) albo korzystać z "otwartych" plików, które umożliwiają rozgrywkę i wtedy nawet nie musisz mieć TTD.
--- End quote ---
A jak to ma się do tego co napisałem? FO jest dziełem pochodnym wykorzystującym pliki z oryginalnej gry, których nie można kopiować. Pokaż mi komercyjne gry, które na to pozwalają, a nie mają licencji GPL czy podobnej.
Bethesda przyczepiła się do grafika który robił plakaty propagandowe stylizowane na F2 i zagroziła pozwem, myślisz że pozwoli na kradzież plików z gry?
Edik:
No właśnie podałem przykład, Transport Tycoon Deluxe. To zamknięte oprogramowanie (proprietary software), a OpenTTD to klon na licencji GPL, który pozwala na korzystanie z plików z TTD. Wcześniej tylko tak się dało grać, teraz można korzystać z openowych grafik.
Edit:
Silnik nie łamie żadnej licencji, wykorzystuje pliki z fallouta, ale co z tego. to tak jakbym powiedział, że mój samochód może jeździć na bateriach z iPhone'a i przez to łamię jakąś licencję. Wydaję mi się, że jeżeli mam oryginalnego Fallouta 2, to chyba mogę tak jak w przypadku TTD użyć plików graficznych.
wrednypiwosz:
@up OpenTTD łamał prawa autorskie, tak samo jak FO, do wersji 1.0.0
Od niej używane są tylko i wyłącznie pliki własnościowe na GPL. A jeśli nie wiesz jaka licencja była złamana, to właśnie chociażby GPL.
Różnica w OpenTTD a FO jest taka że ten drugi nie pozostawia żadnego wyboru i musisz użyć plików F2, aby zagrać w FO.
--- Quote ---Silnik nie łamie żadnej licencji, wykorzystuje pliki z fallouta, ale co z tego.
--- End quote ---
Czytaj ze zrozumieniem.
--- Quote ---Wydaję mi się, że jeżeli mam oryginalnego Fallouta 2, to chyba mogę tak jak w przypadku TTD użyć plików graficznych.
--- End quote ---
Tak, Ty jako "właściciel" jego kopii jak najbardziej, ale cvet, admini serwerów już nie, bo wykorzystują aplikacje z zewnątrz, która nie działa bez nich, a prawie całkowicie się o nie opiera nakazując użycie plików do których nie mają praw.
O ile cvet może uznać że zbudował silnik i to jak jest on wykorzystywany to nie jego działka (co po części już jest, bo schemat działania map jest podobny do F2/FT i baldura), o tyle admini FO zostają z ręką w nocniku.
Do czasu aż ktoś nie narysuje własnych grafik.
Wichura:
Szalenstwo z FO w odmianach wszelakich nie zaczelo sie wczoraj. Jesli przez kilka lat zadna papuga z kulawa noga nie zainteresowala sie tematem, to raczej niepredko to nastapi. O ile w ogole, wszak nikt nie czerpie korzysci materialnych z plikow master i critter. Zbieranie grosiwa na utrzymanie serwera nie jest bezposrednim zarabianiem na owych plikach, zwlaszcza ze jest dowolne i, podobnie jak 95% graczy, nie musisz placic ani kopiejki zeby sobie pograc. Musisz posiadac owe pliki, co oznacza
a) warez
b) kupno Fallouta 2 za 5,99 w Biedronce
Wczytywac w licencje i ich drobne druczki nie chce mi sie, to takie nudne.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version