Grałem PvP przed wipem jako EG i powiem wam, że SG jest dużo lepszy... Dlaczego?
1. Bronie i amunicja do EG jest dużo droższa i cięższa do zrobienia
2. Jest dużo mniej EG niż SG (Laser Pistol, Plasma Pistol, Laser Rifle i Plasma Rifle...)
3. Jeśli chcesz być snajperem to tylko Laser Rifle, który korzysta z niesławnej amunicji MFC i ma mniejszy zasięg niż Sniper Rifle
4. Wszystkie pociski z Energy Gunów widać jak lecą (wiązka laserowa, plazmowy pocisk)
5. Słodki i ulubiony przez wszystkich Metal Armor daje prawie niewrażliwość na laser (a jak ktoś weźmie Finezje to już n/c)
6. SG ma zarówno bronie z burstem jak i snajpery, shot guny i wiele różnych ciekawych broni
7. Najlepsza broń EG (która jest nawet całkiem silna, masakruje wręcz
ma tylko 25 zasięgu i jest strasznie ciężka do zrobienia + używa MFC
8. Amunicja do EG nie ma bonusu do penetracji pancerza (ammo .223 ma 25% aż), więc nawet jeśli bronie energetyczne są silniejsze nie znaczy to, że będą zadawać więcej obrażeń opancerzonym celom niż SG
Nie wiem czy coś pominąłem, ale jak narazie nic innego nie przychodzi mi do głowy... Fajnie się biega z plasmą i topi ludzi (Plasma to chyba jedyna zaleta EG, szkoda, że nie ma Turbo Plasmy, wtedy EG byłby naprawdę dobry), ale IMO nie opłaca się. Oczywiście fajnie jest też zobaczyć ludzi z broniami energetycznymi, więc nie namawiam wszystkich, żeby robili EG >.>