Polecam zakupić Nowe Vegas z tego względu, że jest to całkiem przyzwoity Fallout i można go postawić obok 2 królów sagi. Dlaczego? Dlatego, że ta gra ma wiele zalet niż wad w porównaniu do poprzedniego Fallouta, który pomimo tej samej nazwy jak i świata zasługuje na miano co najwyżej... średniego "kuzyna".
Plusy New Vegas:
+ ciekawsze zadania oraz fabuła
+ ciekawy świat
+ soundtrack z F1/F2
+ gecko
+ Power Armor Enclavy z F2
+ Plasma caster (plasma rifle) z F2
+ tryb hardcore
+ ciekawy system tworzenia i ulepszania przedmiotów
+ logiczne występowanie zwierząt
+ logiczne umiejscowienie miast i innych lokacji
+ frakcje
+ Fallout Nexus
Są również minusy, ale jest ich o wiele mniej i to bardzo dobrze, a więc minusy:
- silnik gry (engine Oblivion), nie przepadam za tym aby w grze RPG był tryb FPP, preferuję TPP jednak na tym silniku wygląda okropnie
- miasto New Vegas
- stroje frakcji "Legiony Cezara"
- modele kobiet lekkich obyczajów i pozostałych
Pewnie zastanawiacie się dlaczego w minusach znalazło się New Vegas, a to dlatego, że jest tam za bardzo kolorowo i są te dziwne roboty. Roboty w New Vegas nie podobają mi się, sama idea z Mr. House jest bardzo dobra, przypomina mi Mistrza, ale te wszystkie roboty mi po prostu nie pasują. Kolejna sprawa, która mi nie odpowiada to prostytutki i tancerki... Wyglądają okropnie! Ani to seksowne ani ładne, mogli się postarać robiąc kobiece modele, bo dla mnie wszystkie kobitki w grze wyglądają paskudnie.
Legiony Cezara przypominają mi guilde łowców niewolników Metzgera, jednak psują to wszystko strojami.
Dobrze, że jest New Vegas Nexus, dzięki modom gra będzie na pewno lepsza...