fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 16, 2024, 08:55:15 pm
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 34

Author Topic: Komentarze na temat aktualnej wersji FO2238  (Read 70937 times)

Re: Komentarze na temat aktualnej wersji FO2238
« Reply #300 on: January 10, 2010, 06:07:46 pm »

Wtrącę swoje trzy grosze... Nie rozumiem kompletnie płaczu ludzi o te alty i tworzenie postaci "do wszystkiego". Grałem sporo czasu w Ultime, gdzie takie rzeczy były zabronione a tworzenie (skończenie) postaci trwało od kilku miesięcy do nawet lat. Każdy miał jedną postać i specjalizował się w określonej dziedzinie i funkcjonowało to bardzo dobrze. Ktoś tu pisał, że przy obecnym online nie da się grać bez altów... Dziwie się bo tam grałem przy online rzędu 20-30 i nie było problemu z handlem a prawdopodobieństwo śmierci poza miastem było równie duże co tutaj. Jak dla mnie to tu wszystko przychodzi o wiele za szybko i zbyt łatwo. Postać robi się błyskawicznie, handlarze/mobki maja tony stuffu i kapsli... nie tak wyobrażałem sobie wasteland. Podobno kiedyś było trudniej ale były płacze... teraz jest wszystkiego full i dalej są płacze. Przecież przy obecnych encounterach wystarczy postać z boku i poczekać aż sami się wytłuką i zebrać stuff. Swoją postacią na 5lvl z combat knifem nie mam problemu by pozbierać tony rzeczy spod SF. Słowem zakończenia chciałem wspomnieć o klimacie/odgrywaniu postaci a właściwie jego braku. Odnoszę wrażenie, że wszędzie biegają jakieś dzieci neostrady, które naparzaja/kradną bez pomysłu i na pałę i jedyne co potrafią napisać to "xD". Ja nie mam nic przeciwko PK, kradzieży, suicide bomberach, brakuje mi tylko w tym klimatu, zaaranżowania jakiejś fajnej sytuacji by okraść, zabić. Wiem, że to jest niemożliwe ale widzi mi się prawdziwy wasteland z nożem w łapie, podartym pancerzu i przerdzewiałej pukawce, którą zdobyć jest naprawdę trudno, coś jak Mad Max  ;)

O ile trudno jest trafić na takich ludzi, to istnieją i tacy, co odegrają scenę rabunku, zatrzymają Cię na środku pustyni krzycząc "Identify yourself" etc. Jeżeli interesuje Cię trochę więcej roleplaya, to zapraszam do Hub - gdzie na razie nie dzieje się dużo ale myślę, że lada dzień zacznie. (Far Go Traders, Thives Guild, ogólnie pojęte podziemie i tym podobne inicjatywy organizowane przez graczy).
« Reply #301 on: January 10, 2010, 06:10:52 pm »

Co nie zmienia faktu, że teraz jest zbyt łatwo. W falloucie nadmiar tego mi się nie podobał, zbyt łatwo można było wszystko zdobyć. Zresztą w Fonline nie uświadczysz tych najbardziej potężnych przedmiotów z podstawowej gry, co mnie bardzo cieszy.

To było do postu manero.

Wiem, że się klimaciarze zdarzają ale bardzo rzadko, przynajmniej w moim przypadku. Dzięki za wskazówkę, na pewno do Hub zawitam.
« Last Edit: January 10, 2010, 06:14:34 pm by Jaszczomb »
« Reply #302 on: January 10, 2010, 06:15:19 pm »

No cóż, To już inna kwestia. Myślę, ze nie dojdziemy do porozumienia jeżeli o to chodzi. Zgadzam się z Tobą ale przyjmuję, że wielu osobom odpowiada taka ilość sprzętu a i znajdą się tacy, co najchętniej widzieliby całe NCR zapełnione APA i gaussami. Co zrobisz? Trzeba dojść do jakiegoś kompromisu a ten powoli zostaje osiągany.
« Reply #303 on: January 10, 2010, 06:16:51 pm »

zbyt łatwo

wyobraz sobie, że wczesniej miałeś 5 razy łatwiej - teraz i tak jest "ciężko"  ;)
« Reply #304 on: January 10, 2010, 06:25:13 pm »

Co byście powiedzieli na ograniczenie ilości produkowanej/znajdowanej amunicji? Wtedy naboje bardziej by się szanowało, kombinowało i nieopłacalne by było strzelanie do wszystkiego co się rusza.
« Reply #305 on: January 10, 2010, 06:27:51 pm »

wyobraz sobie, że wczesniej miałeś 5 razy łatwiej - teraz i tak jest "ciężko"  ;)

No to jest poniekąd prawda. Przed wipem dużo łatwiej było dorwać od takiej karawany broń z poziomem det 0%, poza tym nie było systemu reputacji co oznaczało, że mogłeś pruć 20 karawan z San Francisco dziennie i sprzedawać cały loot w mieście swoich ofiar.

Według mnie dobrym pomysłem byłoby uzależnić broń i pancerz najwyższej klasy od przedmiotów, których nie da się wykrafcić, tylko należy kupić (i pojawiają się rzadko w sklepach). Inna sprawa, że wtedy takie dni jak ten (up and down serwera przez cały dzień) totalnie zaburzałyby proporcje w tym sprzęcie.

E: A na kraftowanie naboi (cooldowny itp) już teraz jest tyle narzekania, że głowa pęka. Więc za samą taką propozycję w odpowiednim dziale część sceny zjadłaby Cię żywcem.
« Reply #306 on: January 10, 2010, 06:46:57 pm »

Fonline jest fikcją, wyobrażeniem skrawka ameryki po zagładzie atomowej. Nie starajmy się tej gry za wszelką cenę upodobnić do jakiś realiów rzeczywistego świata. W  prawie każdej grze mmo(lub nawet każdej pewnie, ale nie dam se reki uciąć bo w zdecydowaną większość nie grałem i nigdy nie dam rady zagrać) realia są delikatnie nagięte poprzez jakieś spawny z dużą ilością mobów do ekspienia, itemy u handlarzy itd. To wszystko jest po to żeby gra była bardziej atrakcyjna. Jeśli gra miałaby się rządzić zasadami które bardziej odpowiadają RpGowym graczom-czyli mniej broni, stafu, łatwych encounterów to zapewniam że bardzo szybko ilość osób na servie spadnie o połowę. Aktualnie żeby zdobyć jakąś lepszą broń, większe ilości ammo 5mm potrzebna jest organizacja kilku osób i pobieganie po pustyni. Przed wipe wystarczył młotek i kilka minut przy stole żeby mieć zapas amunicji na najbliższy tydzień i CA w pęczkach po 10 szt. Teraz jest trudniej.  Rozumiem, że w madmaxie, który częściowo był ponoć inspiracją do F1(o ile dobrze pamiętam) koleś strzelił ze 2 razy ze strarej dwururki z czego 1 był niewypał, ale to jest Fonline, gra w innych realiach i na innych zasadach :).

P.S. Oczywiście ewentualne ograniczenia o których przeczytałem we wcześniejszych postach wpłyną w sumie pozytywnie na klimat RPGowy post apokaliptyczny(dużo mniej ludzi na servie) ponieważ świat po zagładzie atomowej jest w sumie prawie kompletnie wyludniony, tylko czy o to właśnie chodzi? :P
Polskie forum Fonline http://forum.newfmc.pl/index.php
« Reply #307 on: January 10, 2010, 06:53:07 pm »

Co byście powiedzieli na ograniczenie ilości produkowanej/znajdowanej amunicji? Wtedy naboje bardziej by się szanowało, kombinowało i nieopłacalne by było strzelanie do wszystkiego co się rusza.

Efekt: 90% postaci  melee/unarmed. Mimo wszystko uważam, że byłoby to z deka nudne :P

Wipe

• Rotator
  • Random is god
« Reply #308 on: January 10, 2010, 07:21:59 pm »

Ci, którzy czekali do 2 w nocy na wipe, na pewno pamiętają taki okres. Krótki, trwał ledwo ~24h, zanim co lepsi no-liferzy nie awansowali i nie zaczęli zalewać rynku amunicją własnej produkcji. Pamiętam że chodziło się w poszukiwaniu xp/łupu w 2/3 osoby i dominowały postacie bez Fast Shot, właśnie z powodu aminucji - liczyło się każdą kulę :) Jednak na dłuższą metę takie coś jest nużące. Ograniczenie amunicji to cios w PvP, gdzie jedna większa walka to tona albo dwie łusek. PvE - to samo, choć trochę mniej odczuwalne. Jakie mamy encountery każdy wie, a siedzenie 2h żeby nastukać amunicję potrzebną do przejścia z NCR do San Fransisco nie każdego bawi.
Games are meant to be created, not played...

Rik

« Reply #309 on: January 10, 2010, 07:44:23 pm »

Witam całą społeczność FOnline
Pragnę wyrazić swoje zdanie na temat gry FOnline jaka jest nadal w fazie beta.
Mam małe doświadczenie z grą, jako że staż mój gry, obejmuje właściwie 8 dni.
Z czego 5 dni było przed Vipe i 3 dni ostatnie czasu obecnego.
A więc wypowiadam się z punktu widzenia nowego właściwie gracza.

Zacznę od systemu wytwarzania itemów jaki jest wpleciony w grę i bardzo mi się spodobał.
Możliwości produkcji uzależnione od samego towaru jaki jest wymagany na stworzenie danego obiektu jak dla mnie jest strzałem w dziesiątkę, także podoba mi się że można produkować amunicje.

Co do sklepów, jak już koledzy wspominali na forum, zdania są dość podzielone co do ilości i jakości towarów, jakie powinny być w nich zawarte.
Osobiście ja bym widział sklepy zapełnione towarami i amunicją i to tonami by był prosty system tak zwany Diaboliczny.
Wychodzę poluje, wracam sprzedaje i uzupełniam wszystkie braki w sklepach z nabojami i bonią, jeśli oczywiście jest na to stać finansowo moją postać.
Także nie robił bym naprawdę żadnych ograniczeń sklepowych.
Nie wiem czy to dobre rozwiązanie ale osobiście by mi odpowiadało.

Następna sprawa
Czyli pustkowia i spotkania i walki z innymi graczami jak i z przeciwnikiem komputerowym.
O śmierć tu łatwo i to bardzo, gra wręcz ocieka smrodem ciał i stęchlizny.
Ten świat jest brutalny na pustkowiach nie ma przebacz.
Także bardzo fajna jest ta nutka utraty życia, ekwipunku, dostania w ryjek za nic.
To wszystko robi odpowiedni klimat pustkowiom i bardzo mi się to podoba że trzeba naprawdę się pilnować.
Nie ma tu cenzury czy litości po prostu trzeba wiedzieć jak się w życiu ustawić jak to powiadają.

No a minusy to sprawy techniczne oraz błędy podczas gry jakie dają się we znaki, jak i lagi, czy też często padający dość serwer.
No i niewyżytych graczy walących non stop we wszystko co widzą, też można uznać za taki malutki minusik, ale kto by się nad tym rozczulał  ;)
Ale trzeba pamiętać gra ma status beta i naprawdę rozwija się to nie stoi w miejscu, co chwila są jakieś zmiany i aktualizacje, nad grą pracują ludzie jacy wkładają w to serce, co widać, to nie śmieć, tu czuć że ktoś tu oddaje swoją duszę by pustkowia zabłysły w swojej brudnej formie.

Jako fan Fallout 1 i 2 a teraz także FOnline na koniec swojej wypowiedzi pragnę podziękować wszystkim osobą jakie pracują i wspomagają FOnline, Robicie kawał dobrej roboty.
Postać: Rik Hunter
« Reply #310 on: January 10, 2010, 07:49:47 pm »

No cóż. Mogę jedynie powiedzieć, że problemy z serwerem są przejściowe. Przeważnie bywało tak, że serwer stał i pare dni bez problemów.

Witamy w społeczności FOnlineowej w takim razie :) Powodzenia na pustkowiach.

Wipe

• Rotator
  • Random is god
« Reply #311 on: January 10, 2010, 10:09:40 pm »

Obecne lagi to najpewniej efekt zmniejszonego worldsave, więc przynajmniej mamy [trochę] mniej bolesny rollback. Coś za coś, przynajmniej do czasu aż serwer nie wróci do formy :-\

Maxim

• Shperacze
« Reply #312 on: January 11, 2010, 09:46:58 pm »

Powiem tak, sprzedałbym bramina za to by wprowadzili jedną rzecz z F-Taca.

:-X WYRÓWNAJ MI KABZE ZA ITEMY.  :-X

Bo w 30 sekund przyznam się, ale czasem nie zdążę wszystkiego sprzedać i zażądać pieniędzy :D bo przez pół minuty jadę przez 10mm pistole. Do tego ciągle wipe.
Hehe, body? What body? I don't see any bodies.

Wipe

• Rotator
  • Random is god
« Reply #313 on: January 12, 2010, 12:51:34 am »

Do tego ciągle wipe.

Przepraszam, już więcej nie będę. Naprawdę :-[
« Reply #314 on: January 12, 2010, 03:01:06 am »

Przepraszam, już więcej nie będę. Naprawdę :-[

wipe przełączył switcha i od 2 godzin nie było zadnego crasha
Pages: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 34

Page created in 6.85 seconds with 23 queries.