fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 22, 2024, 11:06:30 pm
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 132

Author Topic: Pytania początkujących  (Read 275894 times)

Re: Pytania początkujących
« Reply #135 on: January 28, 2010, 05:19:42 pm »

Czy zakładając gang - jego nazwa jest przydzielana automatycznie, czy mamy jakiś wybór?
« Reply #136 on: February 03, 2010, 01:39:33 am »

Mam parę pytań  ;D

1) przy tworzeniu naboi 7.62mm potrzebne jest ammo facility terminal (czyli sierra) albo worchbenk with additional tools. moje pytanie tyczy się tego drugiego: czym są te additional toolsy? wydaje mi się, że chodzi o super toolsy, ale chcę być pewny, żeby nie wtopić kasy.

2)
a) chciałbym sobie kupić bazę (czyli równocześnie założyć frakcję?), ale dokładnych wymogów nie mogę znaleźć. wiem, że trzeba mieć odpowiednią ilość kasy, ale zastanawiam się czy wystarczy być przy tym samemu, czy trzeba mieć ze sobą 1 lub więcej kompanów.
b) czy po założeniu frakcji z bazą namioty wszystkich członków znikają?

3) jeżeli mi się uda w końcu kupić tą bazę, to czy siostra bez problemu będzie mogła wejść do VC po doktora3? a może musi wcześniej wyjść z frakcji?

Przepraszam, jeżeli wcześniej już jakieś pytanie zostało zadane. Na wiki nie mogłem znaleźć odpowiedzi na tak dokładne pytania  :P

Pozdro

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #137 on: February 03, 2010, 02:58:48 am »

2)
a) chciałbym sobie kupić bazę (czyli równocześnie założyć frakcję?), ale dokładnych wymogów nie mogę znaleźć. wiem, że trzeba mieć odpowiednią ilość kasy, ale zastanawiam się czy wystarczy być przy tym samemu, czy trzeba mieć ze sobą 1 lub więcej kompanów.
b) czy po założeniu frakcji z bazą namioty wszystkich członków znikają?

3) jeżeli mi się uda w końcu kupić tą bazę, to czy siostra bez problemu będzie mogła wejść do VC po doktora3? a może musi wcześniej wyjść z frakcji?
Największym problemem, jak mi się wydaje, jest znalezienie wolnej nazwy. Zajęte są w temacie "Registered Faction Names", wszystkie dostępne w pliku FOnline2238-ADDITIONAL-NOTES.pdf w katalogu gry. Nie można podawać swojej nazwy.
Rodzaje dostępnych baz są tutaj, każda ma wady i zalety.
Do kupna, oprócz kabony, musisz mieć jeszcze minimum dwóch ziutków, którzy cię oznaczą jako prowadzącego. Klikasz na kolesia który sprzedaje bazę, podajesz mu za pomocą "Say" nazwę i jeśli jest wolna, voila, gdzieś na mapie pojawi się figlarna zielona kropeczka ze stosownym opisem.
Namioty zostają, jeśli chcesz założyć wspólny namiot na dwóch lub więcej osobników, muszą cię oni otagować jako prowadzącego, a ty zakładasz. Im nie znikają, a będą widzieć twój namiot. Dobre jako zalążek gangu albo stacja przeładunkowo-wypadowa.

O ile wiem nie ma przeszkód żeby należąc do gangu zostać obywatelem VC, ale nie mam pewności. Od VC trzymam się z daleka, bom bijał ich patrole :>
Nie biegaj za stadem.

« Reply #138 on: February 03, 2010, 08:53:21 am »

Obecnie dołączenie do VC automatycznie wykasowuje obywatelstwo w innej frakcji. Co gorsza, może zakończyć się strzałem w tył głowy bo AI strażników miewa odpały. Doctorem bezpieczniej jest odejść od frakcji, zostać friendsem i dopiero wtedy dołączać do VC.

1) przy tworzeniu naboi 7.62mm potrzebne jest ammo facility terminal (czyli sierra) albo worchbenk with additional tools. moje pytanie tyczy się tego drugiego: czym są te additional toolsy? wydaje mi się, że chodzi o super toolsy, ale chcę być pewny, żeby nie wtopić kasy.

Chodzi o specjalny workbench umiejscowiony jedynie w bazie Raidersów. Jako Raider możesz go tam względnie bezpiecznie użytkować. Alternatywą jest przybycie zbrojną grupą, wybicie Raidersów i dopiero wtedy skorzystanie.
« Last Edit: February 03, 2010, 08:55:52 am by Szef »

manero

• FO:Reloaded
« Reply #139 on: February 06, 2010, 11:29:57 am »

Jakie przełożenie na grę mają perki przy opisie broni? Trzymam w łapce pistolet .223 i widzę, że ma nabazgrane Penetrate albo penetration. I teraz moje pytanie: co to daje w grze? Czy to po prostu stwierdzenie oczywistego, że pistolet używający amunicji 223 FMJ penetruje pancerz? Czy może jakiś dodatkowy bajer? Konkretnej odpowiedzi proszę. Bez domysłów i mydlenia ocząt ;)
« Reply #140 on: February 06, 2010, 02:31:07 pm »

penetrate dzieli damage threshold pancerza przeciwnika przez 5 z zaokragleniem w dol bodajze. accurate dodaje bonus do szansy trafienia.
« Last Edit: February 06, 2010, 07:54:08 pm by zubrowka »
see you in the boneyard
shoot me an infallible kiss
« Reply #141 on: February 06, 2010, 09:11:39 pm »

Pytanko, czy jest włączona opcja znikania namiotu?
« Reply #142 on: February 07, 2010, 01:36:10 am »

Pytanko, czy jest włączona opcja znikania namiotu?

Znika po tygodniu nie logowania sie do gry
« Reply #143 on: February 09, 2010, 02:06:29 pm »

Czy ktoś biegły w mechanice Fallouta jest w stanie powiedzieć czy perki typu "bonus ranged damage" oraz "living anatomy" dokładane są do obrażeń przed redukcja z traitsa "finesse" czy dopiero po niej.

I jeszcze jedno pytanie: "jinxed" działa na wszystkie czynności w grze, czy tylko bojowe? I czy działa również na naszych sojuszników, czy tylko na tych co strzelają do naszej postaci? No i jak on się ma do do połączenia z finezją...

Co mnie jeszcze nurtuje... Wiki pokazuje bronie/pancerze FOnline których produkować się nie da (np Gauss Rifle). Czy są one do zdobycia w jakikolwiek sposób?

Te książeczki do profesji to się jakoś odzyskać, w przypadku utraty??
« Reply #144 on: February 09, 2010, 02:26:05 pm »

Z tego co wiem a to jinxed działa na wszystko i wszystkich w promieniu jakimś, mechanika opiera się na F1 i F2, jeśli by jeszcze brać pod uwagę F PnP  gdzie wszystko opierało się testowaniu cechy, to 5% na nie powodzenie to jest cholernie dużo bo na pewno wykonujesz więcej niż 100 czynności w ciągu godziny sam, jeśli dołożysz do tego wszystkich twoich towarzyszy i npc to uzyskasz całkiem sporą ilość niepowodzeń. Nie wiem jednak jak to działać będzie w mieście tu by się trzeba zapytać admina bo jeśli, faktycznie działa to w określonym zasięgu jak jest opisane przy tej cesze, to możesz zrobić niezłe zamieszanie stojąc tylko w mieście. :D

Książeczkę możesz kupić u bibliotekarki w hub.

Co do broni to wiem, że na pewno gatling jest do zdobycia, ale trzeba ustrzelić patrol Enclave a te gady maja po 500 HP ponad i nie występują chyba pojedynczymi sztukami. O APA to nawet nie wspominam.
« Last Edit: February 09, 2010, 02:30:45 pm by Vordarod »
« Reply #145 on: February 09, 2010, 02:29:49 pm »

Czy ktoś biegły w mechanice Fallouta jest w stanie powiedzieć czy perki typu "bonus ranged damage" oraz "living anatomy" dokładane są do obrażeń przed redukcja z traitsa "finesse" czy dopiero po niej.

I jeszcze jedno pytanie: "jinxed" działa na wszystkie czynności w grze, czy tylko bojowe? I czy działa również na naszych sojuszników, czy tylko na tych co strzelają do naszej postaci? No i jak on się ma do do połączenia z finezją...

Co mnie jeszcze nurtuje... Wiki pokazuje bronie/pancerze FOnline których produkować się nie da (np Gauss Rifle). Czy są one do zdobycia w jakikolwiek sposób?

Te książeczki do profesji to się jakoś odzyskać, w przypadku utraty??

1. BRD liczy się przed finezją. Living Anatomy zdaje się liczy 'po'. Przynajmniej przed wipem mój snajper sadził same strzały za 5 :P
2. Jinx działa na wszystkich, hmm.. trzeba zapytać devów czy inne czynności liczone są z critical suc/fail rate.
3. Czasami rzadko na eventach coś się zdarza. Mało tego i często GMi robią rollback albo w inny sposób usuwają nadprogramowy sprzęt.
4. W Hub jest biblioteka, możesz tam dostać nowe woluminy.
« Reply #146 on: February 16, 2010, 04:26:05 pm »

A czy zeby craftowac Energy Weapons na 2/3 lvl musze dolaczyc do Enklawy?
« Reply #147 on: February 16, 2010, 04:29:39 pm »

O ile dobre pamiętam, to drugi lvl załatwisz sobie jeszcze w broken hills. Jesli chodzi o 3lvl to zostaje tylko enklawa. Najlepiej dolacz do niej jak spelnisz wymagania, po czym zrezygnuj. Twoja reputacja az tak bardzo na tym nie ucierpi.
« Reply #148 on: February 19, 2010, 05:43:49 pm »

Mam parę pytań:
1 Jak łapać krowy? Czy w ogóle się da to zrobić czy trzeba kupić?
2 Jak że tak powiem "pędzić bimber"
3 to tyle

DrapiChrust

• . . . SAY CHEESE . . .
« Reply #149 on: February 19, 2010, 07:54:56 pm »

Yangeland - a nie miał przy sobie najemników??

Brun0 -
1. krowy łapie się używając na nich liny. Do skutku. Linę robi się oczywiście z fibre

2. tak łopatologicznie: używasz na bimbrowniku ('still') drewna, potem używasz na bimbrowniku owoc, potem używasz bimbrownika. et voila !

3. aha
Pages: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 132

Page created in 0.087 seconds with 22 queries.