fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 26, 2024, 12:34:03 am
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 66 67 [68] 69 70 ... 132

Author Topic: Pytania początkujących  (Read 276877 times)

Re: Pytania początkujących
« Reply #1005 on: July 14, 2010, 12:45:50 pm »

Irytujące, zwłaszcza kiedy nie ma się outdorsmana.
Gdyby chociaż banki były ze sobą powiązane.
A właśnie
1. czy jest możliwość by mieć dostęp do środków w każdym mieście? Widziałem w rozmowie opcję upgrajdu konta - na czym to polega?

2. Jak długo trwa zanim postać zniknie po wylogowaniu, już parę razy miałem tak że wylogowywałem się w jednej z niestrzeżonych kopalń a gdy wracałem do gry trafiałem do jednego z punktów restartu.
« Reply #1006 on: July 14, 2010, 01:30:25 pm »

lol, to trwa 3 minuty. I zapewne ty się wylogowałeś a jakiś pk cię dojechał.

« Reply #1007 on: July 14, 2010, 01:53:15 pm »

dzięki
spodziewałem się że ok. minutki :/

jan0s1k

• If it bleeds we can kill it...
    • Chosen Soldiers
« Reply #1008 on: July 14, 2010, 04:28:37 pm »

Irytujące, zwłaszcza kiedy nie ma się outdorsmana.
Gdyby chociaż banki były ze sobą powiązane.
A właśnie
1. czy jest możliwość by mieć dostęp do środków w każdym mieście? Widziałem w rozmowie opcję upgrajdu konta - na czym to polega?

"upgrajd" polega na tym ze jak wylozysz ilestam kapsli to mozesz wspoldzielic z kims konto w banku
a to nie real life tu nie masz karty kredytowej żeby jej w każdym sklepie uzywac ;)

« Reply #1009 on: July 14, 2010, 05:19:39 pm »

wiem, po prostu dziwi mnie.
Teksty przy tych szpitalach polowych (miejscach restartu) mówią że "znaleźliśmy cię umierającego na pustkowiu"
Gdyby założyć jakąkolwiek logikę, to znalazłby mnie albo błąkający się kupiec albo jakiś patrol i naprawdę mało kto by sie bawił by przetransportować takiego umarlaka na drugi koniec mapy. Ewentualni dobroczyńcy zostawiliby mnie w pierwszym miejscu po drodze, a ewentualny patrol co najwyżej przetransportowałby ciało w okolice swojego obozu.
« Reply #1010 on: July 14, 2010, 05:36:50 pm »

Aktualny system jest dobry. Poprzedni(spawnujący cię w okolicy zgonu) po prostu się nie sprawdził. Teraz jest dobrze, bo masz szybki transport. Wystarczy się zabić. ;)

manero

• FO:Reloaded
« Reply #1011 on: July 14, 2010, 05:50:56 pm »

Aktualny system jest wynikiem płaczu niektórych spośród graczy z powodu zbyt szybkich powrotów na pole walki podczas town control. Jest nielogiczny, ale wszyscy już się przyzwyczaili.
« Reply #1012 on: July 14, 2010, 07:20:39 pm »

Aktualny system jest wynikiem płaczu niektórych spośród graczy z powodu zbyt szybkich powrotów na pole walki podczas town control. Jest nielogiczny, ale wszyscy już się przyzwyczaili.
Dzięki :)
Przynajmniej ma to jakiś sens.

Ale jeszcze parę pytań w tym temacie.
1. Czy do walki o miasto muszą być spełnione jakieś wymagania czy też są na zasadzie "huzia na józia"  tzn. że moment ataku zna tylko atakujący gang?

2. To już raczej pytanie retoryczne - Nie można było w związku z tym umożliwić budowania kilku namiotów albo choćby wspomniana łączność banków? Takie łażenie bez broni jest upierdliwe...
« Reply #1013 on: July 14, 2010, 07:38:57 pm »

jedna osoba - jeden tent. Chyba że zrobisz na 2 acce tenta, wiesz drugą postacią.

Parano

• marksman
« Reply #1014 on: July 15, 2010, 12:24:26 am »

Witam!
Zawsze kochałem Fallouta i na wieść, że można sobie pograć w multi wziąłem się za instalowanie F2. Proces ten właśnie dobiega końca a ja mam kilka pytań odnośnie rozgrywki.
1.Jak bardzo rozgrywka uległa zmianie? Czy to wciąż stary, dobry Fallout?
2.Czy pozostała linia fabularna oryginalnej gry lub jest jakaś nowa fabuła czy to totalny sandbox?
3.Czy jaka weteran serii odnajdę się w grze, czy może już brać się za czytanie tutoriali i poradników?
4.Czy jest free PvP (każdy może zabić każdego gdzie i kiedy chce) i jeśli jest to czy gracze są w miarę ogarnięci, że można grać spokojnie bez ginięcia co 5 minut?
5.Są jakieś zbiórki pieniędzy na serwery?
6.Jak grę oceniacie?

Ja jednak napiszę, że FOnline to nie tylko PvP. Znajdziesz tutaj klimatyczne uniwersum ze starych poczciwych Falloutów. Znajome miejsca, znajome twarze, często te same przyjemności i niebezpieczeństwa. Broń, prochy, ekwipunek. Pip-boy. Promieniowanie. Ghule i mutanty. I ludzi, którzy wyszli ze schronów by odbudować cywilizację z gruzów. Niebieskie kombinezony spotkasz na każdym kroku.

FOnline daje wielką swobodę w tym czym zajmiesz się na Pustkowiach. Możesz grać jako pustelnik - wolny strzelec albo przyłączyć się do licznych gangów. Możesz być bohaterem ludu albo znienawidzonym killerem... możesz dbać o reputację używając mózgu i języka albo rozmawiać za pomocą gnata i amunicji... możesz zostać złotą rączką, mechanikiem, górnikiem, lekarzem, handlarzem, przewodnikiem, traperem, złodziejem, dilerem, strażnikiem, snajperem, łobuzem, zabijaką, PK, barmanem, śmieciarzem, żołnierzem PvP, myśliwym PvE. Kogokolwiek chcesz odgrywać. Ale nie możesz być wszystkim naraz. Maksymalny poziom postaci to 21. Tylko 7 perków i 4 profesje do craftowania.

Oczywiście argument siły jest zazwyczaj decydujący. To zdegenerowany świat, okrutny, niesprawiedliwy i cholernie niebezpieczny ;) To jest w nim piękne. Doceniasz momenty gdy w namiocie rozbitym gdzieś na uboczu cywilizacji łapiesz głęboki oddech wytchnienia. A potem znowu ruszasz w poszukiwaniu adrenaliny.

Stolicą Wastelandu wydaje się być miasto NCR. W pobliżu jest jeszcze Junktown i Hub. Wokół tych ośrodków skupiona jest większa liczba graczy. Spotkasz tam też najwięcej rodaków. Są to bezpieczne strzeżone miasta, dobre na początek gry. Zawsze znajdzie się ktoś kto pomoże. Chociaż ostatnio ich reputacja spadła. Spory odsetek stanowią teraz złodzieje, szumowiny i drobni przestępcy, więc trzeba się pilnować. Z łatwością zarobisz tam jednak pierwsze kapsle, pierwsze punkty doświadczenia, nawiążesz pierwsze kontakty, kupisz trochę sprzętu.

Potrzeba czasu żeby przestawić się z Fallouta na FOnline. Tutaj nie jesteś "chosen one". Współegzystujesz z setkami innych napaleńców, z których każdy ma broń i swoje prywatne interesy. Ogromną zmianą jest możliwość samodzielnego wytwarzania broni, amunicji, pancerzy, prochów. Nowością są kopalnie, oraz inne miejsca pozyskiwania surowców czy śmieci na lepszy sprzęt. Ginąc tracisz ekwipunek, który ze sobą nosisz. Dlatego cały dorobek przechowujesz w namiocie albo w bazie. Interfejs niemal nie uległ zmianie, pojawiła się zakładka FIX - do craftowania. Ważne będzie opanowanie opcji rozmowy i interakcji z innymi graczami. Wciskając przycisk F6 pojawiają się nicki nad głowami... Wszystko pięknie opisane w licznych tutorialach i poradnikach, chociaż można startować bez tego.

Projekt jest w fazie betatestów, uniwersum jak najbardziej grywalne, wciąż dopracowywane. Póki co questów oferowanych przez npc jest niewiele ale jeśli pograsz trochę to zrozumiesz, że i tak najlepsze przygody tworzą sami gracze. Tutaj każde zadanie, każda nieprzewidywalna okoliczność, akcja, walka, mogą być traktowane jako "fabuła". A międzynarodowa zbieranina świrów postapo gwarantuje ciekawe i nieschematyczne losy Twojej postaci. Jak dobrze poszukasz to nawet odnajdziesz "role-playing".

W sumie kieruję tego posta do wszystkich, którzy chcieliby zacząć grę w FOnline. Nie da się ukryć, że początki są ciężkie. Śmierć jest nauczką, umieranie jest chlebem powszednim, straty są gorzkie i bardziej bolesne niż dziura po kuli. Doświadczenie jest bezcenne. Jeśli przetrwasz możesz być z siebie dumny. Gdy coś się uda - docenisz to bardziej. Są momenty gdy wreszcie poczujesz nadzieję i odnajdziesz swoje miejsce na Pustkowiach ;)

« Reply #1015 on: July 15, 2010, 12:33:34 am »

@Up
Śmiem stwierdzić, że to jest prawdziwy gracz!
Powinniśmy stworzyć temat "Jak zacząć grę, czując jej klimat?" z owym postem na czele.

Natchnąłeś mnie. Trochę inaczej spojrzałem na FOnline'owy świat :P
« Last Edit: July 15, 2010, 12:38:02 am by Floodnik »

vilaz

• #1 Cat's Paw Fan!
« Reply #1016 on: July 15, 2010, 04:19:58 am »

Parano zawsze miał to coś ^^ i na szczęście nie tylko on jeden-sam.

Tak więc idę z uśmiechem na twarzy obrabiać skóry geckonów, ba może dostaną się nawet jakieś złote. W końcu z tych to byłby pancerz! Wytrzymały i piękny. Tylko... odbijałby blask słońca. Oj a to źle, bardzo źle. Szlag widzieć by mnie było z kilometra, kto kupi taki szmelc. Piękne bo piękne ale użyteczne ni za cholerę! Trzeba będzie coś wymyśleć... Bywajcie.
Polskie Pustkowia http://forum.newfmc.pl
« Reply #1017 on: July 15, 2010, 03:34:06 pm »

jak zmusic by slave  http://www.fo2238.fodev.net/wiki/Homesteader_(221)   walil caly czas z bursta zamiast single shot?

aktualnie wali burstem tylko do lezacych ludzi . . .
« Reply #1018 on: July 15, 2010, 03:37:18 pm »

coś czuje, że on wali wtedy gry ma 95% na niego. Daj mu huntinga :D

headshot

• Killian
« Reply #1019 on: July 15, 2010, 05:16:33 pm »

Czy frakcja może posiadać więcej niż jedna kryjówkę czy działa to na takiej zasadzie jak namiot? Domyślam się, że może, ale wolałbym mieć potwierdzenie.  ;)
Pages: 1 ... 66 67 [68] 69 70 ... 132

Page created in 0.142 seconds with 21 queries.