fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 22, 2024, 11:11:02 pm
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 19

Author Topic: Inicjatywa kreatywna  (Read 43124 times)

Re: Inicjatywa kreatywna
« Reply #120 on: February 01, 2010, 12:52:31 pm »

Bronie w ekwipunku zostają jak jest. Tu nie ma najmniejszego sensu się silić.

To wybacz, myślałem że wymieniamy stare grafiki, na lepsze wersje. Choćby po to, aby odłączyć się od oryginalnych plików.

baaelSiljan nie szalej, chodziło mi tylko o wszystkie postacie i bronie.
« Reply #121 on: February 01, 2010, 12:53:01 pm »

spoko, mam stresujący dzień...
no Wez no fun...
http://rudo-brody.pl/uploads/2011-12-24_0012.png
everyday my english loose 1point :/

Bartosz

• Rotator
  • There'd better be a killer reason...
« Reply #122 on: February 01, 2010, 12:55:32 pm »

A całe zamieszanie z tego, że chcieliśmy wydać oficjalne oświadczenie ale jescze nie jesteśmy gotowi. A Wy tu macie przecieki.
« Reply #123 on: February 01, 2010, 12:56:50 pm »

Czyli idac dalej tym tokiem rozumowania, zamiast tworzyc cos co wymaga pracy (long hair dude) lepiej stworzyc szybki model na ktorym bedzie sie wzorowac wszystko i robic na szybko : > Wszystko wymaga pracy, to prawda. Ale akurat 3d nie wydaje mi sie rozwiazaniem dla Fallouta. Klimat i grywalnosc to podstawa, bo przeciez mozna bylo stowrzyc gre 3d od poczatku. A napewno znajdzie sie jakis utalentowany grafik 2d ktory chetnie stworzy modele animacji do istniejacych w grze postaci.

Nie wiem czy wiesz jak wygląda tworzenie sprite'ów 2d bez modelu 3d. Jest to po prostu niesamowicie czasochłonne, męczące i wkurwiające, za przeproszeniem. W dodatku jak chcesz dodać nową broń - musisz ją robić dla wszystkich sprite'ów. Tak samo jest absolutna bieda jeśli chodzi o obsługę supermutantów czy ghouli.
Lata roboty by zrobić parę nowych ludzików, dla jednego "utalentowanego" grafika 2d których wcale tak dużo już nie ma. W dodatku nie sądzę byś znalazł/a fana który poświęci swój wolny czas na pracę nad tym projektem tylko po to by można było zobaczyć 5nowych fryzur do wyboru.

3d ma być rozwiązaniem które da jakąś tam możliwość dodawania nowych przedmiotów/rzeczy w miarę prostym sposobem. Zauważcie że poza postaciami reszta pozostanie 2d. "Oświetlenie" nadal będzie falloutowe(Tak sądzę przynajmniej) to też nie będzie wpływało bezpośrednio na model. W dodatku chodzi o to by graficznie w jak największym stopniu przypominał i odpowiadał grafice którą znamy z f1&2. Jeśli myślicie że ktoś z Rotatorsów wrzuci do plików totalny kicz to się mylicie :-x

tl;dr: "modele 3d posłużą jedynie łatwiejszemu stworzeniu obrazów postaci i wyposażenia" cytując część wypowiedzi Kostucha. Ja tak to widzę, i do tego mogę przyłożyć swoją gepardzią łapę, tworząc łatwe do oteksturowania modele które mogłyby pojawić się na ludziku ;) Postać gracza może być spokojnie przerobiona na 3d i wyglądać nadal tak jak w 2d. Koniec końców mamy ustaloną perspektywę i 6kierunków. Zmienić się może przykładowo tylko płynność i szczegóły. Jeśli kogoś to boli, to ja już nic nie rozumiem.

dziab dziab.
Fuckin' agreed with baaelSiljan.

*Cheetah pawstep.*
« Last Edit: February 01, 2010, 01:00:50 pm by SmartCheetah »
Don't call me your brother
'cause I ain't your fucking brother.
We fell from different cunts,
and your skins an ugly color!
« Reply #124 on: February 01, 2010, 01:06:44 pm »

aa no i taka moja śmiała wizja na przyszłość, a gdyby tak postacie w zależności od traits i statystyk wyglądały różnie?

grube, chude, napakowane, wysokie, niskie, czarni, biali, żółci, z punkiem albo z fryzurą ala Elvis? a może pójść dalej i zrobić je tak by się różnie ruszały? gdyby ktoś z uszkodzoną nogą kulał etc. to wszystko w 3d jest możliwe, a w 2d niedługo będziesz kupował dysk 1TB tylko na FOnline.
no Wez no fun...
« Reply #125 on: February 01, 2010, 01:09:17 pm »

aa no i taka moja śmiała wizja na przyszłość, a gdyby tak postacie w zależności od traits i statystyk wyglądały różnie?

grube, chude, napakowane, wysokie, niskie, czarni, biali, żółci, z punkiem albo z fryzurą ala Elvis? a może pójść dalej i zrobić je tak by się różnie ruszały? gdyby ktoś z uszkodzoną nogą kulał etc. to wszystko w 3d jest możliwe, a w 2d niedługo będziesz kupował dysk 1TB tylko na FOnline.
Zakładając że znajdziesz conajmniej tuzin Chińczyków którzy będą pracowali nad tymi sprite'ami 24h na dobę.
No offence do Chińczyków oczywiście. Jakby nie było bez nich Ameryka nie wyglądała by tak pięknie w falloucie.

Generalnie to jest wybór.
a) Bawić się w 3d, starając się jak najdokładniej odwzorować to co mamy w F1 i F2, tak żeby nie było plastikowych żołnierzyków
b) Obstawać przy tym co jest. A dość często padają stwierdzenia że graficznie jest dość "Biednie".
« Last Edit: February 01, 2010, 01:11:38 pm by SmartCheetah »
« Reply #126 on: February 01, 2010, 01:11:51 pm »

W przyszłości można by to ulepszyć...

Odnośnie do organizacji... Skoro jest wikipedia to można zrobić coś w stylu http://wiki.openttd.org/32bpp_graphics_development_tracker przejrzystej tabeli, co zostało zrobione, w jakim jest stanie itp.
« Reply #127 on: February 01, 2010, 01:14:41 pm »

myślę, że jak damy podstawy - model + animacje etc to sami się chętni znajdą, najtrudniej ruszyć, szczególnie jesli nie jest się specjalistą.

BTW, uogólnione przesłanie kilku twórców Fallouta uchwycone w jednym zdaniu jednego z nich (tak, walczyłem dzielnie o materiały - nawet nie wiecie co zrobiłem żeby dorwać ich adresy, niestety przegrałem z kretesem)

Good luck with your project!

W przyszłości można by to ulepszyć...

Odnośnie do organizacji... Skoro jest wikipedia to można zrobić coś w stylu http://wiki.openttd.org/32bpp_graphics_development_tracker przejrzystej tabeli, co zostało zrobione, w jakim jest stanie itp.

jak najbardziej, ale to w okolicach weekendu.
« Last Edit: February 01, 2010, 01:16:21 pm by baaelSiljan »
no Wez no fun...
« Reply #128 on: February 01, 2010, 01:15:02 pm »

Owszem. Bardzo przydaloby sie uslyszec jakies sensowne wytyczne, oraz liste "Things to do". Rzezbienie w 3d jest fajne same w sobie a skoro mozna dzieki temu pomoc projektowi to tylko lepiej. Ktos na ochotnika zrobi strone projektu w Wiki-Boy'u skoro juz go mamy?

Myslicie ze warto robic bronie unarmed? O ile knuckelsy beda praktycznie niewidoczne to modelu power-fista bardzo mi brakowalo w Fallout'ach.

A propos roznicowania modeli pod wzgledem statystyk (suma EN i ST?) i roznych innych rzeczy.
Modele robi sie latwo. Jesli kod pozwala na proste ustalenie punktow ruchu (konczyny, stawy, glowa itd.) to zostaje tylko wykonac te modele i ew. pancerz. Oraz modele ruchu np. uwzgledniajace stan cripple nog. (herr Flick mode).

To Lexx:
Hub ligthning is great. Don't let anyone tell you otherwise.
« Last Edit: February 01, 2010, 01:28:53 pm by Giemz »
« Reply #129 on: February 01, 2010, 02:19:59 pm »

Ja tam nie mam nic przeciwko temu ze laser i lsw wygladaja tak samo na postaci, dla mnie to ma klimat fallouta i styka. Niektorzy chca plastikowych zolnierzykow i barbie na ktorej bedzie mozna odwzorowac ubranka itp. Kazdy ma swoj gust lub jego brak. Pewnie bedzie tak ze te postacie 3d beda sie wyrozniac od reszty scenerii znacznie. Ale zobaczymy jak to wyjdzie.
just because we play a post-apocalyptic game doesn't mean we have to accept to see people insulting us of jews.

Florek

• Bang Bang Smash
« Reply #130 on: February 01, 2010, 02:50:35 pm »

Pewnie bedzie tak ze te postacie 3d beda sie wyrozniac od reszty scenerii znacznie. Ale zobaczymy jak to wyjdzie.
Tego się obawiam - że to będzie wyglądało strasznie niejednolicie i nienaturalnie. Te postacie powinny być lekko niedbałe - muszą trzymać Falloutowy klimat. ;)
« Reply #131 on: February 01, 2010, 03:06:26 pm »

Tego się obawiam - że to będzie wyglądało strasznie niejednolicie i nienaturalnie. Te postacie powinny być lekko niedbałe - muszą trzymać Falloutowy klimat. ;)

no przecież jak napisałem wcześniej pracujemy nad tym... no trochę wiary i nadziei.. normalnie ręce opadają. nie gdybać!

@Moonred - za dużo można to zrobić prościej i teksturą nadrobić, przynajmniej w tym modelu :) ale model ładny
no Wez no fun...
« Reply #132 on: February 01, 2010, 04:07:31 pm »

Dajta się dzieciom pobawić :P Zobaczymy co z tego wyjdzie.
W miarę low-poly "Bozar-like"(Nie używałem w ogóle hard-edges). Tyle że bardziej wzorowałem się na zdjęciu niż rysunku, z racji trudnego ujęcia. Dodałem pomniejszenie co by dało radę zobaczyć jak mniej więcej ma się to wielkościowo. Nie jestem zadowolony, ale parę poprawek i byłoby ok(Np. Długość/grubość i korpus, na bardziej bozarowy)
Tutaj dopiero widać jak wiele detali nad którymi się pracuje znika wraz z pomniejszeniem.

http://i45.tinypic.com/14nzshy.jpg

Jak dla mnie to nie modele będą świadczyły o podobieństwie do F1/F2 a same tekstury. To od nich większość będzie zależeć. Tak wnoszę po samej obserwacji.

feedback wskazany!
« Last Edit: February 01, 2010, 04:21:26 pm by SmartCheetah »
« Reply #133 on: February 01, 2010, 05:05:43 pm »

Ha, robienie modeli 3d jest fajne. Nie wiem czy sie komus przyda. No i troche wstyd, ale podobno pierwsze dzielo trzeba zawsze zostawic i potem patrzec jak sie poprawiaja umiejetnosci.

edit: 113 poly, moze byc mniej, bo cylindry maja po 16 scianek, a to gro tych polygonow.
« Last Edit: February 01, 2010, 05:23:38 pm by Giemz »

Bartosz

• Rotator
  • There'd better be a killer reason...
« Reply #134 on: February 01, 2010, 05:41:48 pm »

feedback wskazany!

Chyba właśnie te krawędzie są nie do końca poprawne. W niektórych miejscach (czubek lufy), wektory normalne wierzchołka są "zunifikowane" (wskazują jeden kierunek), przez co oświetlenie powoduje "wygładzanie".
Pages: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 19

Page created in 0.107 seconds with 22 queries.