Other > Zaginione holotaśmy
Inicjatywa kreatywna
baaelSiljan:
idea 3d: dowolne bronie, bez ton megabajtów i godzin renderowania, dowolny wygląd, zbroje etc. zostawianie broni w 2d wogóle mija się z celem, tak samo jak robienie spriteów 2d bo dla każdej konfiguracji gracza trzeba by sprite zrobić. Mimo że mam szacunek do VB, właśnie po to żeby nie odstawało to od mojego ukochanego Fallouta 1/2 (modele z VB) wyszedłem z inicjatywą dopasowania wyglądu i budowy jak najbardziej do oryginału. IMHO VB to lata świetlne od FO 1/2 w wyglądzie.
SmartCheetah:
W takim razie. skoro mielibyśmy obstawać przy ludzikach 3d - zalecam używania wings3d. Robienie modelów low poly w tym programie to bajka. Blendera nie używałem, ale sądząc po wcześniejszym minigun'owym modelu - używa on nieco zbyt wielu polygonów. Dwa "zwoje" które utrzymują lufy miniguna mają mniej więcej tyle polygonów co moje całe modele. Na lepszych sprzętach pewnie nie będzie to robiło różnicy, ale na słabych - owszem. Tym bardziej że zmniejszenie jakości wcale nie odbije się zbytnio wizualnie, zważywszy na wielkość modelu w grze :P
Najlepiej niech Scypior powie czego tak naprawdę potrzebują i jakiej techniki zamierzają użyć. Można by w sumie zrobić team ludzi odpowiedzialnych za modele/tekstury/animacje. Teraz już widać 4-5aktywnych osób, także...
Wiecie co mam na myśli? Jakaś ogólna organizacja, podział obowiązków(Żeby nie powtarzać zrobionych rzeczy), główne ustalenia w celu zachowania pewnego standardu itp.
Z tego co widzę - ludzie zalecają do robienia animacji dwóch programów: Blendera i Autodesk 3ds Max.
--- Quote ---The next step is to get a Animation and Skeleton editing program. Blender is a bit complicated, but good. And it's also free, which is a really good thing. The other solution - 3ds Max is better in all ways, especially the price part. That's the only downside of Max - It costs around 3500$. I personally use 3ds Max. To get it, either download the 30-day Tutorial or, if you're lucky, you may get a Commercial edition (Or something like that) from school.
--- End quote ---
korzen83:
--- Quote from: baaelSiljan on January 31, 2010, 03:45:27 pm ---idea 3d: dowolne bronie, bez ton megabajtów i godzin renderowania, dowolny wygląd, zbroje etc. zostawianie broni w 2d wogóle mija się z celem, tak samo jak robienie spriteów 2d bo dla każdej konfiguracji gracza trzeba by sprite zrobić. Mimo że mam szacunek do VB, właśnie po to żeby nie odstawało to od mojego ukochanego Fallouta 1/2 (modele z VB) wyszedłem z inicjatywą dopasowania wyglądu i budowy jak najbardziej do oryginału. IMHO VB to lata świetlne od FO 1/2 w wyglądzie.
--- End quote ---
ok nie wiem jak wyglada silnik graficzny 3D w FO ale nie wydaje mi sie żeby był taki prosty w implementacji jak to przedstawiłeś, i szczerze watpie zeby to kiedykolwiek zostalo zastosowane, ciekawi mnie jak przeniesiesz animacje postaci do silnika gry, jakie formaty obsluguje silnik??
jak dostane model i podepne pod niego RIG to zrobienie animacji nie jest zadnym problemem, bedzie potrzeba troche czasu poswiecic zeby wykonac pozy wzorcowe a pozniej juz mozna kopiowac zapisane pozy na inne modele (np. model kobiety, dzikusa i inne humanoidalne) co znacznie usprawni prace.
renderowanie takich spritow to kwestia sekund, zmiane katow obrotu postaci mozna zaprogramowac skrytpem tak ze bedzie sie za jednym zamachem renderowac wszystkie 6 rzutow izometrycznych
moglo by to wygladac przykladowo w ten sposob jako render sprite-a pozycji stojacej postaci (render time 5 seconds)
zeby wykonac animacje chodzenia we wszystkich kierunkach potrzeba jeszcze 5 takich renderow w odpowiednich pozycjach
dokladnie to samo np przy strzale, uzyciu przedmiotu czy przewroceniu sie
jezeli chce sie zrobic model 3D i tak trzeba zrobic dokladnie to samo tylko ze bardziej dokladnie, tzn. wiecej pozycji zeby ruch byl plynny, wiec i roboty bedzie wiecej
Ja to widze w ten sposob, moge sie oczywiscie mylic z racji tego ze nie znam technologii implementacji tego w silniku gry, wiec odpowiedz devow w tej sprawie byla by bardzo cenna
SmartCheetah:
Brzmi sympatycznie. Gorzej jakbyśmy chcieli dodać masę swoich własnych opcji (czyli oddzielne sprite'y dla każdej broni, rasy, fryzury, zbroi czy czego tam)
podejrzewam że wtedy klient urósłby do dość imponujących rozmiarów. Znacznie prościej było by to obsłużyć w 3d, dlatego optowałbym za trójwymiarowym rozwiązaniem jeśli tylko jest możliwe.
Weź pod uwagę przykładową opcję standardowych ubranek (Które w 3d byłyby tylko teksturą. Także można by mieć ludzika zarówno w kraciastej koszuli, uniformie V13, V0, V666 czy tubylczych szmatkach za sprawą paru tekstur)
W 2d musiałbyś dla każdego takiego ubranka robić sprite'y odpowiedzialne za każdą istniającą broń/fryzurę itp.(Generalnie za każdą potrzebną animację.)
Nie byłoby to wprawdzie trudne, ale jak sobie myślę ile tego musiałoby być... No cóż :P
3d - jeden szkielet animacji, masa modeli + tekstur którymi owy szkielet jest obwieszany.
2d - wielgachna masa sprite'ów.
Ja to tak widzę. Wszystko zależy też od tego czy ekipa FOnline 2238 jest zainteresowana dodawaniem nowych fryzur/ubranek/pancerzy/broni.
korzen83:
--- Quote from: SmartCheetah on January 31, 2010, 05:35:49 pm ---Brzmi sympatycznie. Gorzej jakbyśmy chcieli dodać masę swoich własnych opcji (czyli oddzielne sprite'y dla każdej broni, rasy, fryzury, zbroi czy czego tam)
podejrzewam że wtedy klient urósłby do dość imponujących rozmiarów. Znacznie prościej było by to obsłużyć w 3d, dlatego optowałbym za trójwymiarowym rozwiązaniem jeśli tylko jest możliwe.
Weź pod uwagę przykładową opcję standardowych ubranek (Które w 3d były by tylko teksturą. Także można by mieć ludzika zarówno w kraciastej koszuli, uniformie V13, V0, V666 czy tubylczych szmatkach za sprawą paru tekstur)
W 2d musiałbyś dla każdego takiego ubranka robić sprite'y odpowiedzialne za każdą istniającą broń(Generalnie za każdą potrzebną animację.)
Nie byłoby to wprawdzie trudne, ale jak sobie myślę ile tego musiałoby być... No cóż :P
3d - jeden szkielet animacji, masa modeli + tekstur którymi owy szkielet jest obwieszany.
2d - wielgachna masa sprite'ów.
Ja to tak widzę.
--- End quote ---
true, true
jeżeli implementacja pozwoli na 3D to dobrze, na pewno dało by to większe możliwości i pole do popisu, trzeba by było tylko standaryzować modele żeby były spójne
pomysł bardzo dobry tylko czy devowie podołają z implementacją, tego się obawiam
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version