fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 22, 2024, 01:20:30 pm
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 19

Author Topic: Inicjatywa kreatywna  (Read 43093 times)

Re: Inicjatywa kreatywna
« Reply #90 on: January 31, 2010, 03:45:27 pm »

idea 3d: dowolne bronie, bez ton megabajtów i godzin renderowania, dowolny wygląd, zbroje etc. zostawianie broni w 2d wogóle mija się z celem, tak samo jak robienie spriteów 2d bo dla każdej konfiguracji gracza trzeba by sprite zrobić. Mimo że mam szacunek do VB, właśnie po to żeby nie odstawało to od mojego ukochanego Fallouta 1/2 (modele z VB) wyszedłem z inicjatywą dopasowania wyglądu i budowy jak najbardziej do oryginału. IMHO VB to lata świetlne od FO 1/2 w wyglądzie.
no Wez no fun...
http://rudo-brody.pl/uploads/2011-12-24_0012.png
everyday my english loose 1point :/
« Reply #91 on: January 31, 2010, 04:48:30 pm »

W takim razie. skoro mielibyśmy obstawać przy ludzikach 3d - zalecam używania wings3d. Robienie modelów low poly w tym programie to bajka. Blendera nie używałem, ale sądząc po wcześniejszym minigun'owym modelu - używa on nieco zbyt wielu polygonów. Dwa "zwoje" które utrzymują lufy miniguna mają mniej więcej tyle polygonów co moje całe modele. Na lepszych sprzętach pewnie nie będzie to robiło różnicy, ale na słabych - owszem. Tym bardziej że zmniejszenie jakości wcale nie odbije się zbytnio wizualnie, zważywszy na wielkość modelu w grze :P

Najlepiej niech Scypior powie czego tak naprawdę potrzebują i jakiej techniki zamierzają użyć. Można by w sumie zrobić team ludzi odpowiedzialnych za modele/tekstury/animacje. Teraz już widać 4-5aktywnych osób, także...
Wiecie co mam na myśli? Jakaś ogólna organizacja, podział obowiązków(Żeby nie powtarzać zrobionych rzeczy), główne ustalenia w celu zachowania pewnego standardu itp.
Z tego co widzę - ludzie zalecają do robienia animacji dwóch programów: Blendera i Autodesk 3ds Max.

The next step is to get a Animation and Skeleton editing program. Blender is a bit complicated, but good. And it's also free, which is a really good thing. The other solution - 3ds Max is better in all ways, especially the price part. That's the only downside of Max - It costs around 3500$. I personally use 3ds Max. To get it, either download the 30-day Tutorial or, if you're lucky, you may get a Commercial edition (Or something like that) from school.
« Last Edit: January 31, 2010, 05:18:29 pm by SmartCheetah »
Don't call me your brother
'cause I ain't your fucking brother.
We fell from different cunts,
and your skins an ugly color!
« Reply #92 on: January 31, 2010, 05:29:47 pm »

idea 3d: dowolne bronie, bez ton megabajtów i godzin renderowania, dowolny wygląd, zbroje etc. zostawianie broni w 2d wogóle mija się z celem, tak samo jak robienie spriteów 2d bo dla każdej konfiguracji gracza trzeba by sprite zrobić. Mimo że mam szacunek do VB, właśnie po to żeby nie odstawało to od mojego ukochanego Fallouta 1/2 (modele z VB) wyszedłem z inicjatywą dopasowania wyglądu i budowy jak najbardziej do oryginału. IMHO VB to lata świetlne od FO 1/2 w wyglądzie.

ok nie wiem jak wyglada silnik graficzny 3D w FO ale nie wydaje mi sie żeby był taki prosty w implementacji jak to przedstawiłeś, i szczerze watpie zeby to kiedykolwiek zostalo zastosowane, ciekawi mnie jak przeniesiesz animacje postaci do silnika gry, jakie formaty obsluguje silnik??

jak dostane model i podepne pod niego RIG to zrobienie animacji nie jest zadnym problemem, bedzie potrzeba troche czasu poswiecic zeby wykonac pozy wzorcowe a pozniej juz mozna kopiowac zapisane pozy na inne modele (np. model kobiety, dzikusa i inne humanoidalne) co znacznie usprawni prace.
renderowanie takich spritow to kwestia sekund, zmiane katow obrotu postaci mozna zaprogramowac skrytpem tak ze bedzie sie za jednym zamachem renderowac wszystkie 6 rzutow izometrycznych

moglo by to wygladac przykladowo w ten sposob jako render sprite-a pozycji stojacej postaci (render time 5 seconds)

zeby wykonac animacje chodzenia we wszystkich kierunkach potrzeba jeszcze 5 takich renderow w odpowiednich pozycjach
dokladnie to samo np przy strzale, uzyciu przedmiotu czy przewroceniu sie
jezeli chce sie zrobic model 3D i tak trzeba zrobic dokladnie to samo tylko ze bardziej dokladnie, tzn. wiecej pozycji zeby ruch byl plynny, wiec i roboty bedzie wiecej

Ja to widze w ten sposob, moge sie oczywiscie mylic z racji tego ze nie znam technologii implementacji tego w silniku gry, wiec odpowiedz devow w tej sprawie byla by bardzo cenna
« Reply #93 on: January 31, 2010, 05:35:49 pm »

Brzmi sympatycznie. Gorzej jakbyśmy chcieli dodać masę swoich własnych opcji (czyli oddzielne sprite'y dla każdej broni, rasy, fryzury, zbroi czy czego tam)
podejrzewam że wtedy klient urósłby do dość imponujących rozmiarów. Znacznie prościej było by to obsłużyć w 3d, dlatego optowałbym za trójwymiarowym rozwiązaniem jeśli tylko jest możliwe.

Weź pod uwagę przykładową opcję standardowych ubranek (Które w 3d byłyby tylko teksturą. Także można by mieć ludzika zarówno w kraciastej koszuli, uniformie V13, V0, V666 czy tubylczych szmatkach za sprawą paru tekstur)
W 2d musiałbyś dla każdego takiego ubranka robić sprite'y odpowiedzialne za każdą istniającą broń/fryzurę itp.(Generalnie za każdą potrzebną animację.)
Nie byłoby to wprawdzie trudne, ale jak sobie myślę ile tego musiałoby być... No cóż :P

3d - jeden szkielet animacji, masa modeli + tekstur którymi owy szkielet jest obwieszany.
2d - wielgachna masa sprite'ów.

Ja to tak widzę. Wszystko zależy też od tego czy ekipa FOnline 2238 jest zainteresowana dodawaniem nowych fryzur/ubranek/pancerzy/broni.
« Last Edit: January 31, 2010, 05:48:22 pm by SmartCheetah »
« Reply #94 on: January 31, 2010, 05:47:40 pm »

Brzmi sympatycznie. Gorzej jakbyśmy chcieli dodać masę swoich własnych opcji (czyli oddzielne sprite'y dla każdej broni, rasy, fryzury, zbroi czy czego tam)
podejrzewam że wtedy klient urósłby do dość imponujących rozmiarów. Znacznie prościej było by to obsłużyć w 3d, dlatego optowałbym za trójwymiarowym rozwiązaniem jeśli tylko jest możliwe.

Weź pod uwagę przykładową opcję standardowych ubranek (Które w 3d były by tylko teksturą. Także można by mieć ludzika zarówno w kraciastej koszuli, uniformie V13, V0, V666 czy tubylczych szmatkach za sprawą paru tekstur)
W 2d musiałbyś dla każdego takiego ubranka robić sprite'y odpowiedzialne za każdą istniającą broń(Generalnie za każdą potrzebną animację.)
Nie byłoby to wprawdzie trudne, ale jak sobie myślę ile tego musiałoby być... No cóż :P

3d - jeden szkielet animacji, masa modeli + tekstur którymi owy szkielet jest obwieszany.
2d - wielgachna masa sprite'ów.

Ja to tak widzę.
true, true
jeżeli implementacja pozwoli na 3D to dobrze, na pewno dało by to większe możliwości i pole do popisu, trzeba by było tylko standaryzować modele żeby były spójne
pomysł bardzo dobry tylko czy devowie podołają z implementacją, tego się obawiam
« Reply #95 on: January 31, 2010, 06:02:53 pm »

no i widać jak się bierze zawodowiec, ja tu dwa tygodnie ponad ślęcze nad modelem, a Korzeń raz dwa i ma :)

obecnie wszystko znajduje się w plikach *.X (directX 9) - animacje, tekstury, meshe, jest tez plik do opisu ktora animacja kiedy, i jest to już zaimplementowane i działa, tylko brak wypełnienia modelami
« Last Edit: January 31, 2010, 06:08:57 pm by baaelSiljan »
no Wez no fun...
« Reply #96 on: January 31, 2010, 06:11:42 pm »

O ile dobrze pamiętam, scypior w tym temacie (lub też gdzieś indziej) pisał, że mają plan wprowadzenia PC w 3d. Jeżeli coś pomieszałem, to przepraszam za zamieszanie.

Co do blendera - nie znam się ale wydaje mi się, że ogromna ilość poly bierze się również z prostego faktu - parę z osób, które tutaj przedstawiały swoja prace nie mają doświadczenia i dopiero uczą się obsługi tego programu. Myślę, że stąd biorą się "mało zoptymalizowane" modele. Jestem pewien, że z czasem będzie dużo lepiej i pod tym względem. Stąd założenie, że blender nie jest przyjazny dla low-poly na podstawie niektórych przedstawionych tutaj modeli jest trochę ryzykowne (choć oczywiście nie oznacza to, że na pewno nieprawdziwe - ale w tej kwestii wypowiedzieć powinien się ktoś, kto rzeczywiście zna się na tym i coś wie. A nie tak jak w moim przypadku - coś mu się wydaje).

Bartosz

• Rotator
  • There'd better be a killer reason...
« Reply #97 on: January 31, 2010, 06:58:57 pm »

Generalnie DirectX ma swoje zady i walety, ale jedną zaletą może być niewątpliwie format X. To co Baael podkreślał - to jest już gotowe. Tylko jeszcze jest trochę wcześnie żeby przedstawić szczegóły techniczne (jak to skleić w całosć), ale bez przesady - to nie jest tak że tracicie milion lat pracy jeśli model będzie wymagał dostosowania/nie będzie się nadawał...
« Reply #98 on: January 31, 2010, 07:28:11 pm »

Skoro już parę osób jest chętnych do dorzucania swoich prac, przydałby się jakiś człowiek co by tym wszystkim niejako rozporządzał. Tj. mówił jaką broń/model jeszcze trzeba zrobić, co wymagałoby ewentualnej poprawy bo wygląda niezbyt ambitnie, jakich tekstur brakuje itp.
Śmiem twierdzić że skoro jest zainteresowanie i zapał ze strony tych i tamtych - można by to wykorzystać. Ja bardzo chętnie jeszcze coś stworzę ;>
+ Miejsce zrzutu, skąd ludzie od tekstur mogliby brać te modele i jakoś je odziewać. Ja osobiście chętnie zobaczyłbym dział na forum poświęcony temu wszystkiemu, zakładając że pójdziemy o krok dalej od "pokazywania" swoich prac.

*Cheetah pawstep.*
« Reply #99 on: January 31, 2010, 07:37:15 pm »

To ja poczekam, aż będą jakieś konkrety, najlepiej oficjalne.
Minigun który zrobiłem może być jako grafika w ekwipunku, później go dostosuję do samej gry. Moglibyście opisać jakim sposobem uruchamiacie modele w grze? Może uda mi się odpalić to na wine, choć mapper nie działa. (niech żyje directx ;))
« Reply #100 on: January 31, 2010, 07:47:04 pm »

obgadam z Lexxem i Lisaciem, na czasie się powinna pojawić informacja.
no Wez no fun...
« Reply #101 on: January 31, 2010, 07:53:38 pm »

@SmartCheetah

*r6b3e0 w ty0,,,,

Ehh...

Problem w tym, że na razie jest sporo osób, które zainteresowały się 3d bo pojawił się dobry powód, co nie znaczy, że pójdą o krok dalej. Sam na razie nie rzucam prac, bo nie chce się chwalić czymś, co zdecydowanie wymaga dopracowania (a nie jestem w stanie stwierdzic, czy na pewno dotrę do takiego etapu, kiedy spokojnie będę mógł dopieścić pierwsze modele lub też stworzyć je od nowa z lepszym skutkiem).

Zainteresowanie tematem jest spore ale to może się zmienić. Na razie myślę, że taka luźna forma jest wskazana. Jak okaże się, że co chwila będą tutaj trafiały rzeczywiście ciekawe / dopracowane / sensowne modele w odpowiedniej ilości, będzie można się zastanowić co dalej. Teraz jest na to według mnie za wcześnie. Ale ważne aby cokolwiek się działo. Dobrze byłoby stworzyć temat konkretnie w sprawie modelowania, gdzie wszystkie noobki takie jak ja mogłyby zadawać pytania i prosić o pomoc. A wszystko po to, żeby za jakiś czas odwdzięczyć się fajnymi modelami, które będą miały szanse pojawić się w grze.

Z drugiej strony, miejsce zrzutu, żeby zobaczyć sobie jakie modele pojawiły się dotychczas i śledzić postępy zarówno tych doświadczonych, co i dopiero uczących się grafików przydałoby się już teraz. A już na pewno nie zaszkodzi.
« Reply #102 on: January 31, 2010, 08:52:12 pm »

No tak. Ja chętnie napiszę tutorial podstaw do Wingsa, tyle że wrzucanie wszystkiego do jednego tematu jest dość bolesne (Bo nie każdy będzie się przekopywał przez wszystkie strony tematu/coś mu umknie)
W dodatku przydałoby się mieć pojęcie jakie modele są potrzebne, bo jak ktoś się nauczy tworzyć super ładne rzeczy o tysiącach polygonów to wiadomo że gra w pewnym momencie stanie się niegrywalna dla XX/YY który nie posiada kosmicznego sprzętu.

Ale to fakt. Chyba jeszcze za wcześnie. Na razie trzeba zobaczyć czy zapał będzie trwał i pojawią się kolejne prace.
« Reply #103 on: February 01, 2010, 01:26:16 am »

który nie posiada kosmicznego sprzętu.
Nie przesadzaj. Żadne modyfikacje nie mogą az tak obciazyć staruszka F2 żeby był niegrywalny na średniej klasy komputerze.

Brakuje was bazy w stylu dropbox z katalogami, możliwością komentowania i oceny.  Forma tematu na forum jest bardzo niewygodna, zwłaszcza ze temat będzie stawał się coraz bardziej obszerny.

Ze swojej strony mogę tylko życzyć powodzenia, bo nie posiadam takiej wiedzy z dziedziny tworzenia obiektów 3d by być użytecznym.  Mam nadzieje ze zapał tak szybko nie zgaśnie, jak to się zazwyczaj dzieje w takich przypadkach, przy początkującym hype. 
« Reply #104 on: February 01, 2010, 02:12:30 am »

hehe Widoku ... uwierz mi, że przy odrobinie talentu można obciążyć, mój model prosto po zbrushu miał ponad 70k poligonów :) modeli na planszy jest 13 i prawie nie da się ruszyć (10fps).

13 * 70000 = 910000

Jeśli każdy model ma przypuścmy 2000 poligonów, bronie mają około 800, pancerze podobnie, to przyjmując że mamy event i jest około 100 ludzi, przy czym dużo sprzętu na ziemi (np. 2 miniguny na łebka plus armor)

(100 * 2000) + (100 * 800) + (100 * 800) + (200 * 800) + (100 * 800) = 200000 + 80000 + 80000 + 160000 + 80000 = 600000 + wybuchy, oświetlenie, ruch, walka

Więc event robi się niegrywalny, szczególnie dla słabszego sprzętu. Dlatego im mniej poligonów tym lepiej. Naprzykład, docelowo mam nadzieję, że model będzie miał około 1000 poligonów maks - tne gdzie się da, broń można zmieścic w 100 lub nawet mniej, armor podobnie. A jeśli te liczby wydają Ci się astronomiczne, to wiedz że mimo że model nie wygląda, potrafi posiadać ogromną liczbę poligonów, one się same gdzies mnożą po kątach.
no Wez no fun...
Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 19

Page created in 0.1 seconds with 25 queries.