Other > Zaginione holotaśmy
Inicjatywa kreatywna
baaelSiljan:
--- Quote from: pirosan on February 04, 2010, 02:37:01 pm ---Pan widział, Pan czytał, Pan nawet zrozumiał co przeczytał - i Pan nadal wychodzi z założenia, że odrobinę przesadzono z liczeniem poligonów - Fonline w 3d będzie wymagał napisania od nowa silnika renderera, a to nie dość że kawał roboty, to jeśli do napisania go dojdzie, to nie będzie on w standardach roku 1996 ("dlaczego ta postać ma 300 tris?! czyś ty na głowę upadł?! to jedna trzecia tego co możemy wyświetlić!" - historie z życia wzięte) i będzie można używać troszeczkę młodszych technologii, na równi z przyzwoitym polycountem (strzelam w 2 - 3k na postac i 500 - 800 na broń, zakładając że wszystko pozostanie w izometrycznym rzucie kamery - pozwoli to na bezwstydne pokazywanie modeli z bliska, jak i uróżnorodnienie animacji) Wiadomo, F3 (którego notabene nie cierpię) czy tam Burżuazja (aka Afterfall, pozdrowienia dla twórców i szczere życzenia ukończenia) to nie będzię, ale zawsze coś czym można się pochwalić.
TommyTheGun - jeśli nawet nie będzie fonline w 3d, to dlaczego nie wykorzystać twórczości, bądź co bądź polskiego community fonline, i zostawić po sobie ślad w postaci całkowice polskiego moda? (ładne low poly 3d jest milsze dla oka niż 2d, wdg. mnie, nawet jeśli miało by to się ograniczać do grafiki w sprite'ach. Zawsze to jakiś powiew nowości dla starusieńkiego Fallouta)
--- End quote ---
już to pisałem ale się powtórze: silnik już jest, grasz na nim, nie ma w nim tylko modeli (tzn. nie ma ogólnie dostępnych), polygony tniemy, bo w przypadku większej awantury może być mocne obciążenie, gdyby to było dla single player to co innego, ale tutaj nie przewidzisz czy nagle 2000 osób nie wejdzie w jedną lokacje. osobiście nie przewiduje więcej niż 1200 polygonów na postać (obecnie moja w połowie roboty zostawiona tyle ma) - ale to jeszcze nie pewniak.
jak wygląda 3d w FOnline, hmm dobrze, nawet zaskakująco dobrze. FOnline obecnie wykorzystuje directx 9.0, nie wiem jak to sie rozwija, ale pod to robimy, najlepiej poczekac na oficjalne info :) zanim Scypior znów patrząc w moją stronę powie głosem ojca chrzestnego hydraulika: "macie tu przecieki"
ps. ja jestem w tym tygodniu zupelnie nieosiagalny. od poniedzialku sie pojawie spowrotem
pirosan:
Dziękuję za uchylenie rąbka tajemnicy, kolego baaelSiljan.
Miło słyszeć jak się sprawa ma, oraz że były już przeprowadzane jakieś testy, a nie tylko 'sucho na papierze'.
trzymam kciuki za powodzenie projektu, i będę śledził postępy, ba, może sam popełnię jakiś model tutaj.
A tak przypominając sobie dyskusję o sposobie zarządzania podziałem pracy, z własnego doświadczenia mogę polecić aplikację google docs - pozwala na stworzenie tabeli (jak i innych typów dokumentów), udostępnienie jej kilku - kilkunastu osobom, i edytowanie w locie przez kilka osób jednocześnie - wtedy każdy może sobie odhaczyć co zaczął robić, co ma zamiar robić, a także dodać np komentarz do pracy kolegi.
tutaj mały przykład jak to to wygląda w praniu:
http://spreadsheets.google.com/pub?key=tG9h2Dl2PuYbFnVh2kJXDBA&single=true&gid=0&output=html
Zakladka z dokumentu projektu WIP, z wyszczegolnionymi nazwami, opisem, uwagami, oraz informacja kto sie za to zabral / kto zrobil. Doskonale ułatwia koordynację prac, i nie następuje tutaj problem 'ja, on i on zrobiliśmy smg, wybierzmy najładniejszy!', a i mozna, dzięki możliwości dodawania screenów do dokument, śledzić jakość danych modeli.
A na wikipedii postować tylko finalne wyniki tworzenia contentu 3d, żeby nei wprowadzać bałaganu.
ot, taka sugestia z mojej strony, aby nie było, że tylko gadam bez celu :P
Giemz:
Pierwsze zderzenie z teksturami i mapami UV. Jak juz sie polapie o co w tym chodzi to nawet da sie tego uzywac.
PS. Jest ktos kto moze zmienic moj status na wiki albo pododawac chociaz Work in Progress w tych modelach co je robie?
skejwen:
Spoko, moge wrzucac na wiki.
Prosze wysylac PM, skriny w formacie czytelnym (to jest render wyrozniajacy sie od tla :)), w pozycji +/- takiej samej jak na sprajcie. Do tego informacja z ilu polygonow model jest zbudowany.
/skejwen
SmartCheetah:
--- Quote from: scypior on February 04, 2010, 04:47:32 pm ---No to się Pan ucieszy jak wyjdzie oficjalne info:)
--- End quote ---
Jeśli myślę o tym samym, to chyba też się ucieszę :-3
Jutro "ostatnie" kolosy i egzaminy. Poprawki potem koło 15, więc będę miał sporo czasu wolnego na zabawę modelami i ulepszaniu skilla w robieniu owych.
EDIT DOWN:
Nie dziękuję ^^" Ale możecie trzymać kciuki za jakiegoś tam geparda B)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version