Other > Zaginione holotaśmy
Inicjatywa kreatywna
baaelSiljan:
obgadam z Lexxem i Lisaciem, na czasie się powinna pojawić informacja.
TommyTheGun:
@SmartCheetah
*r6b3e0 w ty0,,,,
Ehh...
Problem w tym, że na razie jest sporo osób, które zainteresowały się 3d bo pojawił się dobry powód, co nie znaczy, że pójdą o krok dalej. Sam na razie nie rzucam prac, bo nie chce się chwalić czymś, co zdecydowanie wymaga dopracowania (a nie jestem w stanie stwierdzic, czy na pewno dotrę do takiego etapu, kiedy spokojnie będę mógł dopieścić pierwsze modele lub też stworzyć je od nowa z lepszym skutkiem).
Zainteresowanie tematem jest spore ale to może się zmienić. Na razie myślę, że taka luźna forma jest wskazana. Jak okaże się, że co chwila będą tutaj trafiały rzeczywiście ciekawe / dopracowane / sensowne modele w odpowiedniej ilości, będzie można się zastanowić co dalej. Teraz jest na to według mnie za wcześnie. Ale ważne aby cokolwiek się działo. Dobrze byłoby stworzyć temat konkretnie w sprawie modelowania, gdzie wszystkie noobki takie jak ja mogłyby zadawać pytania i prosić o pomoc. A wszystko po to, żeby za jakiś czas odwdzięczyć się fajnymi modelami, które będą miały szanse pojawić się w grze.
Z drugiej strony, miejsce zrzutu, żeby zobaczyć sobie jakie modele pojawiły się dotychczas i śledzić postępy zarówno tych doświadczonych, co i dopiero uczących się grafików przydałoby się już teraz. A już na pewno nie zaszkodzi.
SmartCheetah:
No tak. Ja chętnie napiszę tutorial podstaw do Wingsa, tyle że wrzucanie wszystkiego do jednego tematu jest dość bolesne (Bo nie każdy będzie się przekopywał przez wszystkie strony tematu/coś mu umknie)
W dodatku przydałoby się mieć pojęcie jakie modele są potrzebne, bo jak ktoś się nauczy tworzyć super ładne rzeczy o tysiącach polygonów to wiadomo że gra w pewnym momencie stanie się niegrywalna dla XX/YY który nie posiada kosmicznego sprzętu.
Ale to fakt. Chyba jeszcze za wcześnie. Na razie trzeba zobaczyć czy zapał będzie trwał i pojawią się kolejne prace.
Widok:
--- Quote ---który nie posiada kosmicznego sprzętu.
--- End quote ---
Nie przesadzaj. Żadne modyfikacje nie mogą az tak obciazyć staruszka F2 żeby był niegrywalny na średniej klasy komputerze.
Brakuje was bazy w stylu dropbox z katalogami, możliwością komentowania i oceny. Forma tematu na forum jest bardzo niewygodna, zwłaszcza ze temat będzie stawał się coraz bardziej obszerny.
Ze swojej strony mogę tylko życzyć powodzenia, bo nie posiadam takiej wiedzy z dziedziny tworzenia obiektów 3d by być użytecznym. Mam nadzieje ze zapał tak szybko nie zgaśnie, jak to się zazwyczaj dzieje w takich przypadkach, przy początkującym hype.
baaelSiljan:
hehe Widoku ... uwierz mi, że przy odrobinie talentu można obciążyć, mój model prosto po zbrushu miał ponad 70k poligonów :) modeli na planszy jest 13 i prawie nie da się ruszyć (10fps).
13 * 70000 = 910000
Jeśli każdy model ma przypuścmy 2000 poligonów, bronie mają około 800, pancerze podobnie, to przyjmując że mamy event i jest około 100 ludzi, przy czym dużo sprzętu na ziemi (np. 2 miniguny na łebka plus armor)
(100 * 2000) + (100 * 800) + (100 * 800) + (200 * 800) + (100 * 800) = 200000 + 80000 + 80000 + 160000 + 80000 = 600000 + wybuchy, oświetlenie, ruch, walka
Więc event robi się niegrywalny, szczególnie dla słabszego sprzętu. Dlatego im mniej poligonów tym lepiej. Naprzykład, docelowo mam nadzieję, że model będzie miał około 1000 poligonów maks - tne gdzie się da, broń można zmieścic w 100 lub nawet mniej, armor podobnie. A jeśli te liczby wydają Ci się astronomiczne, to wiedz że mimo że model nie wygląda, potrafi posiadać ogromną liczbę poligonów, one się same gdzies mnożą po kątach.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version