Nie ważne czy to walka czy crafting. Nie ma jak widzieć 4 nicki które różnią się kreską, kropką i stoją obok siebie w kopalnie machając na zmianę młotkami.
Wg mnie perk, zmniejszający cooldown na kopanie i crafting (najlepiej wielostopniowy) rozwiązałby problem.
Przecież można zostać przy tym co jest obecnie (start od low hp) a wprowadzić brak uzyskiwania kolejnych HP co level od pewnego poziomu (i 21 tutaj jest b. dobrym rozwiązaniem).
Oczywiście to sprawa subiektywna, ale stała ilość hp, uzależniona tylko od statystyk, wydaje mi się rozwiązaniem bardziej eleganckim niż zablokowanie jej dopiero na pewnym poziomie. Poza tym byłby to duży ukłon w kierunku niedzielnych graczy, którzy stanowią znaczną część społeczności Fonline. Powiem więcej: dopiero takie rozwiązanie umożliwiłoby im na serio uczestnictwo w PvP.
Alt-owanie powninno być dozwolone z jednej prostej przyczyny...
Ciągłego udoskonalania swojej postaci... I dostosowywania jej do aktualnych warunków w grze...
A już teraz masz Masę opcji do wyboru...
Więc... pomyśl co się stanie gdy nie będzie ograniczenia lev... Ile w tym momęcie powstanie altów... aby sprawdzić który z nich będzie najlepszy w swojej dziedzinie...
Jest jasne, że brak ograniczenia levelu nie powstrzyma ludzi przed robieniem altów, natomiast bez wątpienia zmniejszy ich liczbę. Dałbym sobie wręcz obie ręce uciąć, że przy zastosowaniu takiej sugestii, przynajmniej 80% ludzi będzie grała tylko jedną postacią – wyłącznie dlatego, że tak jest wygodniej i będzie to wówczas możliwe bez rezygnacji z PvP.
Dawno, dawno temu , jak zaczynałem grać w Fonline i nie wiedziałem jeszcze o tym, że jest level capacity, to ani myślałem o robieniu altów. Awansowanie postaci zacząłem od rozwijania umiejętności technicznych (science, repair), i wspierających (doctor, fa, outdoor), ponieważ chciałem być w stanie samemu wytworzyć przynajmniej najbardziej podstawowy ekwipunek. W umiejętności strzeleckie zacząłem inwestować na serio dopiero na levelu 18. Jakież było moje rozczarowanie, kiedy okazało się, że nie mogę wejść na level 22 i cały build okazał się być do wyrzucenia. Po etapie początkowego wk...wienia, zacząłem od nowa już troszkę mądrzej, bo dwiema postaciami. Mówię to po to, aby zobrazować przyczynę, dla której ludzie tworzą alty. Otóż przyczyna jest taka, że gracze chcą się rozwijać – to taka naturalna potrzeba każdego człowieka. Kiedy napotykają barierę w rozwoju (a taką barierą jest level capacity), to zaczynają kombinować jakby tu ją obejść. Po czym dochodzą do wniosku, że jedyną możliwością, aby kontynuować rozwój jest budowa dodatkowych postaci i granie wszystkimi na raz. Nie da się tego zjawiska wyeliminować, ponieważ należałoby:
a) Wprowadzić totalny zamordyzm i zbanować ¾ graczy na serwerze, a ludzie i tak próbowaliby szczęścia,
b) Wprowadzić opłatę za rejestrację konta – nielegalne,
c) Zmienić mentalność ludzi, co jak już ustaliliśmy, jest niemożliwe.
Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest więc zaakceptowanie tego, że gracze chcą się rozwijać, i odblokowanie im tej możliwości, bez zmuszania do tworzenia w tym celu dodatkowych kont. A to, że postacie na pewnym poziomie stawałyby się niezależne, należy potraktować jako zło mniejsze od zaśmiecenia 2238 tysiącami altów i permanentnej walki z dual-logami, fast-relogami i innymi przejawami pomysłowości graczy, próbujących sforsować ograniczenia i po prostu dobrze się bawić.