Other > Zaginione holotaśmy
Rozwiązanie problemu setek altów.
Elmehdi:
--- Quote from: Red Dot on June 10, 2010, 10:40:20 am ---Nie ważne czy to walka czy crafting. Nie ma jak widzieć 4 nicki które różnią się kreską, kropką i stoją obok siebie w kopalnie machając na zmianę młotkami.
--- End quote ---
Wg mnie perk, zmniejszający cooldown na kopanie i crafting (najlepiej wielostopniowy) rozwiązałby problem.
--- Quote from: Kilgore on June 10, 2010, 08:50:47 am ---Przecież można zostać przy tym co jest obecnie (start od low hp) a wprowadzić brak uzyskiwania kolejnych HP co level od pewnego poziomu (i 21 tutaj jest b. dobrym rozwiązaniem).
--- End quote ---
Oczywiście to sprawa subiektywna, ale stała ilość hp, uzależniona tylko od statystyk, wydaje mi się rozwiązaniem bardziej eleganckim niż zablokowanie jej dopiero na pewnym poziomie. Poza tym byłby to duży ukłon w kierunku niedzielnych graczy, którzy stanowią znaczną część społeczności Fonline. Powiem więcej: dopiero takie rozwiązanie umożliwiłoby im na serio uczestnictwo w PvP.
--- Quote from: MANIAC-RULES on June 10, 2010, 03:56:25 am ---Alt-owanie powninno być dozwolone z jednej prostej przyczyny...
Ciągłego udoskonalania swojej postaci... I dostosowywania jej do aktualnych warunków w grze...
A już teraz masz Masę opcji do wyboru...
Więc... pomyśl co się stanie gdy nie będzie ograniczenia lev... Ile w tym momęcie powstanie altów... aby sprawdzić który z nich będzie najlepszy w swojej dziedzinie...
--- End quote ---
Jest jasne, że brak ograniczenia levelu nie powstrzyma ludzi przed robieniem altów, natomiast bez wątpienia zmniejszy ich liczbę. Dałbym sobie wręcz obie ręce uciąć, że przy zastosowaniu takiej sugestii, przynajmniej 80% ludzi będzie grała tylko jedną postacią – wyłącznie dlatego, że tak jest wygodniej i będzie to wówczas możliwe bez rezygnacji z PvP.
Dawno, dawno temu ;), jak zaczynałem grać w Fonline i nie wiedziałem jeszcze o tym, że jest level capacity, to ani myślałem o robieniu altów. Awansowanie postaci zacząłem od rozwijania umiejętności technicznych (science, repair), i wspierających (doctor, fa, outdoor), ponieważ chciałem być w stanie samemu wytworzyć przynajmniej najbardziej podstawowy ekwipunek. W umiejętności strzeleckie zacząłem inwestować na serio dopiero na levelu 18. Jakież było moje rozczarowanie, kiedy okazało się, że nie mogę wejść na level 22 i cały build okazał się być do wyrzucenia. Po etapie początkowego wk...wienia, zacząłem od nowa już troszkę mądrzej, bo dwiema postaciami.
Mówię to po to, aby zobrazować przyczynę, dla której ludzie tworzą alty. Otóż przyczyna jest taka, że gracze chcą się rozwijać – to taka naturalna potrzeba każdego człowieka. Kiedy napotykają barierę w rozwoju (a taką barierą jest level capacity), to zaczynają kombinować jakby tu ją obejść. Po czym dochodzą do wniosku, że jedyną możliwością, aby kontynuować rozwój jest budowa dodatkowych postaci i granie wszystkimi na raz. Nie da się tego zjawiska wyeliminować, ponieważ należałoby:
a) Wprowadzić totalny zamordyzm i zbanować ¾ graczy na serwerze, a ludzie i tak próbowaliby szczęścia,
b) Wprowadzić opłatę za rejestrację konta – nielegalne,
c) Zmienić mentalność ludzi, co jak już ustaliliśmy, jest niemożliwe.
Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest więc zaakceptowanie tego, że gracze chcą się rozwijać, i odblokowanie im tej możliwości, bez zmuszania do tworzenia w tym celu dodatkowych kont. A to, że postacie na pewnym poziomie stawałyby się niezależne, należy potraktować jako zło mniejsze od zaśmiecenia 2238 tysiącami altów i permanentnej walki z dual-logami, fast-relogami i innymi przejawami pomysłowości graczy, próbujących sforsować ograniczenia i po prostu dobrze się bawić.
ISn2:
Brak limitu poziomu jeszcze bardziej przyczyni sie do powstawania powerbuildow, fakt pomoze to ludziom ktorzy graja jedna postacia. Z gory ustalona ilosc HP nie wyeliminuje uzywania wielu altow podczas walki. Mysle ze Twoj pomysl @Elmehdi nijak nie przyczyni sie do rozwiazania problemu. Powerbuildy beda jeszcze silniejsze: SG/BG/EN, Throwning, First Aid, Doctor, Sneak, Outdoorsman, Brak limitu poziomu zubozy gre pod wzgledem buildow i planowania postaci. Trzeba zmodyfikowac crafting a nie postac - jak? nie wiem...
Alvin:
Alty były, są i będą i raczej wątpię żeby ludzie przestali tworzyć więcej niż jedną postać.Nawet jeśli by zmieniło się craft i do tego jakby był mniejszy coldawn np. na kopanie skałek to ludzie i tak by robili po kilka postaci bo jeśli można by było nakopać 25 powiedzmy iron ore i cold byłby 21min to i tak by dla niektórych było to za mało bo zrobili by jeszcze z dwie postacie żeby nakopać 60.
Red Dot:
--- Quote from: Alvin on June 10, 2010, 02:20:24 pm ---Alty były, są i będą i raczej wątpię żeby ludzie przestali tworzyć więcej niż jedną postać.Nawet jeśli by zmieniło się craft i do tego jakby był mniejszy coldawn np. na kopanie skałek to ludzie i tak by robili po kilka postaci bo jeśli można by było nakopać 25 powiedzmy iron ore i cold byłby 21min to i tak by dla niektórych było to za mało bo zrobili by jeszcze z dwie postacie żeby nakopać 60.
--- End quote ---
No właśnie alty w Crafcie są po to żeby omijać CD.
Po co CD przy crafcie?
-???
Po co CD przy gatheringu?
- uniemożliwić botowanie które teraz jest zastąpione masą altów na fast relogach???
Yanglegend:
--- Quote ---Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest więc zaakceptowanie tego, że gracze chcą się rozwijać, i odblokowanie im tej możliwości, bez zmuszania do tworzenia w tym celu dodatkowych kont. A to, że postacie na pewnym poziomie stawałyby się niezależne, należy potraktować jako zło mniejsze od zaśmiecenia 2238 tysiącami altów i permanentnej walki z dual-logami, fast-relogami i innymi przejawami pomysłowości graczy, próbujących sforsować ograniczenia i po prostu dobrze się bawić.
--- End quote ---
To NIE jest gra solo, dlatego pomysł, żeby każdy był świetnym crafterem, zabójcą, przewodnikiem, złodziejem i chirurgiem jednocześnie jest idiotyczny.
Świetny sposób na jeszcze większe zredukowanie interakcji między graczami.
Przydałby się lepszy system zarządzania kontami graczy, tak aby posiadanie kilku kont było łatwe do wykrycia i usunięcia.
Można by zablokować możliwość logowania się z 1 adresu IP na więcej niż 1 konto (i to nie tylko jednocześnie).
Rejestracja konta też mogłaby być bardziej problematyczna (potwierdzenie e-mailem, jednorazowa opłata za aktywacje konta - jak najbardziej tak).
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version