Other > Zaginione holotaśmy
Rozwiązanie problemu setek altów.
Elmehdi:
--- Quote from: Fleczer on June 09, 2010, 07:41:25 pm ---Chodziło mi o to, ze wtedy z altów odpadają power buildy bo ich nie bedzię. :P
--- End quote ---
Będą, ale w ramach narzuconych ograniczeń. Poza tym, z każdym kolejnym wprowadzonym limitem, postacie stają się coraz bardziej do siebie podobne, a chyba nie o to chodzi.
Nawet gdyby level capacity został całkowicie zlikwidowany to ilość dostępnych skill points wcale nie byłaby jakaś porażająca. Dla przykładu, postać na lvl 50 oraz inteligencji 5 mogłaby rozwinąć 2 otagowane umiejętności do poziomu 230 i jedną do ok. 150. Dużo? Gdyby te punkty bardziej równomiernie rozłożyć to można by mieć, np. small guns 230%, repair 180%, first aid 150% i outdoorsman ok. 120%. Taką postacią można by mieć profesję armorer lvl 3, jednocześnie nie redukując jej możliwości bojowych. Wcale nie uczyni to nikogo w pełni samowystarczalnym, ale da dużo większe pole manewru przy planowaniu postaci, a co za tym idzie zredukuje ilość altów, potrzebnych aby czerpać satysfakcję z gry.
Perki również nie uczynią nikogo zbyt potężnym (oczywiście po wywaleniu sniper i slayer). Postać z 200 hp i ze wszystkimi możliwymi perkami byłaby wciąż dużo słabsza niż obecna postać z 7 perkami, ale z jet i psycho.
HP to jedyna rzecz, która mogłaby popsuć balans i to właśnie HP należy zablokować (lub mocno ograniczyć przyrost), a nie level :P.
Sytuacja, w której potrzebujesz min 2 alty + powerbuild, żeby uczestniczyć w PvP niszczy tą grę.
Rejfyl:
Zgadzam się w zupełności z kolegą wyżej.
Tathagata:
I jak zwykle z tematu zrobiła się przepychanka. Bo PvP jest wszystkiemu be i wszyscy się nie znają na graniu :)
Paranoja.
Musiał by się zmienić typ mentalności gracza żeby w miarę ograniczyć alty.
Sam gram w tę grę już długo, pamiętam jakie "dynamiczne" zmiany i dziwne rozwiązania panowały wcześniej i nie podoba mi się teraźniejsze altowanie - dla mnie to jest po prostu oszukaństwo.
Wiem; sam tak nie gram wiec nie wiem o czym mowie :)
Sam gram zazwyczaj jedną postacią i nie grając PvP nie czuję się jakoś szczególnie ograniczony, powiem więcej; moją postacią gra się tak fajnie a że nie chce mi się robić drugiej. I niczego mi nie brak.
Co prawda przed wipe zdarzyło mi się wyexpić druga postać ale tylko dlatego że popełniłem mały błąd rozplanowaniu postaci i Brof nie działał a miałem go już wybranego. Zazwyczaj jednak ograniczam się do jednego ludzika.
Zastanówcie się lepiej ludzie: co chcecie robić w tej grze, crafcenie i specjalizacje służyć miały personalizacji postaci a nie robieniu 5 altów do wszystkiego i jednego sztampowego ubewojownika tak jak wszyscy :)
A odpierając zarzuty że jak mi się nie podoba tutaj do jest jeszcze drugi serwer - grałem i całkiem dobrze mi się grało, nawet pewne rzeczy z stamtąd bardziej się podobają, ale tę grę tworzą ludzie a tu jest jednak najwięcej polaków(możliwość dogadania się) i w ogóle masę fajnych ludzi różnych narodowości.
Altom mówię NIE.
Elmehdi:
--- Quote from: Tathagata on June 09, 2010, 10:20:04 pm ---nie grając PvP nie czuję się jakoś szczególnie ograniczony
--- End quote ---
Przyjdzie taki moment, że będziesz chciał wreszcie wykorzystać te sterty sprzętu, które nagromadziłeś w namiocie. A w konfrontacji z innymi graczami przekonasz się, że brak altów boli.
Co do mentalności graczy to ona się nie zmieni. Grę należy dopasować do ludzi, a nie na odwrót. A ludzie potrzebują wyzwań, rywalizacji z innymi i możliwości rozwoju. Gra, która tego nie oferuje, szybko traci na popularności.
ISn2:
Wydaje mi sie ze puki przepasc miedzy postacia stricte bojowa a crafterem nie zostanie wyeliminowana/zmnniejszona, tak dlugo beda alty wyspecjalizowane w jednym kierunku. Ograniczenia czy modyfikacje karty postaci raczej nie rozwiaza problemu. Crafting jest przyczyna obecnej sytuacji, co nie znaczy ze trzeba sie tej opcji pozbyc, potrzebny jest balans i smiale ustepstwa. @Elmehdi brak limitu poziomu rozwiaze problem z altowaniem na zasadzie - "bije sie, gine, wchodze kolejnym altem" - przydatnosc bojowa takiej postaci bylaby determinowana przez ilosc punktow HP czyli poziom postaci. Nalezalo by stworzyc nowy wzor na punkty HP przyznawane co poziom, pojawia sie jednak pewien problem. W przypadku zbyt duzej ilosci HP, nalezalo by zmienic crafting wzgledem cooldown na amunicje, w przypadku zbyt malej ilosci HP - jak wyobrazasz sobie expienie takiej postaci? Zakladajac ze chcemy utrzymac podobna (obecna) wartosc maxymalnych punktow HP na maxymalnym poziomie postaci (powiedzmy 100) to dosc dlugo zwykly skorpion bedzie mial nas na Hita, nie wspomne juz ze brak limitu poziomu wprowadza pewne pojecie MMO - grind - za ktorym to raczej niewielu przepada, FO w duzej mierze to gra dla casualtowcow.
--- Quote ---Musiał by się zmienić typ mentalności gracza
--- End quote ---
Otoz to...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version