Other > Zaginione holotaśmy
Rozwiązanie problemu setek altów.
			ISn2:

A gdyby... Zwiekszyc maxymalny poziom postaci do 30'u wykluczajac przy tym perki typu sniper, zwiekszyc doswiadczenie potrzebne na zdobycie poziomu, obnizyc progi skutecznosci umiejetnosci oraz ilosc % potrzebnych do otrzymania profesji, wprowadzic ograniczenie poziomu profesji wzgledem poziomu postaci tj 10lvl-Tier1, 20lvl-Tier2, 30lvl-Tier3.
Lepszy sprzet bedzie trudniej dostepny poniewaz czas poswiecony na stworzenie takiego craftera wydluzy sie z poziomu 6 do 30 ponadto wydluzy sie powipe'owy klimat biegania w szmatach. Smiem rowniez twierdzic ze ozywi to handel, zniechecajac ludzi do posiadania wielu crafterow. Zwiekszenie limitu poziomu oraz wartosci doswiadczenia potrzebnego na awans - wydluzy czas poswiecony na szkolenie postaci, obecnie postac bojowa mozna wyszkolic w ~2 dni. Nawet casual'towcy nie powinni narzekac na wiekszy grind - beda mogli levelowac na craftingu i PvM a jesli ktos chce pure wojownika tudziez powerbuilda to niech sie meczy. Trzeba zalorzyc ze plan przewiduje wyexpienie postaci craftujacej w ciagu ~2 tygodni, co nie wyeliminuje altowania ale na pewno zniecheci czesc osob. Wypadalo by rowniez pozbyc sie ewentualnosci takich jak FA czy Outdoorsman na AFK.
@Yanglegend
Mozna by po prostu odrobine zmodyfikowac wzor na HP, to tylko dodatkowe 9 poziomow.

Yanglegend:

Dobra koncepcja, ale ten 30 lvl to znacznie za dużo - postacie miałyby o wiele za wiele HP, a pvp znacznie straciło by na dynamice.
Co nie zmienia faktu, że pomysł z lvl cap'em na profesje genialny.
Mój pomysł na delikatne skomplikowanie craftu jest taki, żeby nie wszystkie receptury były uzyskiwane po przez nauczenie się danej profesji.
Receptury na niektóre przedmioty (nie tylko te z lvl3) mogłyby występować w postaci książek, które zdobywało by się po przez stosowne quest'y, losowy loot z jaskiń/odpowiednich lokacji, drop z niektórych NPC.
Mogłaby być również niewielka szansa (1-2%) na odblokowanie jakiegoś przepisu podczas craftowania przedmiotu z danej dziedziny "wiedzy" (SG/BG/EW).
Te książki/receptury używałoby się tak jak w F2 - używamy raz, książka znika, a "przepis" zostaje w fixerboyu na stałe.

vilaz:

Będę tak próżny i się zacytuję, ot co :]
--- Quote ---...a co jeśli...
Jeśli uzależnić możliwość osiągnięcia wyższych levelów profesji dopiero na wyższych levelach postaci? Tj. nie będzie uber-alt craftera CA na 5-6 poziomie tylko będzie wymagany maksymalny 21level. Czysto teoretycznie - 1 level armorera będzie na 6 levelu postaci 2level na 12 postaci a 3 na 21. W ten sposób gracz będzie zmuszony (aby mieć uber sprzęt) rzeczywiście grać tą postacią. I tylko absolutni no-liferzy będą mieć dostęp do 3 altów do robienia sprzętu na każdą okazję i jakiegoś power-bulida pod PvP. Ale będą musieli poświęcić na to ogrom czasu. Specjalizacje graczy ot co... oczywiście wymagałoby to jakiegoś balansu, ale wydaje mi się dobre... komentować ino bez kupy i zbędnych emocji, na zimno poproszę z uzasadnieniem. Powtarzam wymagałoby to dodatkowego zbalansowania.
--- End quote ---
Odpowiedział mi Elmehdi tym:
--- Quote from: Elmehdi ---Rozwiązanie ciekawe i logiczne, ale obawiam się, że raczej nie powstrzyma ludzi przed altowaniem, a jedynie wywoła reakcję w postaci masowego wk....wienia ze strony ludzi, którzy i tak będą musieli alty tworzyć. 
EDIT: Tzn. bardziej chyba zmusi to ludzi do bycia no-life niż powstrzyma przed robieniem altów - tak mi się wydaje.
--- End quote ---
Oczywiście odpowiedzieć nie zdążyłem, bo nie siedzę tu 24/7 a zaczął się power-flejm. Mimo to cieszę się, że myśl wróciła :]

NTR:

Elmehdi ma tu 100% racji, nie wiem czemu chcecie wszystko wydłużać, mało wam czasu zabiera gra ekstramelnie nudnymi crafterami?
Co z tego że ci crafterzy będą bardziej zdolni do walki skoro dalej będą dostawać wpierdol od powerbuildow? 
Na tym cierpią wyłącznie gracze solo, gangi sobie wyexpią szybko po jednym crafterze z każdej dziedziny i będą dzielić się kontem.
Nie tędy droga!
Jedyna profesja w powerbuildach która ma rację bytu to Doctor, a co z resztą? 

vilaz:

W całości wyłuskanych złotych myśli [brawo Wichura!] nie chodzi o poprawienie mozliwości bojowych craftera, ale o to żeby utworzyć craftującego powerbulida bez straty na jego możliwościach bojowych. Mój pomysł w połączeniu z usunięciem level-cap i przewartościowoaniu modelu HP mógłby znieść pożytek z używania altów. Nie twierdzę, że pomysł doskonały ale z pewnością warty wypróbowania.

Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version