nawet nie wiem czy kto kolwiek gra w 2238 z polski oprocz uzytkownika Tomowolf.
Masz - 1000 od Gramatycznych Nazistów za "kto kolwiek".
Swoją drogą przecież nie tędy droga. Bo na każdym z tych nowych/alternatywnych serwerów jest pewnie coś, co jest fajne i może uatrakcyjnić rozgrywkę, i tu nie jakiegoś większego znaczenia, czy strzelasz do graczy podczas Town Control, czy bierzesz dwóch świeżaków i idziesz strzelać ghule w turach. Jak jest z kim, to ludzie grają. Zobacz np. te wszystkie projekty "RP" w Redding i Den swego czasu. Świeżaki przychodzili bo jest super i ktoś pomaga i coś się ciekawego dzieje. I byli też ludzie, którzy w tym szukają jakiegoś grubszego PVP, i to było ok. Są bandyci napadający miasto i jest jego populacja, która się broni. I dużo z tych rzeczy była po prostu lepsza tj. cieszyła się większym zainteresowaniem niż to, co czasami proponuje DEV team, który zdaje się (nie wiem, może się mylę) patrzeć raczej na to, kto coś napisał, a nie co napisał na zasadzie
"O, bo to małpa PVP, on tylko chce biegać z minigunem i strzelać do początkujących, bezbronnych graczy", albo
"O, ten to tylko naparza mrówki w turach z jakimś śmieciowym shotgunem i co on może wiedzieć". Po przeżyciu takich pomysłów jak system reputacji w miastach, czy inwazji AC-Trolli czy wcześniejszych wymysłów z poprzednich sesji stwierdzam, że community w wielu (co nie oznacza, że w każdym) przypadkach bardziej pomysłowe i wykorzystując obecną mechanikę gry mogę zrobić coś, co zachęci graczy do grania. Choć i głupi może przykład wojny The North Bandits vs The Peacekeepers w zeszłej sesji. Już pomijając powód i całą otoczkę, ale to było coś, co zachęciło graczy do aktywności na serwerze. Popołudniu role-play, zdobywanie sprzętu etc, a wieczorami potyczki z udziałem naprawdę pokaźnej jak na wielkość tego community skalę. Do czego zmierzam w tym moim poście z bolączką pośladków? Otóż gdyby dev team zmienił nieco swoje patrzenie na community i zaczął z nimi rozmawiać, otwierać się nawet na współpracę (i nie mam tu na myśli jakiegoś wielkiego devowania i poważnych biznesmenów) z twórcami alternatywnych serwerów to może udałoby się znów skolonizować (
) ten serwer... To, że postępują pracę nad trójwymiarowymi modelami postaci i jakimiś nowymi usprawnieniami to ok, super, ale duża cześć community może po prostu tego nie doczekać, więc może warto coś zrobić...