Other > Polskie Pustkowia

Mleko i ciastko.

<< < (51/70) > >>

Billy Carter:
White, a mogę sobie robić z nich jaja?  8) To była moja ostatnio rozprawka, obiecuję - wytłuszczyłem, co miałem wytłuszczyć.  A nowy update, a pewnie pojawi się nieprędko, jeśli zobaczę w nim choć cień zrozumienia dla pewnych spraw - może ucieszy mnie.

Kilgore:

--- Quote from: White150 on August 13, 2012, 09:39:20 pm ---kazdy serwer posiada limit, 24 (2238), 21 (australia), 28 (requiem), 36 (tla mk2 ???), 30 (tactics),  40? (desert europe), ? (klony tla), 666 (oryginalne tla), brak limitu (wasteland 2155).
Dodam tyle ze ludzie odpowiedzialni za 2238 maja wlasna wizje gry. Nie przegadasz i tyle.

--- End quote ---
Sam level cap oznacza tyle co nic. Wszystko zależy od innych cech rozwoju postaci i potencjału expienia.
Np. na 2238 przy braku level capa raczej nie sądzę żeby ktoś rozwijał bojowe skille powyżej 220-230% (może poza snajperami sg), bo zwyczajnie nie ma sensu. Natomiast firstaida opłacałoby się podnosić nawet i do 300%, bo przyrost efektywności skilla jest praktycznie liniowy. Sneaka również. Outdoorsmana do hm, 175% ? Doctora powyżej 100% też nie ma sensu raczej. Dalej już różnice między powerbuildem a "jack of all trades" zacierałyby się. Powerbuild "pvpowy" mógłby przy kolejnych levelach krafcić itp.

Na Wasteland 2155 to w sumie już nie wiem, czy jakiś level cap jest, czy nie ma. Jeśli jest, to coś w stylu abstrakcyjnego 99. Abstrakcyjnego, gdyż nie sądzę, żeby w trakcie trwania sesji (pewnie coś koło 3-4 miesięcy, a nie więcej niż 6) ktoś zdołał nabić te prawie 20 mln expa. Rekordy na 2238 to chyba było coś koło 2-3mln, ale nie jestem pewien. To odpowiednik 44-52 levelu na 2155. Należy też wziąć pod uwagę, że na 2238 na określonych typach critterów nabija się całkiem sporo expa (floatery, centaury, mutated moleraty ze zjebaną tabelą krytyków), poza tym exp nie maleje po n zabitych critterów.

No ale dajmy na to, totalnie teoretycznie, że ktoś nabił ten 99 lvl (ot, ktoś odkrył zajebisty exploit na experience, cała zabawa zjebana!). Czy będzie miał zdecydowaną przewagę w pvp nad postacią 30 lvl? Nie. Nie będzie idealnym big gunnerem, snajperem, medykiem, sneakerem, bo różnice w SPECIALu i perkach zrobią swoje. Nabicie firstaida do 200% (skill cap) niewiele da, jeśli nie będzie miał wysokiego INT. Może mieć wysokie gamblingi, outdoorsmany, bartery, repairy i inne - ja tutaj imby nie widzę. W grach tego typu podstawa to rozwój postaci. Jeśli postać w pewnym momencie nie może się dalej rozwijać, to postać zwyczajnie się znudzi i czas na reroll.

Podstawa to dobry design całości (SPECIAL, skille, perki, level cap, możliwości zdobywania expa). Całkiem trudna sprawa, bo czynników jest sporo. Solar na 2238 pewnie też miał swoją wizję, no ale cóż, pewnie real life wygrał z FOnlinem.

Na koniec dodam, że tak naprawdę nie ma czegoś takiego "A bo i tak nabiją max level niezależnie ile to expa będzie." Formułę na exp zawsze można zmienić, zawsze to może być średnio milion expa zdobywanego na dzień, żeby na koniec sesji mieć max level. Za mało? Można zmienić na pięć milionów. Średnio dziennie. Chętni do wyexpienia na max level? :>

Billy Carter:
Kilgore, ale czy to nie jest, w jakiś sposób, naturalne? Ładowanie mocno sp w podstawowe umiejętności? Nie przeraża mnie sniper-sneak-doctor, czy inne, przeróżne kombinacje. Zdążą. W taki, czy inny sposób. Ja myślę, że zdjęcie tak potwornie niskiego lvlcapa po prostu przeciąga to gry. Tu już nie są dzieci. A zabawa z sp jest do 30- 35 lvl, a potem, poważne skillowanie się, naprawdę zaczyna już ciążyć. Np. TLA nie bez powodu jest 666 lvl (pamiętam ten żart) ci goście byli naprawdę evil. I nikt tam nie jechał z agrechą, że ktoś ma nieznerfiony system na siebie. Koleś był po prostu - dobry. Wyskilowany, sprytny ird. I jak Boga kocham nikt nie słyszał tam o używaniu jakichś exploitów (bo system był na to zbyt ubogi ::) a może oni zbyt dumni ) Choć myślę, że dużo dawał też - gifted. Jeśli chodzi o sam S.P.E.C.I.A.L  ustawiało to, nas wszystkich, do jakiegoś przyzwoitego, ludzkiego, poziomu.

P.S. Możesz spróbować z jakimś lvlcapem na początek. Jeśli faktycznie, będzie rush, podniesiesz go np. następnym razem.

P.S 2 I takie pytanie nasuwa mi się. Wipe jest konieczny, a np. przepisywanie postaci?

White150:

--- Quote from: Wichura on August 13, 2012, 10:06:01 pm ---Losowe zmiany losowych rzeczy trudno nazwać jakąś wizją.

--- End quote ---

I to jest właśnie ta wizja. Chujowa, randomowa, wyssana z koziej dupy, ale wizja!

--- Quote from: Billy Carter on August 14, 2012, 02:18:14 am ---P.S 2 I takie pytanie nasuwa mi się. Wipe jest konieczny, a np. przepisywanie postaci?

--- End quote ---

Dobry pomysł, można raz zaryzykować i przetestować.

--- Quote from: Billy Carter on August 14, 2012, 02:18:14 am ---Choć myślę, że dużo dawał też - gifted. Jeśli chodzi o sam S.P.E.C.I.A.L  ustawiało to, nas wszystkich, do jakiegoś przyzwoitego, ludzkiego, poziomu.

--- End quote ---

gifted był pewnie op dlatego go usuneli, wielka szkoda.

Florek:

--- Quote from: racoon on August 13, 2012, 03:30:58 pm ---jest takie cos jak real time, zalacz sobie i przestan plakac :)

--- End quote ---
To nie był whine post, ale nie wymagam od Ciebie, abyś zrozumiał co miałem na myśli. Jestem zbyt leniwy na wylewne wypowiedzi i długie posty, które i tak nie odbiją się żadnym echem na grze, aby Ci tą kwestię wytłumaczyć. Ot, luźna myśl.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version