fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 05, 2024, 06:08:54 am
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 24

Author Topic: Mleko i ciastko.  (Read 42360 times)

Billy Carter

• Nie strzelać do księdza !
Re: Mleko i ciastko.
« Reply #240 on: August 12, 2012, 04:03:02 pm »

Przede wszystkim nie należy słuchać przypadkowych płaczków z gatunku jętka jednodniówka ani wiecznych chłopców, którzy NIE MOGĄ PRZEGRAĆ w grze komputerowej i żądają, żeby im znerfić to i tamto. Przyda się też jakaś spójna wizja tego, co właściwie robimy, bo losowe miotanie się w coraz ciaśniejszym odrutowanym kolczasto obozie "No fun allowed.jpg" na dobre nie wychodzi.

To może zróbmy tak - które pomysły uważacie za dobre (istniejące w grze), a które, według was, są kompletnie chybione? Brednie mar z działu Sugestie, już raczej sobie darujmy.

Ja

Chybione
- rush 24 lvl - w którym tworzymy setki niewyspecjalizowanych, kalekich altów. Które nigdy nie będą samowystarczalne Cap 24lvl skutecznie ogranicza możliwość nauki nowych umiejętności. (Tylko....)
Właściwie to wszystko ogranicza. Pod ten absurdalny, sztucznie narzucony nakaz klei się teraz setki udziecinniających, nienaturalnych ułatwień.

- farmy ciężkich zabawek

- obecny system handlu

-funkcje skilla repair (umiem zbudować broń od absolutnych podstaw, ale nie umiem jej dobrze naprawić (przy pomocy innej spluwy w dodatku ekhmmm to jest pomysł z tego moda do Obliviona, also - patrz punkt 1), bo mam zbyt niskiego skilla....)
- pokpiona sprawa profesji (patrz punkt 1), brak działającego systemu craftingu w grze
- trudność w zdobywaniu schematów (aukcja dla schematu CA - 20000k !!!!! 9999999k!!! .. no, spoko. Gangom się należy nowy dywan...)
(jak to było   kiedyś? BA  >120< science, >180< repair, proff nr 3 (heeeeeh)

*patrz - trollface, patrz - punkt 1)

- JINXEDDDDD!!!!! (jak coś takiego może być w ogóle cechą postaci w grze?)

I w kwestii update'ow

-minor poprawek technicznych, brak dodatków fabularnych (i... patrz - punkt 1)

EDIT
Gadam sam do siebie...

-funkcje skilla repair (umiem zbudować broń od absolutnych podstaw, ale nie umiem jej dobrze naprawić (przy pomocy innej spluwy w dodatku ekhmmm to jest pomysł z tego moda do Obliviona, also - patrz punkt 1), bo mam zbyt niskiego skilla....)

Najczęściej, w takich sytuacjach stosuje się to, co najprostsze, albo najbardziej logiczne.

Po pierwsze - jakim cudem potrafię złożyć pistolet laserowy z metalowych części i innych mało przekonujących komponentów? Powinienem posiadać schemat budowy takiego przedmiotu.
I tylko wtedy, można mówić o profesjonalnym składaniu broni. A także o skutecznym naprawianiu jej.... Jesli jestem odpowiednio wyedukowany (progi science, repair) powinienem sobie poradzić zarówno ze zrozumieniem schematu, złożeniem danego przedmiotu, a także z naprawieniem go. Do stu procent używalności.
Kwestią tylko jest skąd wziąć schematy. Z questu?? To dla dzieci. Niektóre schematy powinny być ogólnodostępne - w bibliotekach (via - odbij mi schemat tego i tego, za tyle i tyle capsli)  u kupców, NPCów, którzy znają się na tym itp. A te rzadkie rzeczywiście powinny pozostać rzadkie. I dlaczego one znikają? : )))

Rzecz jasna, jeśli dałoby się wklepać funkcję - umiem zrobic,  umiem naprawić do 100%, bez funkcji posiadania schematu w ekwipunku, mogę się uczyć ich na pamięć. I wtedy mogą znikać. Ale wstępnie, muszę mieć schemat w rączce :) Mam odpowiednie progi, więc rozumiem go i zapamiętuję, przedmiot pojawia mi się w fixboy'u, a ja, odtąd, umiem zrobić, a potem naprawiać ten, wyszczególniony, specyficzny sprzęt.  W dowolny sposób. Posiadając inne, gotowe i takie same,  albo przy pomocy komponentów (choć w sumie, trudno wyliczyć - ile muszę ich posiadać - dwa i pół alloya)  Damn, mogę nawet próbowac naprawiac przedmioty, których jeszcze nie znam. Ale moje starania, w takim przypadku, nie będą wyglądały zbyt dobrze. (czyt - będę mógł poprawić je tylko o kilka-kilkanaście procent. Zależnie od moich umiejętności. Tak, jak dzieje się to obecnie.)
Ale cały taki system ma już ręce i nogi. Jest prosty, zwarty i logiczny.

Więc why??? Whyyy!!!???
« Last Edit: August 12, 2012, 09:06:05 pm by Billy Carter »
Zawsze są jacyś żołnierze i poeci.

Billy Carter

« Reply #241 on: August 12, 2012, 08:58:03 pm »

No. Co jeszcze NAPRAWIĆ :P Dopóki jestem w nastroju...
Nie, nie będzie tak! Chce przynajmniej 40 lvli!

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #242 on: August 12, 2012, 09:39:37 pm »

"Z gówna bata nie ukręcisz."
                                 ~Paulo Coelho

Pisałem już kilka razy w kilku miejscach, co naprawić, dodać, zmienić, pisałem też o tym, że widocznie moje pomysły były zbyt chujowe by wprowadzać je w czyn. Zabrałem więc łopatkę i wiaderko do innej piaskownicy, tam te same pomysły już chujowe nie są. Od jałowego pieprzenia jeszcze nic i nikomu się nie poprawiło.

A teraz kawałek z zupełnie innej beczki, czyli "Dziewczyna o perłowych włosach" w oryginale. Musiałbym wypalić wiadro afgańskiego haszu, żeby to zaśpiewać w tej wersji językowej:
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=6Z0JVH6e8O0" target="_blank">https://www.youtube.com/watch?v=6Z0JVH6e8O0</a>
Nie biegaj za stadem.

Billy Carter

« Reply #243 on: August 12, 2012, 10:17:54 pm »

A wiesz, że to jest oryginalny język tego kawałka?

Męczę się - tak online, :P, lepsze to, niż w update'ach ; ) - z tym repairem, bo to jest noszenie drzewa do lasu. Można po prostu iść i poprosić NPC'a - hej, pokaż mi jak zmajstrować kilka broni ( i z tymi bazowymi włącznie, bo tak szczerze mówiąc, powinniśmy, na początku gry, umieć skręcić co najwyżej linę...) No więc szast prast - 100 repair i już jesteś fachowcem w wytapianiu kevralu i kompozytów ceramicznych.
Ale, niestety nie masz schematu na CA.
Znajdziesz go gdzieś tam, na końcu swojej przygody, z levelowaniem. Albo przeciwny tobie gang, łącznie z altowiskiem - nastuka ich ile wlezie.  Zajebiste. Ktoś musiał wypalić naprawdę sporo stuffu, bo szare komórk nie tworzą tak inteligentnych pomysłów od tak :) I to wszystko z tak przemyślnie ograniczoną ilością SP. Mistrz!
No jak można się nie pieklić. Heh, a już było tak fajnie, kiedyś...
« Last Edit: August 12, 2012, 10:31:46 pm by Billy Carter »

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #244 on: August 12, 2012, 11:02:00 pm »

A wiesz, że to jest oryginalny język tego kawałka?
"Dziewczyna o perłowych włosach" w oryginale

Męczę się - tak online, :P, lepsze to, niż w update'ach ; ) - z tym repairem, bo to jest noszenie drzewa do lasu. Można po prostu iść i poprosić NPC'a - hej, pokaż mi jak zmajstrować kilka broni ( i z tymi bazowymi włącznie, bo tak szczerze mówiąc, powinniśmy, na początku gry, umieć skręcić co najwyżej linę...) No więc szast prast - 100 repair i już jesteś fachowcem w wytapianiu kevralu i kompozytów ceramicznych.
Ale, niestety nie masz schematu na CA.
Znajdziesz go gdzieś tam, na końcu swojej przygody, z levelowaniem. Albo przeciwny tobie gang, łącznie z altowiskiem - nastuka ich ile wlezie.  Zajebiste. Ktoś musiał wypalić naprawdę sporo stuffu, bo szare komórk nie tworzą tak inteligentnych pomysłów od tak :) I to wszystko z tak przemyślnie ograniczoną ilością SP. Mistrz!
No jak można się nie pieklić. Heh, a już było tak fajnie, kiedyś...
Nieograniczona ilość SP czy tam czapka levelowa ustawiona na 99 wydłuży grind na centaurach z 24 do 99 levelu, pojawią się superbojówki z 300% skilla bojowego i resztą wpakowaną w FA i Doc. Co, nie pojawią się, nikt nie będzie tak pojebany, żeby tresować swoje altowisko całymi tygodniami? Zapewniam, że będzie, przecież to wstyd na całą wieś przegrać w grze komputerowej.
Nie biegaj za stadem.

Billy Carter

« Reply #245 on: August 12, 2012, 11:27:23 pm »

No trudno, trudno, punkty po to są. Jesli mają przegrać w tę grę, to lepiej niech już pakują...

A ja - Przyszedłem, zobaczyłem, przetestowałem.
Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą - te wszystkie głupie pomysły wymagają jakiegoś siedzenia przy kodzie, nie? A jeszcze takie rarytasy, żeby to przypominało dokładnie coś, co ktoś widział w singlowych gierkach, też jest jakąś tam sztuką. No więc - po jaką cholerę? ;DD Szkoda czasu. Jego i naszego.
I nie wiem czy mocno grałeś ostatnio, ale obecnie, gdy położysz tę czapkę na cały system to ta czapka, po prostu, spadnie. I tak to wygląda.
Ja wierzę w skille i SP. Po coś są. Bo każdy, skillując swoją postać, ma mniej więcej takie same możliwości. I to jest stały punkt odniesienia.
A w chwili, gdy w grze pojawiają się przeróżne ficzerki, które nie zależą od podnoszenia żadnego skilla (po prostu sobie są - i dają jakąś przewagę) ktoś robi sobie z nich darmowy dywan. A ze mnie wała.
No bo np. - czy trzy profesje crafterskie, które, jak odciął, wymagają 100 repair są przykładem operowania na naszych skilldex'ach? Dołożyć takiemu wszystkie, znalezione, przez mocny team, blueprintsy i koleś jest normalnie.... abusem. I na sto rpr wypluwa z siebie stuff, o którym wy możecie sobie tylko pomarzyć....
A teraz jeszcze kilka nowych faktycznie naprawili...
(sorry, poprawka - dorzucając je, zmniejszyli szansę, że je znajdziesz. :) Czemu - bo oni się, po prostu, nie wycofują ze swoich błędów, I brną w nie, aż w końcu wszystko stanie na głowie. I stoi.).

A Fallout zawsze był, po prostu,  matematyczną grą. Opartą na rzucaniu wirtualnymi  kośćmi - w systemie GURPS. I tylko ten kto pójdzie tą drogą - drogą takiego "kanonu", nie pomyli się.
Życzę więc powodzenia temu, kto podejmie się tego. Ale zapewniam was - to będzie najczystszy i najsprawiedliwszy system, jaki będziecie mogli dostać. A z sensownym lvlcapem będzie jeszcze lepiej.

No chyba, że ktoś zrobi sobie całkowicie niegrywalną postać. :DDD
« Last Edit: August 13, 2012, 11:52:03 pm by Billy Carter »
« Reply #246 on: August 13, 2012, 03:30:58 pm »

Turn based to największy ból 2238. :)

jest takie cos jak real time, zalacz sobie i przestan plakac :)

Kombajn

• Ciśnij pompki, paziu.
« Reply #247 on: August 13, 2012, 04:33:16 pm »

A ja, jak na nuba z południa przystało uwielbiam tury. Można obmyślić plan działania podczas walki między kęsem kiełbasy a łykiem piwa.
Currently retired.
« Reply #248 on: August 13, 2012, 09:39:20 pm »

Nie, nie będzie tak! Chce przynajmniej 40 lvli!
kazdy serwer posiada limit, 24 (2238), 21 (australia), 28 (requiem), 36 (tla mk2 ???), 30 (tactics),  40? (desert europe), ? (klony tla), 666 (oryginalne tla), brak limitu (wasteland 2155).
Dodam tyle ze ludzie odpowiedzialni za 2238 maja wlasna wizje gry. Nie przegadasz i tyle.

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #249 on: August 13, 2012, 10:06:01 pm »

ludzie odpowiedzialni za 2238 maja wlasna wizje gry
Losowe zmiany losowych rzeczy trudno nazwać jakąś wizją.
Nie biegaj za stadem.

Billy Carter

« Reply #250 on: August 13, 2012, 11:28:53 pm »

White, a mogę sobie robić z nich jaja?  8) To była moja ostatnio rozprawka, obiecuję - wytłuszczyłem, co miałem wytłuszczyć.  A nowy update, a pewnie pojawi się nieprędko, jeśli zobaczę w nim choć cień zrozumienia dla pewnych spraw - może ucieszy mnie.
« Reply #251 on: August 14, 2012, 01:15:38 am »

kazdy serwer posiada limit, 24 (2238), 21 (australia), 28 (requiem), 36 (tla mk2 ???), 30 (tactics),  40? (desert europe), ? (klony tla), 666 (oryginalne tla), brak limitu (wasteland 2155).
Dodam tyle ze ludzie odpowiedzialni za 2238 maja wlasna wizje gry. Nie przegadasz i tyle.
Sam level cap oznacza tyle co nic. Wszystko zależy od innych cech rozwoju postaci i potencjału expienia.
Np. na 2238 przy braku level capa raczej nie sądzę żeby ktoś rozwijał bojowe skille powyżej 220-230% (może poza snajperami sg), bo zwyczajnie nie ma sensu. Natomiast firstaida opłacałoby się podnosić nawet i do 300%, bo przyrost efektywności skilla jest praktycznie liniowy. Sneaka również. Outdoorsmana do hm, 175% ? Doctora powyżej 100% też nie ma sensu raczej. Dalej już różnice między powerbuildem a "jack of all trades" zacierałyby się. Powerbuild "pvpowy" mógłby przy kolejnych levelach krafcić itp.

Na Wasteland 2155 to w sumie już nie wiem, czy jakiś level cap jest, czy nie ma. Jeśli jest, to coś w stylu abstrakcyjnego 99. Abstrakcyjnego, gdyż nie sądzę, żeby w trakcie trwania sesji (pewnie coś koło 3-4 miesięcy, a nie więcej niż 6) ktoś zdołał nabić te prawie 20 mln expa. Rekordy na 2238 to chyba było coś koło 2-3mln, ale nie jestem pewien. To odpowiednik 44-52 levelu na 2155. Należy też wziąć pod uwagę, że na 2238 na określonych typach critterów nabija się całkiem sporo expa (floatery, centaury, mutated moleraty ze zjebaną tabelą krytyków), poza tym exp nie maleje po n zabitych critterów.

No ale dajmy na to, totalnie teoretycznie, że ktoś nabił ten 99 lvl (ot, ktoś odkrył zajebisty exploit na experience, cała zabawa zjebana!). Czy będzie miał zdecydowaną przewagę w pvp nad postacią 30 lvl? Nie. Nie będzie idealnym big gunnerem, snajperem, medykiem, sneakerem, bo różnice w SPECIALu i perkach zrobią swoje. Nabicie firstaida do 200% (skill cap) niewiele da, jeśli nie będzie miał wysokiego INT. Może mieć wysokie gamblingi, outdoorsmany, bartery, repairy i inne - ja tutaj imby nie widzę. W grach tego typu podstawa to rozwój postaci. Jeśli postać w pewnym momencie nie może się dalej rozwijać, to postać zwyczajnie się znudzi i czas na reroll.

Podstawa to dobry design całości (SPECIAL, skille, perki, level cap, możliwości zdobywania expa). Całkiem trudna sprawa, bo czynników jest sporo. Solar na 2238 pewnie też miał swoją wizję, no ale cóż, pewnie real life wygrał z FOnlinem.

Na koniec dodam, że tak naprawdę nie ma czegoś takiego "A bo i tak nabiją max level niezależnie ile to expa będzie." Formułę na exp zawsze można zmienić, zawsze to może być średnio milion expa zdobywanego na dzień, żeby na koniec sesji mieć max level. Za mało? Można zmienić na pięć milionów. Średnio dziennie. Chętni do wyexpienia na max level? :>
« Last Edit: August 14, 2012, 01:18:27 am by Kilgore »

Billy Carter

« Reply #252 on: August 14, 2012, 02:18:14 am »

Kilgore, ale czy to nie jest, w jakiś sposób, naturalne? Ładowanie mocno sp w podstawowe umiejętności? Nie przeraża mnie sniper-sneak-doctor, czy inne, przeróżne kombinacje. Zdążą. W taki, czy inny sposób. Ja myślę, że zdjęcie tak potwornie niskiego lvlcapa po prostu przeciąga to gry. Tu już nie są dzieci. A zabawa z sp jest do 30- 35 lvl, a potem, poważne skillowanie się, naprawdę zaczyna już ciążyć. Np. TLA nie bez powodu jest 666 lvl (pamiętam ten żart) ci goście byli naprawdę evil. I nikt tam nie jechał z agrechą, że ktoś ma nieznerfiony system na siebie. Koleś był po prostu - dobry. Wyskilowany, sprytny ird. I jak Boga kocham nikt nie słyszał tam o używaniu jakichś exploitów (bo system był na to zbyt ubogi ::) a może oni zbyt dumni ) Choć myślę, że dużo dawał też - gifted. Jeśli chodzi o sam S.P.E.C.I.A.L  ustawiało to, nas wszystkich, do jakiegoś przyzwoitego, ludzkiego, poziomu.

P.S. Możesz spróbować z jakimś lvlcapem na początek. Jeśli faktycznie, będzie rush, podniesiesz go np. następnym razem.

P.S 2 I takie pytanie nasuwa mi się. Wipe jest konieczny, a np. przepisywanie postaci?
« Last Edit: August 14, 2012, 02:38:27 am by Billy Carter »
« Reply #253 on: August 14, 2012, 02:28:58 pm »

Losowe zmiany losowych rzeczy trudno nazwać jakąś wizją.

I to jest właśnie ta wizja. Chujowa, randomowa, wyssana z koziej dupy, ale wizja!

P.S 2 I takie pytanie nasuwa mi się. Wipe jest konieczny, a np. przepisywanie postaci?

Dobry pomysł, można raz zaryzykować i przetestować.

Choć myślę, że dużo dawał też - gifted. Jeśli chodzi o sam S.P.E.C.I.A.L  ustawiało to, nas wszystkich, do jakiegoś przyzwoitego, ludzkiego, poziomu.

gifted był pewnie op dlatego go usuneli, wielka szkoda.

Florek

• Bang Bang Smash
« Reply #254 on: August 14, 2012, 04:41:56 pm »

jest takie cos jak real time, zalacz sobie i przestan plakac :)
To nie był whine post, ale nie wymagam od Ciebie, abyś zrozumiał co miałem na myśli. Jestem zbyt leniwy na wylewne wypowiedzi i długie posty, które i tak nie odbiją się żadnym echem na grze, aby Ci tą kwestię wytłumaczyć. Ot, luźna myśl.
Pages: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 24

Page created in 0.133 seconds with 21 queries.