fodev.net
15.08.2009 - 23.06.2013
"Wasteland is harsh"
Home Forum Help Login Register
  • November 23, 2024, 12:29:37 am
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Play WikiBoy BugTracker Developer's blog
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8

Author Topic: To! Jest! Sparta!  (Read 14276 times)

Re: To! Jest! Sparta!
« Reply #60 on: February 24, 2010, 03:51:20 pm »

a jeśli w "godzinach wolnych" włażę do Modoc po mięso (albo do Broken Hills po uran) i muszę się przemykać gdzieś bokiem, posyłać kumpla na zwiad, a potem to mięso przerabiać po jednej sztuce na raz... to jest przesada i właśnie "wściekłe kombinerki" polują na takich panów.

Moim zdaniem to jest właśnie piękne, te skradanki po niebezpiecznych miastach i szybka ocena -" czy ten chłopina co przede mną stoi to ja go znam?;] Strzeli, nie strzeli? Ale zaraz tam przed sklepem stoi Velvior to go znam to mi pomoże w razie czego.

Moim zdaniem to jest świetne, że w miastach północy panują właśnie takie "twarde" relacje z innymi ludźmi. Do tego uważam, że ta cała przemoc na pustkowiach, której motorem jest chęć wzbogacenia się jest jak najbardziej potrzebna nam wszystkim. Na prawdę w ten sposób rodzi się wiele ciekawych historii i jest o czym opowiadać w NCR.

Sam mam na swoich sumieniu sporo dusz, na ogół bez jakiś wyniosłych powodów. Często po prostu strzelam bez słowa, ale wydaje mi się, że nie to jest problem i nie z tym wszyscy walczą.
( Podstawowa różnica jest taka, że moja postać nie jest wybrakowana, a przeciwnicy na ogół są ode mnie zwyczajnie silniejsi, dlatego staram się doprowadzić do sytuacji, w której mam przewagę taktyczną/NIE MECHANICZNĄ). Takie walki to w moim odczuciu sama przyjemność, chociaż pewnie więcej na nich straciłem niż zyskałem.

Problemem w moim odczuciu są grupki bezmózgów z kalekimi buildami typu 1CH, którzy jakby tego mało, że mają przewagę w umiejętnościach bojowych/ekwipunku to jeszcze działają w ten sposób, żeby wybierając się na kolejną rzeź nowych graczy w Modoc/NR/Broken/Den mieć nad nimi przewagę liczebną. Do tego wszystkiego dochodzi fakt wykorzystania mechaniki - kampienie gridów, "zasadzki" z karawaną.

Mało tego mając te wszystkie przewagi (liczebną/skillową/wynikającą z mechaniki) klikając na kolejną niebieską postać, której jeszcze na dobrą sprawę nie wczytała się mapa miasta/karawany, mają czelność przychodzić na forum i rozprawiać o tym jakimi niesamowicie uzdolnionymi motorycznie graczami są.

Ja pytam co to są za umiejętności?

Reasumując chodzi mi o to, że walka/pk'owanie/pvp sama w sobie nie jest zła, jest wręcz potrzebna, ale nie w taki sposób jak prowadzą ją prości ludzie (np. z LSW, Red Army) - stanowiący swoistą tłuszczę naszego fonline'owego społeczeństwa.

« Last Edit: February 24, 2010, 03:53:25 pm by Yanglegend »
« Reply #61 on: February 24, 2010, 04:08:21 pm »

Mało tego mając te wszystkie przewagi (liczebną/skillową/wynikającą z mechaniki) klikając na kolejną niebieską postać, której jeszcze na dobrą sprawę nie wczytała się mapa miasta/karawany, mają czelność przychodzić na forum i rozprawiać o tym jakimi niesamowicie uzdolnionymi motorycznie graczami są.

Ja pytam co to są za umiejętności?

Nie od zawsze było nas dużo i nie od zawsze mieliśmy lepszy sprzęt. Pytasz co to są za umiejętności? Otóż oznajmiam ci, że takie bez jakich nie przeżyjesz w miastach północy i nic z tym nie zrobisz. Nie zmienisz wszystkich ludzi i zawsze ktoś cie na gridzie skampi.

Reasumując chodzi mi o to, że walka/pk'owanie/pvp sama w sobie nie jest zła, jest wręcz potrzebna, ale nie w taki sposób jak prowadzą ją prości ludzie (np. z LSW, Red Army) - stanowiący swoistą tłuszczę naszego fonline'owego społeczeństwa.

Grałeś kiedyś z nami? To może dołącz i podziel się uwagami u nas na mumble. Posłuchamy z chęcią twoich rad jak walczyć pvp w tej grze :)

RJ

« Reply #62 on: February 24, 2010, 04:11:44 pm »

@Yanglegend

Dobry tekst. Szczerze sie usmialem :D
Ciekawe zdanie masz na nasz temat :D
"Sanity... is for the weak!"
« Reply #63 on: February 24, 2010, 04:34:25 pm »

Pytasz co to są za umiejętności? Otóż oznajmiam ci, że takie bez jakich nie przeżyjesz w miastach północy i nic z tym nie zrobisz. Nie zmienisz wszystkich ludzi i zawsze ktoś cie na gridzie skampi.
Bez kampienia grid'u ?
Od trzech "zagład Ziemi ;]" pomieszkuje sobie na północy i nie narzekam pomimo, iż nie wykorzystuje mechaniki w tak lamerski sposób.

Grałeś kiedyś z nami?
Grałem z Havoc'iem jak was dzieci jeszcze na Świecie nie było. ;]

RJ

« Reply #64 on: February 24, 2010, 04:40:35 pm »

@up

Przepraszamy Mistrzu! Padamy przed Toba na kolana, prosze przyjdz do nas i oswiec nas.
Trollowanie na poziomie nie powiem kogo... a poza tym fajny off-top :)

Kharaam

• Spartan Pigrat
« Reply #65 on: February 24, 2010, 04:59:44 pm »

własnie off-top, pamiętajmy, że to jest Sparta i w gruncie rzeczy nie chodzi nam o pvp :P
inicjatywa ta ma na celu po części wywalenie PK z pólnocy, walczymy o "wolne pustkowia"
chcielibyśmy pozbyć się tych dla których to kolejny quake ...

Blubber we miss You!!!

Wichura

• High-Tech Troll
« Reply #66 on: February 24, 2010, 05:16:20 pm »

Nie mam na myśli włażenia do miasta, kiedy wszyscy widzą zegar TC - to chyba oczywiste, że jak widzisz kibolską ustawkę, nie podchodzisz pytając o godzinę i papieroska. Chodzi o nazywanie rzezi "zapewnianiem bezpieczeństwa", z czego zawsze będę szydził, jak z każdej innej oznaki głupoty.

O tym, że gangi (obojętnie jakie, zielone, czerwone, sraczkowate czy w kratkę) przeważnie wiszą nad miastem / kampują na gridzie, wiem nawet ja, stały bywalec śmietnika w NCR. I naprawdę się dziwię, że komuś chce się w ten sposób bawić - ja umarłbym z nudów, wpatrując się kilka kwadransów w okienko podglądu lokacji, bo może akurat ktoś tam przyjdzie. Już wolę skałki.
I idźcie sobie porównywać długości gangowych wacków gdzie indziej, tu! jest! Sparta!

Moje motywy nie są tak skomplikowane ideologicznie, jak to Kharaam przedstawił. Ja po prostu uwielbiam być czyjąś zadrą w tyłku, takim małym złośliwym gnomem, wyższą klasą trolla, jak to kiedyś Kilgore raczył nazwać. Loot mnie nie interesuje za bardzo, zaopatrzenie na polowania i PvE mam, a że na przykład ostatnio skillem Science ukarałem przykładnie DMC za popsucie nam zabawy w pewien sobotni wieczór, może mnie tylko radować :> Jeden z nich zamieścił już w "Sugestiach" postulat, by walki w większej ilości graczy odbywały się wyłącznie w trybie RT - słusznie dla niego, jestem za stary i za wolno klikam, by mieć w tym jakieś szanse. A w turach wiadomo, odrobina cierpliwości, nieco szczęścia i już mogę krzyczeć "WTS alloys".
Nie biegaj za stadem.

« Reply #67 on: February 24, 2010, 06:39:38 pm »

Świetnie ujął to Ojciec Wichura, zresztą niesłusznie przypisany do naszego gangu przez pewne osobistości. Oczywiście nie mam na to wpływu, ale mam nadzieję, że Ojca nie uraziło to zbytnio i dalej będziemy dreptać wokół siebie w harmonii. Wracając do tematu i trochę od niego odbiegając. Pozwólcie, że zacytuje mojego starego druha Rejfyla: "Zaczynam rozumieć BBS. Na dłuższą metę PvP to jedyne co w tej grze może przynieść radochę." Jako LAW ciągle stawialiśmy na RP ale kiedy projekt Hub zaczął umierać powolną i naturalną śmiercią doszliśmy do wniosków, które przytoczyłem w cytacie mojego kompana. Zaczęliśmy robić patrole wokół NCR jako LAW Patrol. Zabijaliśmy winnych i niewinnych, w 90% przypadków chodziło o przeszukanie delikwenta i odchodził wolno. Nadziewaliśmy się na różnych ludzi, zaczęliśmy prowadzić walki z Rosjanami, z których wynosiliśmy nie tylko sprzęt ale i kupę frajdy. Następnie zaczęły się potyczki z SOT, które przeobraziły się w regularne bitwy. Wiele z nich przegraliśmy, jednak to nas tylko motywowało do dalszych działań. Zdobywanie miast na tą chwilę kompletnie nas nie interesuje, przynajmniej większości z nas. Nie obrażając zacnych kolegów z RDA, ale dziwię im się, że niektórym jeszcze się to nie znudziło. PvP jest świetne tylko zależy od podejścia 2 stron. Jeśli dalej SOT będzie wpadało z 10 mercami to będą mieli gwarantowany pokaz "Rozłóż to sam". Nie chcą walczyć normalnie to będę mieli partyzantkę.

W związku z tym podoba mi się posiadanie jakiejś idei do PvP tak jak Sparta. Niestety fizycznie nie mogłem uczestniczyć w tym pokazie umiejętności macania się i mam nadzieję, że w najbliższym czasie Ojciec Wichura znowu wpadnie do nas na kanał i rzuci: "Heil dzieciaczki! Macanko w xxx o godzinie xxx :*"
"War is nothing more than the continuation of politics by other means.”
Carl von Clausewitz
« Reply #68 on: February 24, 2010, 08:26:46 pm »

No niestety . Dzisiaj jakoś tak Polacy się podzielili . Zamiast przed ruskami to oni przeciwko :) 2 rozne karawany polakow :) zobaczymy co z tego bedzie
« Reply #69 on: February 25, 2010, 09:07:18 am »

panowi PK załóżcie sobie do cholery w końcu własny temat pt"walki pk" i możecie na nim omawiać przejmowanie miast, eliminowanie graczy itd do woli. Nie trolujcie tu, czy kolejny temat ma być załatwiony? Chcecie pogadać o sparcie-proszę bardzo, jeśli nie to nic nie piszcie bo nas spartan nie interesuje to co macie do powiedzenia. Jest tu jakiś moderator?
Polskie forum Fonline http://forum.newfmc.pl/index.php

RJ

« Reply #70 on: February 25, 2010, 10:22:28 am »

Ja tylko chcialbym podsumowac i dokonczyc moja mysl.
Naprawde powodów do dumy z napadniecia w 10 na 1 "Persa" miec nikt nie powinien. Ja rozumiem jakbyscie w 10 sie wybrali i zaatakowali z wloczniami miasto bronione przez NA w czasie TC wtedy moglibyscie powiedziec, iz jestescie prawdziwymi Spartanami, gdyz "Persow" (NA) jest od groma i jeszcze wiecej. Screeny by byly niesamowite i uciecha (nawet jesli poleglibyscie w ciagu pierwszych paru sekund) wielka.
Nie wiem jak reszta RDA, ale ja bym z checia w takiej akcji wzial udzial :)

Kharaam

• Spartan Pigrat
« Reply #71 on: February 25, 2010, 10:29:28 am »

ta inicjatywa miała wyglądać tak jak piszesz, okazało się, że mieliśmy trochę większą siłę niż myśleliśmy- stąd te zmiany, ponieważ tu nie ma wojskowego drylu czy administracyjnych przepisów, wszystko jest maksymalnie elastyczne i płynne.

Chętnych na Spartan zapraszamy, kiedy znowu będziemy atakować- o to głowę zawracajcie Wichurze, ja nie wiem.

Blubber we miss You!!!

Six

« Reply #72 on: February 25, 2010, 04:58:49 pm »

Co prawda nie byłem na wielkiej Bitwie Spartan ale wczoraj miałem zaszczyt być na małym spartańskim ewenciku w Modoc i powiem wam: Dźwięk rozkręcanej broni z powalonego własnoręcznie Persa jest piekny...

« Reply #73 on: February 25, 2010, 08:58:27 pm »

Wy  zamiast krzyczeć "This is Sparta" powinliscie krzyczeć "For Science"
« Reply #74 on: February 25, 2010, 09:19:50 pm »

Lepiej krzyczeć już '' Za ludzkość '' :))))
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8

Page created in 0.095 seconds with 22 queries.