Other > Polskie Pustkowia

Pytania i odpowiedzi

<< < (110/180) > >>

JovankaB:

--- Quote from: Kwas on June 15, 2012, 03:14:19 PM ---Witam, mam takie pytanie, mianowicie o co chodzi z tymi ciągłymi cofkami na serwerze (nie wspominając o ciągłym pauzowaniu się gry na kilkanaście sekund) ? Chciał bym wiedzieć czy to się dzieje regularnie o stałych godzinach (jak tak to kiedy) , czy to problem przejściowy, i ogólnie...
--- End quote ---

--- Quote ---Nikt nie wie, jaka jest tego przyczyna, bo jak zwykle nie ma żadnej konkretnej informacji ze strony dev-teamu.
--- End quote ---

Pauzowanie na kilkanaście sekund to zapis pliku ze stanem gry wykonywany automatycznie przez serwer FOnline. Obecnie dzieje się to co 15 minut. Kiedyś nie dało się tego zauważyć, bo zapis odbywał się w osobnym wątku, tzn. równocześnie z działającą grą, a obecnie gra zatrzymuje się na czas zapisu. Nie wiem czemu to się zmieniło. Częstotliwość zapisu została niedawno zwiększona ze względu na brak stabilności serwera FOnline (lepiej poczekać pół minuty niż być cofniętą o pół godziny).

Jest to denerwujÄ…ce, ale z drugiej strony przynajmniej wiadomo kiedy gra jest zapisana :)

Cofki to wczytanie pliku ze stanem gry po padnięciu serwera FOnline (zazwyczaj ostatniego automatycznego zapisu, czyli obecnie maksymalna cofka to 15 minut). O ile mi wiadomo główny problem polega na tym, że serwer FOnline przerywa działanie gdy zajmie całą dostępną dla siebie pamięć. To jest problem z aplikacją a nie z maszyną. Już kiedyś były podobne problemy z brakiem stabilności i zostały usunięte. Pozostaje mieć nadzieję, że tym razem będzie podobnie :)

Wichura:
OpenTTD jest darmowe (od wersji 1.x.x już całkiem legalnie, mają własne grafiki) i ani trochę chujowe, choć trudno tam o dynamikę i widowiskowe strzelaniny.

--- Quote from: Kwas on June 15, 2012, 07:06:11 PM ---Przeglądałem dział z pomysłami na tym forum, i muszę przyznać że są naprawdę fajne, jak by to ktoś... ehhh
--- End quote ---
Moim ostatnim pomysłem, który ośmieliłem się przedstawić w "Sugestiach", było turboprzedszkole na Ghost Farmie. Żadnych wad, wszystko przemyślane jak trzeba, nawet jakąś mapkę w wersji prealpha ulepiłem. Temat ociekający seksem i zajebistością, dzięki któremu można by utrzymać więcej nowych graczy niż tę garstkę, wyłowioną losowo spod śmietnika w NCR. Lud się wypowiedział, pochwalił, achał i ochał, istne cycki z masłem.
Zostało to zignorowane z góry na dół, jak znakomita większość tego działu. Może dlatego, że nie proponowałem, by coś znerfić lub zlikwidować.

--- Quote from: Kwas on June 15, 2012, 07:06:11 PM ---Szkoda że każdy ma wÅ‚aÅ›nie tylko  jakieÅ› tam swoje zdanie, czy przemyÅ›lenia , a nigdzie nie ma konkretnych informacji od teamu. Po mojemu wyglÄ…da to tak:
-Ojciec zginÄ…Å‚ (Fallout 2238)
-Matka zwariowała i straciła kontakt z rzeczywistością (dev-team)
-Dzieci siedzą w pokoju i nie wiedzą co się dzieje, nikt im nic nie chce powiedzieć , domyślają się różnych rzeczy, starsze rodzeństwo dba o młodsze, dodaje mu otuchy , bo jednak czują że coś jest nie tak (gracze)
...
--- End quote ---
Konkretna informacja od dev teamu to mit, odkąd pamiętam (koniec 2009 roku) była to komunikacja mocno jednostronna. I teraz się to mści w dość przykry sposób.

Fragment o dzieciach rozpierdolił mi szyszynkę na kawałki, śmiałem się bardzo. Szacun.

The Gamer:
Witam!
Mam kilka pytań odnoście tworzenia kilku przedmiotów.
Otóż do stworzenia Improved_Flamer potrzebna jest profesja Gunsmith_(Big_Guns) na drugim poziomie oraz Improved_Heaterchamber. Posiadam profesję oraz wszystkie wymagane przedmioty, aby wszystko scrafcić jednak mimo tego gdy klikam na workbench na liście nie ma ani heaterchamber, ani improved flamera. To samo tyczy się Flamethrower_Fuel_MKII.

Dlaczego tak się dzieje? Z góry dzięki za pomoc.

Wichura:
Potrzebujesz blueprintów, czyli schematów na większość ciekawych fantów. Akurat na improved flamera oraz fuel MkII schematów jeszcze nie zaimplementowano (o ile wiem nikt tego nie znalazł), więc ich nie zrobisz.

The Gamer:
No to trochę bez sensu, że na wiki nie piszą o blueprintach.
W każdym razie, dzięki.

EDIT:
Pytanie o zadania od Bractwa - skończyłem wszystkie, które mógł mi dać kolo w bunkrze, teraz mam się zgłosić do Cytadeli lecz nikt tam nie chce ze mną rozmawiać. To jakiś bug? Ostatnie zadanie to wyprawa po dane do bunkru Bractwa koło Necropolis.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version